Monday, September 21, 2015

Kisah si Gemuk & si Specky

Dari tingkatan 1 hingga 3 saya sekolah, sekolah perempuan. Saya berkawan baik dengan budak bandar yang tinggal  di Pesta. Pesta ini bukanlah fun fair atau apa,ka. Tapi macam penempatan orang-orang berpendapatan rendah. Saya tak pernah tanya kawan, bapanya kerja apa, ibunya kerja apa. Yang saya tahu adik-beradik dia pandai-pandai.

Kawan-kawan saya semua biasa-biasa aje, ada yang penjaga kerja kilang, habis gempak pun cikgu saja. Dalam kelas itu hanya ada seorang anak business man, seorang lagi anak doktor. Tapi kelas kami adalah kelas terbaik dalam sekolah itu.

Oh kami  bersekolah di Muar. Sekolahnya jauh terpencil, ada bas tapi berjadual. Kami naik bas sekolah, tapi jika ada aktiviti luar, kena datang hari cuti sekolah, ka, kami kena jalan kaki selama 20 minit dari perhentian bas- ke sekolah. Saya akan berjalan kaki dengan best friend saya ini. Aktiviti kami pun poyooo, cat mural sekolah ha ha ha….nerd?

Satu hari saya cakap sama kawan, “eh meh kita makan rojak dulu nak, saya belanja” Jadi kita pun makan-makan dan borak-borak sampai tertinggal bas yang sepatutnya. Selalu pukul 3 patut dah sampai rumah, hari itu pukul 5 baru sampai. Masa ketinggalan bas, kawan cakap, “habislah nanti mak marah sebab lambat.” “Cakap aje saya yang ajak kamu makan sebab lapar” Balas saya. Saya sudah berkira mau cakap sama emak yang bas rosak.

Sampai rumah, mak tak ada nenek pun tak ada, cuma busu saya yang OKU, masalah pertuturan dan pendengaran yang ada sedang meraut daun mengkuang untuk dibuat tikar. Minggu seterusnya kami  pergi lagi sekolah mau siapkan mural. Kawan saya kata “sedihnya saya,  mak saya tak tanya pun kenapa saya balik lambat, mak awak? “oh mak saya ada kerja overtime, jadi dia tak tau saya lewat” balas saya. “Jadi, hari ini macam mana? Mau merewang makan KFC pula ka?” tanya saya. “tak moh, saya tak ada duit, malulah saya asyik awak aje yang belanja”. Genap sebulan mural pun siap. Jadi kami tidaklah perlu lagi ke sekolah, beraktiviti tambahan untuk tahun itu.

Tak lama lepas tu heboh pasal gejala remaja main ntah apa tah. Roller blade? Ada budak main sampai kena khayal dadah dan terpaksa ditahan di hospital. Ia pusat berhibur gitu, bukan main luar-luar macam di taman, tapi dalam tempat tertutup. Cikgu cuma suruh sapa yang pernah masuk pusat itu untuk tinggal di dewan. Yang lain boleh keluar.

Kelas tinggal separuh, jadi cikgu kata boleh buat aktiviti bebas sementara menunggu rakan yang ditahan masuk ke kelas. Jadi kami berbual-bual. Kawan saya lagi sekali  macam tak puas hati, sepanjang kami berkawan, keluar rumah, kadang-kadang saja-saja keluar untuk mengulangkaji pelajaran, tak pernah mak tanya lebih-lebih. Mak saya pun macam itu. Seolah mereka tak risau ka kami pun nak main roller blade sama. Kalau kata mak nak keluar, terus dapat green light, rungut kawan saya. Dia bebel-bebel kata “ai tak takut anak mereka kena culik, orang bagi air khayal”

Lalu saya cakap sama kawan, “sebab kita ni tak cantik, tak de orang mau kasi dadah sama kita,lah tu. Itu pasal mereka tak risau kut” Saya gemuk dan kawan saya bercermin mata tebal, walau kurus dia bongkok udang. Oh budak yang terpengsan hingga kena masuk hospital tu? Pergh lawa gila. Kalau masuk Dewi remaja boleh menang, kalau tak menang pun boleh masuk majalah Remaja,lah.

No comments: