Thursday, August 3, 2017

PEREMPUAN TAK CANTIK (sambung)

**** sambung sikit dari cerita semalam****

Tapi janganlah simpati sangat dengan saya yang tak cantik ini. Saya pun dulu jahat juga. Dulu,lah. Sekarang dah baik dah. Wah the moment you rasa u baik, masa itulah sebenarnya u sedang menjahat? hehehe...

I not saying that I am an angle, maksud saya dulu tu, kalau sesetengah perempuan cantik (tak semua perempuan cantik begitu, bahkan perempuan cantik yang jahat tu dalam sorang dua aje, orang kata tak sampai 5%lah cantik, busuk hati,kan) anti, ada cita-cita besar mencantikkan semua orang dengan men"selamat-meninggal"kan orang tak cantik, saya pula kalau tak berkonspirasi, pun, saya ada rasa "hai selamat-meninggal boleh tak" pada orang-orang yang IQ suam-suam kuku jer...

Dulu, cerita masa sekolah Sains dulu. Ada sorang mamat anak Duta ni, hai dia dapat masuk sekolah pun sebab anak Duta, pasal dialah nanti, batch kami diramal tak akan dapat semua pangkat 1 dalam SPM. I'm not surelah sama ada kami 100% pangkat satu atau tidak. Tak pasti. Yang pasti, benih-benih hatered tertanam? ditanam? disemai/tersemai? di lubuk-sanubari ini. Saya benci budak itu just because dia anak Duta, masuk sekolah tak ikut procedur biasa.

Sampaikan ustaz ustazah buat test IQ dan ternyata budak itu IQnya sangat tinggi. Tinggi boleh jadi doktorlah. Dia tak menyerlah dalam akedemik bukan kerna IQnya, tapi kerna bahasa. Bahasa Inggeris pun dia lemau, sebab bapanya DUta di Poland sana. Jadi dia hanya tahu bahasa Poland. Bahasa Melayunya memang hancur. Kalau dah hancur, macam manalah dia nak faham apa yang diajar dalam bahasa ibunda kita,kan? Owh budah tu lelaki. Memang bila tengok aje muka budak tu, saya mesti cakap dalam hati "Ko pigi meninggal, bule tak?"

Macam itulah perasaan saya...

Sampai saya di PPP/ITM pun ada budak macam itu. Anak saudagar besar. Pun bila berpapasan rasa nak ucap-ucap selamat meninggal aje kat dia.

Then I've learn my lesson, Allah bagi sakit, saya kerja biasa-biasa, dengan orang IQ biasa-bias. Baru saya sedar IQ macam kami ni 20%, jer. Kalau nak berlagak nak ucap-ucap selamat-selamat meninggal itu kau sudah gila,ka apa? Memang padan muka sayalah, memang itulah sebabnya, Allah bagi saya struggle dengan masalah mental sebagai pengajaran direct dari langit. Tujuannya, agar jangan mengucap-ucap selamat meninggal pada sesiapa,pun.

Macam itulah saya pada satu ketika dulu. Bila saya sudah tidak ada rasa nak mengucap-ucap selamat meninggal bukanlah saya lebih angel dari kamu. Tidak, tidak begitu. Kita ini manusia, tak pernah lepas dari melakukan kesilapan. Buat omputeh kata,pun, "To Err is human." Dan ingat, the moment kita rasa kita baik, that's the time sebenarnya kita sedang meng"evil"

Wednesday, August 2, 2017

PEREMPUAN TAK CANTIK

Masa muda-muda dulu sedih juga sebab tak cantik dan tak ada kawan lelaki yang nak jadikan saya girlfriend, tapi bila cukup masa ada juga rupanya kawan lelaki yang datang mengendeng, walau pun tak hensem dan muka macam pecah rumah aje. Mula-mula tak nak layan, iyalah kita ni walau tak cantik nak juga yang hensem ala-ala retis gitu. Tapi Mak Ngah saya menasihati saya agar jangan memilih. Saya ingat apa dia kata "kalau kau tak pegang dari sekarang, dah habis belajar besok susah kau nak cari yang sepadan dengan kau. Apa kau nak pandang rupa sangat, kawan kau tu besok, busuk-busuk masuk kije gomen, habis kurang pun pegawai juga" syarahnya lebih panjang lebar.

Tapi orang kata dah tak ade jodoh. Punyalah berkobar naik cuti, kunun nak terima pelawaan dia tengok wayang, tapi saya tak tau ape jadi, saya buka-buka mata-sedar-sedar, saya telah berada dalam wad mental aje. Selepas-selepas itu penuh dengan episod keluar masuk wad, kelinik. Kawan saya? ntah dah berkurun lama, dah beranak-pinak, ntah-ntah, dah nak bercucu agaknya.  Selepas-selepas itu  ada juga kawan lelaki. Saya cakap terus-terang dia kena jaga saya bla bla bla....so in the end, jadi kawan baik ajelah. Dia tak ada masalah jaga saya, alah sekadar teman pergi regular check-up di hospital apalah masalahnya,kan. Tapi mampu ka saya jaga dia?

Kita kawen ini kena saling jaga-menjaga. Selalunya kita asyik fikir yang dia sahaja perlu jaga kita. Kita tak pernah terfikir secara mendalam tanggungjawab dan peranan kita dalam menjaga dia. Perempuan, walau bagaimana tinggi pun keyakinan diri, kalau nak membangga kata "saya mampu menjaga lelaki, sejaga-jaganya", lebih baiklah kau jangan bongkak sangat. Jadi penyudah kisah saya dengan lelaki selepas saya tergedang di wad sakit mental, ialah sekadar kawan-baik saja. Einstein katapun "true love is rare, true friendship is even rarer, khen."

Kira saya dengan lelaki tak ada masalah. Tapi dengan perempuan lain, yang lebih cantik bergaya, memang ada jugalah beberapa insiden tu kecik ati juga sebab disingkir sebab tak cantik. But most of the occasion tersingkir dari grouping perempuan cantik, ada group lain. Saya ingat lagi masa saya mula-mula kerja gomen, bukan tersingkir, tapi orang mengatalah, dahla gemuk, ada ati nak jadi kumpulan sorak sukan. Saya dapat masuk kumpulan tu sebab baik dengan Ketua Kerani, tuduh mereka yang tak puas hati dengan "rezeki" saya. Mereka rasa ada orang cantik lain yang lebih layak dari saya.

Dalam minggu yang sama saya dapat tawaran jadi Pembantu Protokol Sukan SEA. Saya kena berkursus pada tarikh yang sama derang nak pergi menyorak sukan, kalau tak salah saya di Pahanglah gitu.
Saya pun bilang sama kak Nam yang tak puas hati, itu "tak apalah kakak saya tak jadilah pergi Pahang. Bulelah cari pengganti saya"
Dia serba-salah juga dan bilang "ala, aku gurau aje, takkan kau amik hati pula"
Ketua Kerani menyampuk "dia tak boleh pergi sebab dia nak menyorak Sukan SEA"
Terkejut beruk dia. Tapi dia tak boleh mempertikaikan kecantikan saya dalam SEA Games, sebab yang memilihnya ialah orang Jabatan Perdana Menteri yang kami semua tak kenal, sapa pun pemilihnya.

Itulah secebih cerita perempuan tak cantik. Hidup dan urusan banyak dipermudahkan Tuhan, biar saya tak tahu berapa ramai orang sudah saya bikin sakit mata, sakit hati, sampai wish-wish saya meninggal. Orang yang tak tahan dengan kehodohan sesama insan perlu fikir sejenak, kenapa Allah tak jadikan makhluknya semua cantik dengan mata hati yang terbuka dan penuh dengan rasa redha. Saya yang tak cantik ini sudah cuba yang terbaiklah untuk tidak menyakitkan hati mereka. Kesian tengok derang meroyankan kita yang tak cantik ni. Kalau boleh duduk dalam hutan, saya lebih suka duduk dalam hutan sahaja. Tapi nak buat macam mana Allah kata rezeki saya di Putrajaya yang serba metropolis, penuh gaya ini.

Nak buat macam mana juga, saya ada kawan dan perlu bersosial demi kesejahteraan minda saya. Kalau terbegesel bahu dengan korang yang anti-kehodohan, lepas itu, kau nak tulis satu artikel dalam majalah fesyen dengan tajuk "mangsa fesyen" buatlah. Jika itu dapat mengembirakan hatimu, mengembalikan keceriaan hari mu. Buat kata SHiela on 7 pun:-

Caci maki saja diriku
bila itu bisa membuatmu
kembali bersinar dan berpijar
seperti dulu-kala

Ok, Happy nice weekend, senyum riang selalu-selalu, ya.



Sunday, July 30, 2017

Cabaran Pertama

Pergh saya sudah cerita, cabaran memasarkan gabungan tulisan kawan saya dan contengan saya, sebelum-sebelum ini,di sini dan di sini, kan. Tapi ada lagi cabaran yang akan bikin mungkin projek ini tinggal angan-angan sahaja... wah apalah masalah terbesarnya?

Personalitilah, apa lagi? My personality and kawan saya punya personality selain dari personal background. Saya cuba memahami dia sebelum saya boleh melakar apa-apa yang patut. Satu hal yang paling berat, kawan saya ini sudah kawen dan melankolik, penuh dengan kemanusian, sedangkan saya? Hurrmm JOMBLO HAPPY, asal boleh sahaja yang kengkadang stuck in a deep shit because ke asal bolehan, semberono saya.

Bila saya baca catatan dia, penuh dengan melankolika, dan saya cakap dalam hati, "alamak, macam mana ini? macam mana aku nak lukis, conteng, gambarkan sebuah melankolika" Really susah. Macam manalah pula si Jomblo Happy ini boleh stuck dengan si Melankolik? Kawan saya itu jenis periang saja, happy gembira dan full of pengharapan yang positif-positif. She who see her glass half full, instead of half empty. Tapi itulah bila dia meluah rasa, rupanya dalam hatinya ada luka ada pedih, ada berbagai rasa yang saya sendiri tak berani nak menyelaminya jauh-jauh.

Ok janganlah banyak berkira-kira, menyelam-nyelam sangat. Cuti semester ini akan saya habiskan dengan meniru doodle sedih yang banyak bersepah dalam internet ni...hihihi...

Dear readers and friends kalau baca catatan ini doakan saya ditumpahi dengan ilham dan idea yea. Moga projek saya ini jadi kenyataan.


Cubaan pertama saya...Complete failure hehehe. Kenapa?

Ini  komen kawan saya.
Betullah tu bila si Jamblo Happy membaca isi hati si melankolika muka dia jadi macam itu,lah tu.

Thursday, July 27, 2017

PROJEK BILIS

....CEH, CEH... eksen nih... (sambung semalam punya berangan)

Ni cakap eksen membongkak, kalau kami ada segalanya, cantik, menawan, pangkat tinggi, kengkawan pepower, pun kami tak nak guna semua tu (ie eksploitasi sensual & kuasa) sebagai marketing tools. Sebab apa? Kawan saya ni dia very beretikalah gitu. Saya? Saya back-ground-finance-accounting-sikit-seni-pemasaran, asal, boleh generate sales, asal tak porno, saya ok jer hehehe... Kawan saya ini,lah dia kerja Dewan Bahasa. Peraturan, Procedure, Nilai Etika baik-masyarakat sebahagian dari dirinya, jadi secara otomatisnya dia rigid sikit dalam bab-bab eksploitasi ini. Itu pasal majalah-majalah Dewan Bahasa tu semua tak laku, buek habeh boreh, iyo hihihi...

Wah dahlah kontennya berat, tak menarik, tak funky tak boleh guna elemen eksploitasi, tak tak tak tak tak tak tak....Susahlah macam gini,kan. Aduss... berasap kepala ni. Stress? Memang. Tak ada Stress cari Stress. Tapi stress boleh dilawan dengan menyibukkan diri. Itu yang ramai orang bikin. Melukis menconteng, menulis itu terapi minda. Dan dalam saya stress begini, saya sudah menyiapkan satu artwork yang dah ada pun empunyanya.

Nak tengok hasilnya?

Mula saya conteng macam ini, atas kertas biasa dan colour pencil saje

tapi nak bagi ke orang kenalah presentable sikit,kan. So saya pinda di canvas dengan medium acrylic

Wednesday, July 26, 2017

my MINI PROJEK 2019.

Bersama dengan kawan yang punya sama minat menimbulkan pelbagai idea, bertukar fikiran dan menetapkan pendirian. Ia seputar hobi membaca karya kreatiflah. Kawan saya begitu mencintai sastera, sedangkan saya pula giat berfikir bagai mana mau bantu dia untuk memasarkan hasil bakat seni beliau. Lalu tercetusla satu idea, perancangan atau saya suka sebut "MINI PROJEK"untuk bukukan catatan puitisnya (dan mungkin sorang lagi rakan karib) di muka buku. Kita nak tulis benda baru memang tak ada masa. Dengan tuntutan tugas, kuliah, keluarga, dan macam-macam tuntutan lain, memang tak terbuat jika mau buat "right from the scratch" atau nak buat seorang diri, jadi kami bergabung dua tiga orang lain cukuplah,kan.

Bagi saya pula mini projek ini tak lebih untuk mencabar, mengaplikasi ilmu berkaitan finance, seni pemasaran yang telah dipelajari diperolehi dari kursus perakaunan yang saya pelajari pada peringkat Diploma dan Ijazah Pertama di Universiti. Juga bagi mengisi masa lapang, terapi minda/proses recovery sendiri. I am so excited about the Project. but there are so many thing, lot of things to think of, to take into consideration.

Projek ini memang sangat mencabar dan susah, tapi saya percaya mesti ada cara lain untuk menjual karya seni. Saya bilang sama kawan, ini projek eksperimen menjual sastera orang tak cantik. Tidak mengapalah kita cuba sahaja. Kami tak boleh guna marketing tool biasa seperti wajah cantik, tampan, kedudukan, pangkat yang tinggi, rakan-rakan yang sama tinggi kedudukan sebab kami memang tak ada elemen-elemen itu. Kami hanyalah bilis-bilis perasan jerung yang berenang-renang di dalam akuarium micro. Apalah kami nak cuba tonjol,kan. Ntahlah.... tak usah fikir sangat yang penting, buat dulu.

Saya akan bercuti, atau lebih kepada balik kampunglah. Balik kampung berkumpul dengan sumber (bilis-bilis lain) yang memberi saya kekuatan dan keberanian tidak lama lagi. Harapnya lepas ini saya sudah boleh form satu layout, story board, perhap timeline, untuk mini projek tersebut.


Oh apa projek nya. Catatan-catatan kawan-kawan saya disatukan dengan contengan, art-work saya. Eh saya nak tukar nama sebagai PROJEK BILIS..hehehe

Monday, July 24, 2017

Easy Money

Ramai orang memandang jelek bidang profesional seperti Seni Bina, Perundangan, Perakaunan. Mereka kata kita masuk sini sebab nak duit sahaja. Pada saya pula, saya sebenarnya tak tahu nak ambil apa. Main ikut-ikut aje.

Lepas SPM result ok amik Archi sebab suka lukis-lukis, tapi belajar sekerat jalan sahaja. Susah sangat? Stress cinta ditolak, bergaduh berebut jantan? ntahlah. Tapi memang sekerat jalah sebab susah, stress belajar bercampur aduk. Tapi thank God juga masa tu diagnoss schizophernia. Kira disebalik kesusahan ada kemudahan. Mujur dikesan awal, jadi langkah-langkah mengubati itu dapat berjalan lebih awal dan kini diusia ini saya sudah boleh berdikari, mengesan sendiri simptom dan menguruskan krisis dengan lebih baik untuk tidak masuk semula dalam fasa "crisis" atau apa yang selalu kami panggil sebagai "relaps".

If you want to know more, boleh saja google, atau mungkin saya akan tulis kalau saya rajin. atau boleh juga baca buku karangan Che Vishalatchi Arunagiri dengan judul In My Shoes untuk baca versi yang lebih santai dan mengujakan. Untuk saya tulis, rasa macam malas sebab benda berlaku sudah berpuluh-puluh tahun, jadi malas mau recall. Buat masa ini saya juga sibuk dengan kerja-kerja hakiki, kuliah dan program-program recovery saya.

Chop...Iklan sekejap. Jika berminat mau tau pengalaman warna-warni peghidap Schizophrenia, bacalah buku ini. 

Ok enuf iklan.... kita cerita pasal tajuk atas, apakah dia Easy Money itu?

Bidang-bidang seperti yang saya sebut is an access to easy Money. Senang-senang saja boleh dapat pendapatan 5 angka jika anda menekuni bidang tersebut. But most of the time ramai kecundang dan mula menuduh mereka yang tegar teguh berdiri sebagai bla bla bla... (dah compromise certain ethical code of ethic demi wang dan pangkat) tak kisahlah... saya belum sampai 5 angka lagi. Sebab saya mula serius pun pada 2009. Oh ya saya switch from Achie to Acct, sejak lepas baik sakit lagi. Masa tu saya guna sijil Alevel & SPM je untuk dapat kerja kerani Percukainan/Akaun/bookkeeper. Nak terus belajar saya rasa tak yakin, jadi saya cari kerja apa sahajalah,kan. Dapatlah kerja bidang duit-duit. Syukurlah tu. Masa itu tak fikir cinta, ka hapa ka, janji dapat duit dan tidak perlu mengusarkan hati sesiapa terutamanya mak saya.

So far so good. Good doesn't mean I am angle, no. Good means I don't feel kisah sangat pasal cakap-cakap orang yang kata bidang kami ini kotor, penuh "sampah-sarap".Saya tak ambil port sangatlah cakap-cakap orang yang banyak merendah-rendahkan profession saya. buat apa nak fikir cakap orang? Dia bersyarah mengata yang bukan-bukan, kita pun berenti kerja sebab itu, dah berenti, dia nak tanggung kita ka? Nak bagi kita makan ka? Baik pekakkan telinga dan terus berkerja apa yang patut.

Bermula memang nak cari duit untuk kelangsungan hidup, lama-lama jadi suka. Macam itulah kita. Jadi janganlah pelik walau ko nak kata apa,pun pasal bidang ini, ramai gak berpusu-pusu nak masuk. Adakah yang nak masuk tu dah tak takut nak masuk neraka? ntahlah. Yang penting kewangan kita secure, tak payah susahkan orang untuk keperluan sendiri.

Sunday, July 23, 2017

Cerita Saya.....

Masih seputar cerita polemik sastera negara, Sastera seni kebebasan ekspresi diri VS Sastera untuk masyarakat. Saya pilih untuk MENINGGAL. Sastera bukanya satu-satu bidang jer dalam dunia ini, pun. Ada lebih banyak bidang lain yang boleh kita ceburi. Tak layak menyastera, tak bererti it is the end of the world.

Saya tidak punya keberanian untuk menulis kerna cinta saya tidak mendalam, atau saya tidak dicintai dengan mendalam?

Mungkin....

Periuk nasi saya ialah Perakaunan, Perniagaaan, Auditing. Sastera hanya hobi, suka-suka. Tapi dari suka-suka itula saya mengumpul kawan, dan kekuatan. Aneh, apa yang disiring-siring beri kamu kekuatan untuk mencintai Periuk Nasi sendiri. Satu bidang yang wow "cut-throat-full-of-stress" yang orang kata, orang gila ajelah sanggup ceburi bidang ini.