Wednesday, September 20, 2017

Anger; Jealousy

It is all about emotion, anger, jealousy. How about greed? I don't know, both of my friends are very kind and generous. Greed never seems to be in their vocabulary. Ok let named my friend Rita and Rina. Rina is the friend from my collage day and Rita is the current one, which currently my course mate in the university.

Rina told me she got problem with jealousy, while Rita said it is very hard to control her anger at times. Because of this Rita got problem with her career growth. Rina? When the time I met her she's done with this jealous jealous problem, because in my collage she is the best student. She is kind, she professional, her article even come out in the News Straits Times. Owh by the way, she also one of our best debater in collage debate team. Pendek kata she's awesome. Tapi masa dia kat sekolah dia dulu, banyaklah agaknya dia kena cemburu sana, cemburu sini, sekolahnya ramai murid hebat-hebat. Ada model iklan TV, ada ahli sukan wakil negara; resident artis RTM, hah punyalah hebat budak-budak sekolah dia, hurrmmm bila masuk kolej tempat kami belajar? ala, budak-budak yang dah suam-suam kuku jak kami ni, yang hebat dah ke mana tah. Jadi Rinalah yang paling hebat antara kami si suam-suam kuku ini.

. Bila bersama kami, emosi Rina sudah jauh matang dari saya. Bayangkanlah tulisannya sudah masuk Surat Khabar, saya? Tulis pun tunggang-langgang. Dia yang banyak galakkan saya membaca karya bahasa Ingggeris. Dialah yang memperkenalkan saya dengan Stephen Covey; dia juga kenalkan saya dengan Steinbeck; Mark Twain, tapi saya tak berapa sangat suka karya kreatif saya cuma jatuh cinta dengan buku "7 habbit of the most effective people" dan sukalah, bolehla juga dengan " the grape of Wrath" . Tapi terpaksa simpan dah baca ulang-ulang "the moking Bird Hill oleh Harper Lee sebab Rina kata this is the must read book! So Tarbiah sekular saya bermula di kolej, tika umur saya 19 tahun.

Saya jatuh cinta dengan idea "seek to understand" dalam Covey's  7 habits sebab masa tu itu  dan sampailah sekarang,pun saya ada masalah marah-marah. Jadi Rina adalah guru tak marah saya hehheeeeheee. buku 7 habbit tu panduan untuk kurangkan rasa marah. Saya juga belajar banyak benda dengan Rina dalam pengurusan emosi dan marah. Naqib; Naqibah ada juga beri ayat-ayat tahan marah, tapi saya rasa seek to understand punya kesan lagi long lasting. Once you dah faham you don't get mad that much. You do get angry; tapi taklah teruk sangat.

Being the one and only kid never let me feel the feeling of jealousy, until I guess I like Rina a lot and she start having a boyfriend. I guess to la mulanya kami renggang dan akhirnya putus begitu sahaja. I love her a lot and I feel the guy is not for her. Saya tak pastilah sama ada saya jealous atau marah sebab dia tak nak dengar saranan saya agar cari boyfriend yang sepadan, tak tahulah saya, agaknya bercampur-campur antara cemburu dan marahlah agaknya tu. Lalu kecewa sebab dia tak moh dengar nasihat saya.  Rina is very stubborn. Setelah bertahun bercinta akhirnya Rina kawen juga dengan jejaka yang sepadan, se IQ dengannya yang berbangsa Eropah. Warga Great Britain. Saya rasa dia malu nak jumpa saya sebab pasti lah saya akan menemplak dia dengan statement "see, I told u so, apa dah jadi dengan cinta setengah mati kamu?"

Tak kisahla apa puncanya, yang penting punca sebenar saya dah hilangkan alamat dia. Dia tinggal di PJ jerrr, parents dia lah. Saya boleh saja datang ke sana dan minta alamat terbarunya, tapi saya sudah hilangkan alamatnya. Jadi, bagaimana? Last saya bercakap dalam telefon, dia di Terengganu, tak pasti bersama Shell atau Harlliburton ka gitu? Saya telefon PJ, ayahnya angkat dan berikan nombor di Terengganu itu. Lepas itu dia tidak lagi berada di Terengganu, nombor telefonnya keluarganya di PJ pun saya sudah hilangkan, bagaimanalah saya mau berhubung dengannya lagi? Begitulah bagaimana persahabatan kami berakhir. Saya pun sudah berpindah ke Melaka. Jika dia cuba tulis surat ke alamat kampung seperti yang selalu, dia buat, pun tiada guna kerana saya sudah tidak tinggal di situ lagi.

Ok jom cerita pasal pengalaman mistik Rina... apa dia ceritakan pada saya, apa kesukaran dia. Nak cerita sekarang ka? besokla ya... or minggu hadapan, saya ada kerja nak buat ini.


Tuesday, September 19, 2017

Indigo

(Sambung dari cerita semalam)

Saya rasa dia indigo kut, tak mungkin crystal; sebab orang kata Crystal ada ciri healing, and she don't have it. And she is my friend. Best tak ada kawan macam gitu? hah rasa macam dalam filem X-Men, kan hihihi...

What is Crystal and What is Indigo? Ntahlah saya pun tak tau, tapi ikut faham saya those yang ada connection dengan dunia/alam yang lagi satu dek kerana perjanjian nenek-moyang mereka. Saya tak pernah jumpa Crystal lagi, tapi Indigo so far dua kali saya pernah berkawan.

I lost my first Indigo friend macam gitu aje, I asked here and there, tak de orang nak layan pun. No body knows dia di mana. I used to keep her address, tapi itulah saya ini,kan selalu sahaja tak bagus dalam menyimpan "harta-karun" and lost my most valueble harta karun macam gitu. Padan muka mak.

Tapi Allah knows I been missing my friend and at last Allah bagi juga saya the kawan yang sewaktu dengannya pada masa yang tepat, dimana kini saya lebih matang dan bersedia. I am so happy. Untuk menggandakan kegembiraan saya, we have lecturer who hobby is doing profiling and analyse her student. She did that to help her student. But many of student says she is psycho behind her back. Tak kisahlah apa orang nak kata, sebab sekarang I have my weird company and I don't feel all alone anymore....

My definition of Indigo bukanlah macam situs yang kamu baca dalam blog land, yang sama untuk meninggi-ninggikan darjat atau merendahkan darjat manusia Indigo ini. Senang kata Indigo ini adalah manusia yang ada saka, ada saka mau mendampingi mereka,  kena kacau saka, dari nenek moyang mereka. Dan mereka ini mempunyai IQ yang tinggi. Mereka tahu Agama langit melarang sebarang hubungan dari dunia yang lagi satu, dunia ghaib, jin dan bunian, tapi Saka ini mengajak mereka berkomunikasi.

Mereka sebolehnya mau jadi penganut agama langit yang baik, tapi disebabkan gangguan ini, atau kerenah mereka sendirilahkan, menjadikan mereka bukanlah jenis penganut agama langit yang baik. Kawan baik saya yang dulu macam lelaki, kawan baik saya yang sekarang pula mengadu, sukar mengawal emosi.

Kawan baik saya yang dulu sangat "posh" di mata saya. Dia cool, dia sangat profesional dan jarang emosi. Dia idola saya. Dari dia saya belajar banyak benda pasal pengurusan emosi. Saya mula meminati tulisan-tulisan motivasi dari barat, dan juga kesusasteraan barat. Sebagai anak kampung yang rasa serba inferior bila berada di tengah bandar, saya sangat senang terpengaruh dengan kawan tadi.

But off course pesona seperti ini tidak disenangi oleh para Naqib dan Naqibah. Sebolehnya mereka mau tunjuk kawan saya ini jalan yang benar. Tapi mereka tidak pernah langsung cuba mendekati dia. Saya pula dijadikan saranan agar bawa kawan saya pulang. Saya malas nak layan, saya pun tinggalkan Naqib dan Naqibah untuk sama menganuti fahaman baharu saya dalam mendepani hidup baru yang pada saya penuh kecelaruan dan kebingunggungan.

Saya tidak pula tahu di mana silapnya sampai kami putus hubungan begitu sahaja. Silap saya kah, atau ntahlah. Bertahun saya merindui dia. dan masih merinduinya hingga kini. argh saya tidak dapat meneruskan tulisan ini kerana saya begitu sebak untuk mengenang kisah-kisah silam....



Monday, September 18, 2017

Stalker

Biasala bila masa kita dah sihat sikit ni, dah stabil sikit, ramai pula yang tanya pasal kawen, dulu masa aku muda-muda tak de plak nak tanya.

So saya pun cakap semua boyfriend lari sebab saya macam polis. Kengkawan pun ntah, tak ada pula komplen. Ia sama ada saya terlebih kritikal sama boyfriend, atau boyfriend tersebut terlalu cepat sentap, tak tahulah,kan. biasalah kalau kita ada hati sama seseorang, sikit cakap pun nak sentap,kan? Kita jua overly critical dengan mereka sebab kita nak dia jadi yang terbaik sampai kita overly memerhati, scrutinizing he or she to the point derang naik lemas dan rimas lalu anggkat kaki tinggalkan kita.  Kalau tak ada hati, kau cakaplah apa pun, ada aku kisah?  Hati kering vs hati taman/tisu, bila dah bertaman, dia menakung air, itu yang lembab kena bertisu-tisu, tuh, hah! Gaytuh....

Macam sunyilah kita ni jadinya, takut nak kawan lebih-lebih. Jika terlebih dikomplen macam polis. Takut kawan rimaslah pula,kan. Mak saya pun risau dengan saya, dan cakap "udah-udahlah kau tu dok analisa orang tak renti-renti, ada yang sakit juga ni karang, ni!" Yang macam polis tu apa ek? inila cerita dulu dok suka sangat baca novel Hardy Boys dan Nancy Drew, gitu-gitulah. Analisa psiko kata orang sekolah tinggi-tinggi ni. Jadi susahlah hati saya, skit ada rasa tak seronok. Tapi saya fikir balik, kelebihan yang tuhan beri ini mesti ada tujuannya. Kalau dah macam polis, baiklah kita jadi polis aje. Tak boleh jadi polis, jadi auditor pun oklah,kan. I got a license to analyse.

So tetonggeng-tonggenglah makcik ya, mengaji balik, nak upgrade jadi penyiasat ni, hah sampailah makcik study forensik kewangan sekarang ini. Bila dah mengaji ni nyasiat-nyiasat dah tak ada isu dah, memang orang suruh siasat. Jadi seronoklah kita ini. Idaklah kita bimbang kita kena dakwa pulak sebab mengintip, stalk, invade privacy orang.

Bila dah belajar-belajar ni, dah kerja penolong auditor ni, berjumpalah saya dengan kengkawan yang macam saya juga. Bahkan lagi teruk hehehe... so kita pun kawan,lah. Sekarang saya sudah tidak sesunyi dan tidak rasa sebersalah dulu lagi. Saya sudah ada kawan-kawan. Nanti saya cerita pasal kawan-kawan saya, ya...

ok berbalik pasal cerita asal tadi. Tak de kawan lelaki ka? tak mohlah, mengerikan. Kalau mereka sudah rimas dan rasa saya memoliskan mereka, mereka jadi sangat jahat macam monster hijau yang nak gigit-gigit saya sampai lumat.

(cerita ini hanya rekaan semata-mata, tidak kena mengene dengan yang hidup atau mati)


Monday, September 11, 2017

DIA....

Dia marah kerna tiada siapa yang mahu mendengar
katanya
keluh-kesahnya
kebimbangannya

Saya bukan tak dengar,
saya bukan tak turut bimbang
tapi saya rasa saya redha; sebenarnya malas
iya, malas, tak kuasa kerna sudah terlalu selesa

jadi saya biarkan dia
tapi otak ini kerap mengenangkan
tentang dia
kata-katanya
amarahnya
keluh-kesanya
kebimbangannya

kerna semua yang dia muntahkan
bukan sebarang bimbang;
tapi bimbang yang terlalu sulit untuk dirungkai
 oleh hati dan jiwa kosong

Wednesday, September 6, 2017

Cerita Orang Pandai...

Saya ini memanglah dulu masa sekolah termasuk dalam golongan orang pandai. Tapi bila dah sakit mental, saya terpisah dari orang-orang pandai ini. Saya duduk dengan orang-orang tua. Orang tua ni pembawakan mereka lain sikit, slow. Tak macam orang muda yang pandai. Macam seolah mereka ni pasimistik. Saya bercakap ini dalam membikin perubahanlah. Berubah kepada keadaan yang lebih baik.

Bila saya sudah agak sihat sedikit, saya bersama-sama budak-budak muda pandai yang bergelora mau bawa perubahan. Saya pula dah jadi orang tua yang pasimistik. Pernah saya diserang-serang manja oleh orang muda manja sebagai begini "akak menggunakan kepandaian/kecerdikan akak untuk membela thaghut, akak akan dipersoalkan di akhirat nanti, tunggulah" ugut dia. Saya tau dia manja-manja aje tu. Dia pun faham, saya tidak berapa sihat,untuk sama-sama terlibatkan dengan revolusi ka, KUDETAka, hapa-hapalah,kan?

Satu hari lain dia sendiri mengaku begini " betullah kakak,kan, kadang kita rasa kita ini sudah bagus sangat, tak pada hal kita ini picis/bilis sahaja. Kita berada dalam kepompong kita, dan kita tak tahu, dunia ini maha luas, tak mungkin ditakluki dengan kobar idealisme---kata kalam retorik berapi-api aja,kan?"

Hurmm, tahu tak apa! Kau ingat kau sapa? Faisal Tehrani? Orhan Pamuk? hehehe....

Satu orang budak muda penuh kobar idealisma baik sudah jadi "pondan/mandul" macam saya juga? hurrm hurmm hurmm hurmm...

Lepas itu satu orang budak muda dan seorang perempuan tua aka manusia-manusia pondan-madul-gagal-berfungsi-sebagai-manusia pun mereput sambil menggossip-gossip, stalking FB group budak muda pandai di petang yang tenang.

Perempuan
Kau tengoklah tu, orang muda kawan-kawan kau tu. Sibuk nak pandaikan orangkan orang, hutang tak sampai suku juta, pun dah riuh satu FB, as if semua orang berkonspirasi nak menjahamankan usaha-murni dia.

Budak muda tunduk je, hah nak mengumpul hujah nak menerakakan perempuan pasimistikla, tu.

Budak muda
Baiklah kakak saya akan cuba sesuaikan diri di sini, walau pada masa hadapanya nanti, bernanah telinga saya ini menahan gelaran Professor kangkung

Perempuan
Hah pandaipun kau. Nak mengajar orang jadi pandai di Sekolah, di Universiti, bukan dalam BAS TAK SEKOLAH macam derang nih!

Harap maklum cerita ini hanyalah rekaan khayalan semata-mata; tidak ada kena-mengena dengan yang hidup atau mati

Monday, August 28, 2017

Musuh Iluminati

Cerita ini hanyalah rekaan dan khayalan semata, tak ada kena-mengene dengan hidup atau mati.

Mereka kata, eh mereka tak kata, saya yang kata berdasarkan perangai mereka... hah saya kata mereka perasan mereka pembela Islam. Pejuang agama, bala tentera tuhan. Kalau dah askar, bala tentera, siapa pulalah musuh tuhan? Ntah banyaklah setan, iblis, jin, antu saka, antu raya yang mistikal, hinggalah Didi & Friends pun ada yang anggap musuh.

Musuh terbesar ialah Freemason Illuminati. Itu yang mereka selalu ulang-ulang. Agenda Yahudi nak sesatkan kita. Dah Yahudi Israel tu duduk jauh beribu-ribu batu sana, sini kulit sawo matang, hidung kemek-kemek, tak mancung, macam mana pulak Yahudi datang kacau? Logikla sini tak ada Yahudi, macam mana kita boleh terancam pula,kan?

Hah! ini ada cerita menarik ni. Katanyalah Yahudi pasang ajen. Ramai pemimpin besar kita ejen Yahudi... uina... takutnya kita,kan. Muka penyek-penyek, ada yang hitam, tapi hati illuminate. Satu yang paling wow sirahnya ialah Menteri Muda. Katanya Menteri ini menaruh dendam yang dalam sampai dia mau tuntut bela dengan meghancurkan kita semua. Bapanya seorang diplomat bunuh diri sebab ntah dijadikan kambing hitam dalam skandal di tempat kerja. Dia sumpah mau Perdana Menteri sebelum usianya 40 tahun, lepas tu bila kuasa sudah berada di tangan dia, hah "selamat"lah kau semua sebangsa yang telah buat onar dulu.

Dia cega mana anak menteri yang bakal jadi perdana menteri. Masa tu Menteri Kunyit dilihat ramai, bakal jadi PM. Dia pun bercinta dengan anak Sulung Kunyit. Tetiba aktiviti Kunyit dikesan dan Menteri terpaksa merengkok dalam penjara. Dia tinggalkan kekasihnya, dia beralih kepada Menteri lain yang ada peluang jadi PM. Menteri itu saya namakan Menteri anak Tok Lebai. Jadi dia pun pasang stratergi untuk mengoda Cucu Tok Lebai.

Dia perati jalan yaang diambil Cucu untuk sampai ke tempat kerja. Cucu ke tempat kerja dengan memandu kereta sendirian. Tak ada pemandu pun hantar dia pergi kerja. Satu hari dia ekor, dan buat-buat terlanggar belakang kereta Cucu. Mereka pun berkenalan dan dari kes langgar buntut kereta, terus menuju ke gerbang perkahwinan. Bermula dari situ Menteri Muda pun naik tocang, sehingga kenaikan tocangnya membuat Anak Tok Lebai tersingkir dari Istana Putra yang megah itu. Malaplah cerita dia...

Ingat dah mati terus, bila Pak Mentuanya tersingkir. Tidak dia bukan calang-calang orang. Dia lulusan Oxford, IQnya tinggi, dia tetap bersinar juga. Macam-macamlah dia buat untuk dapat perhatian ramai, dari jadi Bangla kutip sampah sampailah pura-pura Juara Main Sukan-Sukan Raja, iaitu POLO dan Bola Sepak, sampai menjadikan sakit hati golongan bangsawan. (ie repeatedly memprovoke Istana), sampai jadi viral cerita-cerita perang-kritik pihak Istana dan dia. Ada aje cerita dia, yang kita nampak macam Istana BULI dia. Dia licik, sampai dia boleh buat yang hari ini dia sangat budiman dan ramai mula menamakan dia  sebagai HERO yang bakal menyelamatkan nasib marhaen yang tengah nazak nyawa-nyawa ikan diserang musuh durjana.

Itulah agaknya kata musuh Iluminati kalau kami kupi-kupi bersama... Kalau kupi-kupi. Saya sebenarnya berkurun terpisah dari Majlis mereka. Cerita-cerita seram Iluminati tidak baik untuk kesihatan minda saya. Saya sibuk membina semula minda saya dengan program-program pemulihan yang dirancang oleh pihak hospital kerajaan. Mak saya sudah semakin tua, dia tidak larat menjaga saya dengan kaedah perubatan tradisi dan alami. Tak kisahlah malu punya anak gila, pun, tak kisahlah stigma menyelubungi pasal pesakit mental, tak kisahlah apa orang nak kata, janji anaknya belum lagi dilaporkan mengamuk dan bunuh orang.


Sunday, August 27, 2017

Great Mind thinks alike?

hehhehee, biar gambar berbicara??? Jom tengok gambar ek. sambungan cerita minggu lepas, ni sebenarnya.




Raja-raja ini macam inila maunya mereka ni. Apa lah nak gaduh-gaduh,kan. Iya,kan aje cakap mereka.

Cuma anak raja yang saya bergaduh tu tak tidak semurah hati Kerabat dari Johor ini. atau mungkin barangan rebutan tu buat derk, if hari tu ada perkahwinan, harus juga tu saya dijemput dan diraikan di Istana hehehe.

What to do tak de rezeki nak jadi jemputan orang bangsawan. hehehe...