Tuesday, December 6, 2016

NOPEN 7

Anjing

Saya namakan dia Bobo, anjing betina baka campuran tempatan dan macam ntah baka luar, besar-besar tinggi-tinggi gitu. Saya bukannya pandai sangat pasal anjing ini,kan. Tapi dia lebih besar dari Anjing kampung biasa. Hah dia punya tapak kaki dia sahaja sebesar piring alas cawan, tak adalah tipu je... besar cawan teh jer.. Kalau dia berdiri, dia hampir setinggi saya. Kalau saya pulang setelah pergi mengembara lama-lama pasti dia akan jadi sangat gembira sehingga melompat-lompat, menghampiri saya dan berdiri dengan kaki belakang sahaja. Kedua-dua kaki hadapannya diletakkan di pinggan saya. Muncungnya yang basah akan ditonyoh-tonyohkan ke muka saya. Rindulah tu. Kalau sudah lama-lama dia tak heran pun saya. Dia akan lebih habiskan masanyanya baring-baring di kadang lembu sahaja. Kecuali kalau kami makan di Anjung dapur, pandai dia mengendeng tergedik-gedik minta makan walaupun penjaganya tidak pernah 'miss' bagi dia makan mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh doktor dia. dah kenyang pun tetap dia masih mau mengendeng.

Kerja si Bobo ini ialah mengembala lembu. Saya ada 100 ekor lembu susu. Sebab saya selalu tak ada di rumah, asyik merayap jer ke Negara Semanggol Longjong,kan, saya upah Annan jaga lembu. Sebenarnya saya memang tak pandai jaga lembu,pun. Memang dari awal saya buka ladang ini saya upah dia untuk membantu saya. Dan Bobo walau tak pernah dilatih jadi anjing pengembala, selalu tolong Annan. Annan pun heran macam mana tiba-tiba anjing tiga warna yang tak tahu apa bakanya itu boleh pandai gembala lembu. Dia ini Anjing yang suka ikut-ikut apa yang orang bikin. Dia sebenarnya, pada mulanya tiba-tiba sahaja muncul di ladang saya tika sainya hanya sebesar pinggan makan aje. Beratnya tak sampai sekilo, pun. kecik aje dia.

Orang baca surat khabar pun dia pandai eksyen baca surat khabar juga, walaupun kadang-kadang surat khabar yang dibacanya itu terbalik. Dia eksyen aje, bukan tahu membacapun dia tu, berlakun ikut-ikut orang kunun-kunun khusyuk membaca gitu. Anjing yang bijak. Sangat-sangat bijak dan mudah mesra. Kadang-kadang dia tiru cara kita makan. Kalau kita bagi dia makan kueh atau roti,lah. Dia suka makan karipap dan roti potong. Dia akan akan duduk bersimpuh, pegang roti dengan kedua-dua kaki hadapannyanya dan makan roti sikit-sikit. Itupun kalau dia dah kenyang dan mengada-ngada dengki tengok orang makan, dia nak makan lagi. Dia seekor anjing kesayangan kerana dia sangat lucu bila dia cuba meniru perbuatan kita.

Saya fikir mau kurung dia dalam kandang bila Maddie, Opah dan Granny berkunjung ke ladang  lembu saya. Tapi Granny kata ok. Maddie sikit-sikit takut dengan Bobo juga pada mulanya. Tapi macam yang saya kata, sebab Bobo itu sangat mesra dan pandai ambil hati orang, Maddie pun jadi tidak takut padanya lagi. Opah bawa sabun tanah Liat berjenama As-suci-debu. Adat orang Semanggol Lonjong akan mesucikan diri, bekas atau pakaian yang terkena Anjing dengan tanah liat dibilas air mutlak sebanyak 6 kali. Anjing adalah najis berat yang hanya boleh disucikan dengan kaedah yang saya sebut itu.

Oleh kerana kaedah, hukum bersuci terkena Anjing ini sangat rumit, Anjing bukanlah binatang popular di Negara itu. Bahkan jika mereka ingin menghina orang, mereka akan panggil orang itu Anjing. Itu di sana. Di ladang saya, dengan agama pagan kepercayaan Nenek moyang saya, anjing bukanlah satu masalah. Bahkan Anjing sudah lama terkenal sebagai pengembala lembu yang bijak dan setia.  Bobo satu perangainya ialah suka melibas-libaskan ekor ke kaki tetamu saya. Opah kata tidak mengapa kerana ekor Bobo kering dan skrit labuh Granny, kain sarung Opah, seluar khakis Uniqlo Maddie pun kering, jadi tidak perlulah bersuci kerana kenakalan Bobo itu.

Owh macam mana pula Granny, Opah dan Maddie boleh berada di ladang saya? Ntahlah…. Lepas bergaduh-gaduh hari itu, tetiba Opah dan Granny cakap yang mereka teringin mau lawat Ladang saya. Saya pun berbesar hati dengan keinginan mereka itu. Jadi beginilah kami, pada hari ini, kami sedang dihiburkan dengan gelagat si Bobo yang dah kenyang tapi pura-pura lapar kerana mau manja-manja sama Granny dan sengaja dia mengada-ngada beriya-iya maukan kueh donut yang Granny bikin sendiri bukan beli di kedai.

Thursday, December 1, 2016

Ai Dah Kenapa ya?

Benda-benda yang berlaku sejak akhir-akhir ini memang I biasa-biasa jerrr. Sebab biasa sebab Ai makan ubat kut. Kawan-kawan semua berkeriuk-keridau risau, susah-hati, kunun Dajjal dah nak mai, dah nak mai! dah nak mai! Ai boleh releks giler buat barang ntah apa-apa tah. Melukislah Ai, pergi persatuan Mentallah, pergi Persatuan HIV. Orang dah nak kiamat bawak-bawaklah pergi Masjid ya!...

Ini tidak ada geng ajak pergi Masjid, main game Islamic, pergi pameran seni Islamic, Ai boleh jawab “hakak tak minatlah Islamik-Islamik nih!” Ai dah kenapa ya? hehehheeee….Dah makan ubat banyak sangat ka?


Monday, November 28, 2016

IDEA...(Advocacy)

(Sambungan dari cerita 1 dan cerita 2)

Owh kata dah tak ada cerita pasal lelaki yang beristerikan perempuan sakit mental. tapi ini sibuk nak bersambung-sambung pula ini, apa? Memang tak ada cerita, sebab cerita sikit lebih kurang sama jak.... Isteri jadi ganas, marah-marah, mengganggu jiran dan macam-macamlah tu,kan. Nak tanyapun tak payahlah. Yang bertanya lebih tahu dari yang ditanya. Pendek cerita waktu itu memang kepala hotak pesakit dah kelam-kabut dan kebanyakan pesakit akan menyakiti "caregiver". Memang perlu banyak sabar.

Kalau tanya ustaz Kazim, apa jawab ustaz. Suami kawen lain le. Bini nak jadi apa? Pendapat peribadi saya, kalau tak tahan, baik ceraikan sahaja dari berpoligami. Apa ekspektasi saya? tak tahulah,kan. Kalau suami kamu ustaz, especially ustaz yang punya ramai admirer, kamu jatuh gila, tentulah ramai peminat-peminat suami kamu, tak sabar mau ambil alih tugas kamu menjaga suamimu. Bagaimana pula dengan kamu, maukah kamu dijagai oleh madu kamu? Adakah dia sanggup jaga kamu? Kamu gone case already.

Tanya Pope. Mana ada poligami dalam agama Pope! Bini mental, kalau sanggup jaga, means kau meng"Ghandi"lah,kan. Me"Mother Theresa"lah kan nafsumu itu ya!. Ber "celibacy" Saya tidak pasti apa pandangan Islam tentang pilihan ini. Mungkin sama taraf dengan murtad, berdosa besar kerana menyangahi firman tuhan "Nikmat tuhan manakah yang kamu dustakan" Ni kena tanya Ustaz Kazim. Saya pasti, katalah kamu belum dikurnai zuriat, mesti Ustaz Kazim kata "kawenla lagi kamukan lelaki hebat, marilah kuatkan ummat islam dengan meramaikan umat yang sebagus macam kamu. Rugi bila orang-orang hebat tak turunkan zuriat kepada ummat!"

Ok enuf ustaz Kazim, yang sangat annoying, itukan. Mari berbalik pasal lelaki beristeri MENTAL. Ha ini, adalah sedikit nak cerita sikit pasal lelaki yang sanggup jaga isterinya yang sakit. He is a church-goerlah. Devoted one. Good-looking senior citizen, muda-muda dulu mesti ada rope-rope artis Korea tuh. Soft spoken, umur mangkali dah pencen dah tu. Tak berani nak tanya lebih-lebih. Bagusnya saya panggil Abang lah ya. Abang ini, masa urusetia minta "apa kau(caregive) mahu atau harapkan kerajaan, atau diri sendiri, persatuan boleh buat untuk usaha Advocacy?"

Hah apa dia mau? Dia cakap yang ada dalam MMHA ini orang tua-tua belaka, dan kita pun dah sedia maklum sakit ini seawal belasan tahun pun dah ada budak sakit, jadi kalau yang sakit itu orang muda, orang tua nak jaga hai cubalah bayangkan. Dia mau lebih ramai orang muda menerajui persatuan ini. Dia juga bercakap pasal buletin kitaorang yang hehhehehe.... dah orang tua yang duduk situ, rope orang tualah buletinnya iya idok? Gitew...kalau minat nak tengok rope eh, bolehlah klik sini. Ini issue yang paling cantiklah dalam 2016 tuh sebab dalam ada selebriti Sanchita Islam.

Macam-macamlah idea dia yang saya pendekkan sebagai "Rebranding the outlook of MMHA" Kau bayangkanlah dalam keadaan dia yang sudah berumur, isteri yang begitu,kan, dia boleh dicampakkan tuhan dengan idea yang sebegitu bernas dan baik. Well itu baru idea. I'm looking forward pada sessi pertemuan akan datang untuk kembangkan lagi idea Abang ini tadi.

oklah itu sajalah cerita pasal lelaki beristeri MENTAL. Apa? mau saya bikin coverage lelaki beristeri MENTEL? Boleh baca dalam gossip-gossip ARTIS & VIPlah ramai tu rasanya mak Datin terlampau yang masih MENTEL-MENTEL tu. Atau boleh juga cari pemain "industri anak ikan" atau goggle "COUGER DATING"

Cuma di sini saya nak sikit layan suara-suara Jahat. ok jom layan

Katakanlah bertahun dulu PM berhenti jadi wakil rakyat dan jaga bini dia yang mengalami post-natal disorder....Siapakah Najib Tun Razak hari, ini? I wish boleh masuk dalam kereta cerita back to the future memandu pulang ke masa lampau, dan bawa cerita-cerita bahawa mental illness/disorder are treatable. Saya akan bercerita pasal Sanchita Islam, Selena Gomez, Catherine Zeta Jones,  pada dia hiks. Tapi tuhan kata no such thing as back to the future dan takdirnya lelaki bernama Mohamad Najib Tun Razak itu pada tanggal 29.11.2016 adalah merupakan Perdana Menteri Malaysia yang paling orang menyampah.

Namun, saya percaya Tuhan bagi beliaulah itu best PM for us. Kita aje rasa yang ada orang lain selain dia yang lebih layak menerajui Negara ini, buat masa ini. Saya susah mau percaya yang tuhan sudah tidak sayang sama kita lagi dan menghukum kita dengan memberikan kita seorang pemimpin yang sangat JAHAT.

Sunday, November 27, 2016

DOSA PENULIS?

SENI UNTUK SENI  vs SENI UNTUK MASYARAKAT

Soklan-soklan-soklan, eh makcik. Saya ada satu soklan….
Saya ini penulis puisi cinta, saya kacak, berkedudukan dan masih single. Abeh kalau katalah tak lama lagi saya kawen, ada peminat saya bunuh diri, jadi gila, macam mana eh? Adakah saya berdosa?

Itu gimik jer tu hehehhe….jawabnya di bawah nanti.

Saya menulis sebagai terapi dan saya tidaklah orang kata apa eh… macam ada goal ke hapa ka,kan. Saya sedar tulisan saya tak Dewan Bahasa & Pustaka compliance. Saya bukan penulis. Saya cuma pembaca, peminat sastera sahaja.Dulu masa saya sakit, memang iyalahkan orang sakit, mana boleh banyak bergerak sangat. Jadi saya habiskan masa membaca buku-buku sastera ni. Baca blog orang. Zaman itulah zaman blog tengah power. Blog dengan pengiat sastera macam aur dengan tebing. Hari ini mereka lebih kepada FB. Tweeter dan insta, dan entah apa lagi,lahkan yang saya tak tau.

Saya slow baca sastera ini bukanlah bermakna saya dah tak hobi lagi sastera, cuma bila saya mula belajar semula saya tak ada masa nak baca karya kreatif. Bila saya sudah semakin pulih, saya took swimming, hah lagilah kurang masa, itu,kan.  Saya rasa aktiviti ini lagi best dari baca karya sastera. Bila saya sudah semakin pulih, saya masuk advocate Mental, hah lagilah masa saya dengan sastera makin kurang-kurang-kurang-kurang, dan hanya follow sikit-sikit dalam FB. Isu deme tetap macam dulu, adakah aku berdosa? Iya seperti yang saya pernah ulas dulu apa orang kata polemic??? Seni untuk seni  Vs Seni Untuk masyarakat. Saya memang tak pro mana-mana. Adakah penulis patut dipertanggungjawabkan atas setiap kesan, impak dia pada peminat? Pada Masyarakat?

Biasa yang rasa bersalah ini adalah penulis frinjan, penulis persendirian. Penulis yang menulis untuk ITBNM dan Dewan sastera, mereka dah ada standard yang ditetapkan. Kiranya kalau karya kau terterbit di sana memang kau dapat pahala berganda-ganda, tak de dosalah. Badan-badan ini dah tapis semua. Halalan Toiiyiiibaaa.

Kita cakap pasal yang tak bertapis, tak ada sijil Halalan Toiiyiiibaa ini. Rasa bengangla mamat sorang ini,kan. Ada orang dah murtad,ka baca karya dia? Ada orang dah commit zinaka? blab la bla…. Over thingkinglah pula dia, ya. Ginilah adik. Kalau kau menulis karya sastera. Sastera ini sudah tinggi. Orang-orang tinggi sahaja baca karya kau itu, jadi tak timbul, mereka jadi gila, murtad, berzina sebab benda yang engkau tulis hokey…

Abeh apa yang melalak-lalak marah yang penulis akan dipertanggungjawabkan itu? Ntahlah,kan. Sapa yang melalak tu? Mungkinla pembaca yang overgenius, yang anak mereka baru tumbuh gigi, tak mahir berfikir, sudah pandai baca kitab itu,lah tu.Risaulah tu benda-benda ini akan merosakkan anak-anak mereka.

Berbalik kepada soklan pada mula tulisan tadi. Adakah dia berdosa? Macam saya kata tadi, sastera ini untuk orang yang tinggi. Mustahil ada dalam kalangan orang tinggi turn psiko ka kerna cinta? Kalau tengok cerita drama Melayu petang-petang itu,kan. Yang jatuh gila sebab berebut hero-heroen semua anak datuk-datuk, professional belaka….dan saya percaya pada karya Ibnu Jauziah dengan judul Cinta dan Rindu mengikut Al-Quran & Sunnah bahawa MENTEL yang tak disalur/dilayan dengan betul boleh mengakibatkan ke MENTALAN/turn psiko. Orang tinggi-tinggi cuma ada cita dan kalis cinta ka?

Let say dia tak kalis cinta? Dia turn psiko, dia bunuh diri, gara-gara tulisan penulis puisi cinta yang "berhantu" itu, ada penulis berdosa?

Cuba kita lihat at the bright side of it (saja2 nak nyedapkan hati penulis jak ni seeloknya tanyala USTAZ, iya idok). Bila dah psiko, sembahyang, puasa semua-semua dah tak wajib dah. Bunuh diri dalam keadaan psaiko tak de hukum derrr. Hrmmm, patut dia berterima kasihlah pada penulis tadi,kan kepsikoan dia bikin dia dah terlepas dari pemerhatian malaikat Rakib dan Atid, dah. Hehehehe….

Ini  saya punya personal opinion hokeyyyy! Di ulang lagi sekali ini opinion ala-ala terapi minda dan nak nyedapkan hati sendiri. Janganla ada yang marah-marah, ya.

Apa Cerita 2...

Ini sambungan dari cerita yang dulu....

Kata nak tulis pasal lelaki yang jaga isteri mental. Tak jadilah, sebab rasa memang tak sempat dah nak sembang hal peribadi lepas ni. Terus dah hada kije dah kita ni. Hah itulah deme, orang bukan Islam ni. Cepat jer, memang tak de kupi-kupi,lah.

Apa kerjanya ek. Advocacy,lah apa lagi,kan. Kami kalau boleh mau distigmatized kan sakit mental ini. Hajatnya biarlah orang tau sakit ini, macam sakit biasa juga. Macam sakit kencing manis, darah tinggi, sakit jantunglah.

Advocacy memang perlu sebab pada September 2016 statistic kejadian ini sangat tinggi, iaitu pada tahap 29% dari penduduk negara ini. Pada angka ini, impaknya pada Negara adalah besar. Jadi memang kami ada banyak kerja mau dibikin ni. Tak de masa nak mengarut nak mengenang ape cer ape cer, ape cer.

Tambah kalut lagi kami ini bukanlah golongan yang mendapat keutamaan dalam bajet Negara. Jadi kenalah berusaha keras untuk ini. Ramai percaya kerajaan kena buat sesuatu. Tapi cuba kau bayang, PM kita itu bagai mana orang nya? Sibuk dengan PERMATA. Bekas isteri tua dia sakit gila meroyanpun dia boleh tinggalkan dan kawen PERMATA lain, apa kau fikir dia kisah pasal mental-mental ini? Kita pun faham kalau dia berenti kerja jaga bini sakit, kita taklah punya Perdana Menteri Terhebat alaf ini,kan. Otaknya bergeliga. Kita taklah punya PERMATA umur belasanpun dah mampu buat konsert keluar Negara sana sini. Orang keluar bon 10, 15 tahun, 1MDB keluar 35 tahun. Punyalah hebat tuh...hehehe. Kita tengoklah nanti apa lagi kehebatan yang dia bakal cipta untuk kita semua. Pengeskpot utama Elektrik (dari Nuklear) utama Asia? hehehhe.

Bolehla doa minta sama tuhan orang tua tu sedar akan kesilapan lalu dan mau tebus kesalahan,kan manalah tau makbul doa kita ini. Manalah tahu aleh-aleh ada anak-anak MENTAL kita bertukar PERMATA, atau macam Salina Gomez,tu, aleh-aleh ada retis kita bikin statement dalam surat khabar"I mental u". Buat konsert luar Negara tarik juta-juta peminat, tapi sakit MENTAL, Hah baru, itu,kan PERMATA, bulat bijik mata kau menengoknya,kan.

Apa pun sementara menunggu doa dimakbul ada baiknya bergerak dengan apa yang ada dari mereceh tak puas hati dengan establishment,kan.



Thursday, November 24, 2016

DOA KITA

Saya senyum sendiri bila baca doa kengkawan yang bebujang minta jodoh di FB.... dulu selalu juga terbaca, tapi tak ambil port. Tapi entah apa barakahnya hari Jumaat ini, doa minta jodoh kawan FB ini melekat di hati dan bikin kepala saya berfikir.... sebelum saya tulis fikiran saya, marilah kita sama-sama baca doanya:-

  Ya Allah,
   tidak ku pinta pemilik tulang rusukku yang sempurna.
   tidak ku harap yang hartawan dan berkedudukan
   cuma aku inginkan insan yang boleh membimbingku ke jalan mu Ya Allah, yang faham kerenah, ikhlas dan jujur...


itu dia punya pinta.

Saya punya

Saya minta yang macam artis KOREA, bangun pagi sudah menyanyi-nyanyikan saya, lagu-lagu pop ceria, Saya juga minta yang banyak duit, berpangkat dan berkedudukan supaya bila saya minta dia belanja-belanja tolong orang susah, tolong orang kampung, bagi makan jemaah masjid, bla bla bla dia rasa tak terbeban. Supaya dengan kedudukannya mudah dia menolong orang kampung dan mereka yang dalam kesusahan. Dapat memberikan sumbangan kepada masyarakat agama dan bangsa.

Ustazah saya kata kita boleh minta apa saja sama tuhan. Kalau boleh minta yang sempurna, kenapa mau yang tak sempurna,yang tak kuat, yang tak boleh walk the talk, hanya boleh bergebang-gebang di kedai kopi sahaja? Kita meminta, sama ada tuhan kabul atau tidak itu bukan kerja kita untuk tentukan.

Akceli, saya rasa, dia tak perlu faham saya pun. dia tak perlu ikhlas, pun. Cukuplah dia boleh kasi saya makan dan menyanyi-nyanyikan saya selalu-selalu hehehehe.... proses faham-memahami-selam-menyelam tak usahlah nak dibikin, Apa, kita ni semua ada six sense tahap wali, ahli sufi,ka? Ikhlas hanya milik tuhan. Saya dengan ibu sayapun kadang tak ikhlas, pun. Saya buat apa disuruh sebab nak suruh dia berhenti membebel jeerrrr... biasalah tu tipikal Malay Mom. Perfectionista. hehehe.

You don't have to understand me,
all you need to do is to make me happy.
and I am not the type of person which is hard to please....

cuma, cuma....

maybe it is very hard for many of you to sing for your women selalu-selalu. Tak semua orang punya suara yang merdu. Kalau merdu,pun korang ada masalah malu untuk menyanyi di hadapan pujaan hati,kan....hehehhe

Monday, November 14, 2016

Memang Kaki Gaduh, so what?


I dalam group ni memang samseng, dari dulu. I was their representative. Mereka lantik saya sebulat suara selepas adalah benda tak sedap berlaku. No bukan antara sesama kami, tapi antara kami dan pensyarah kami.

Ya saya punya masa silam yang sangat brutel. Pensyarah pun saya nyahkan kalau dah semua student dalam kelas termasuklah student batch senior-senior yang terdahulu "tak ble tahan" dengan dia..he hehehe...Sapa tak kenal pensyarah yang asyik kena tendang dengan student tu dan sapa pula yang tak pernah kena buli dengan saya masa presentation kalau tak prepare betul-betul. Tapi itu,kan saya hanya membuli budak-budak lelaki yang datang dari sekolah yang lebih best dari saya. Apalah sekolah yang lagi best dari Sains Muar itu ya? Alah, MCKK dan RMC leeerrr. Manalah ada lagi sekolah yang lagi best dari Sekolah Sains,kan. Alam Shah? Maksud saya dalam kelas saya itu budak lelaki yang lagi teror dari saya ialah dari MCKK dan RMC jer. Afterward derang nak bikin cerita "dia tu saja buli saya sebab dia nak date dengan saya, saya rejek dia" ada saya kisah?

That's explain why they have female as their representative. This particular female really dominant & kerek, kahau  hehehe..ala-ala Donald Trump giteww. Back to our argument, the verdict, yeah girls win. Boys, you guys "shut-up, please". Once an for all tolonglah dengar cakap kami ya. 

Apa pun jom tengok pergaduhan kami ini, sebagai bukti saya ini belum lagi mengalami apa-apa relaps dengan berhalusinasi kununnya ada kawan, tapi sebenar tak ada sapa mau kawan dengan saya,pun.





Kesimpulannya, kalau kau ada perasaan takut terhadap selain Allah, pleaselah check your IMAN. I bukan nak gaduh dengan sesiapa, atau nak berdakwah ka hapa ka. I faham you all punya susah. Dan tolong juga faham-memahafi sesama kita. Dajjal-dajjal ni tak bawa apa-apa faedah, melainkan akhirnya nanti kita mengesyaki sesama kita ini ajen dajjal datang menggoda. Kita kafir-mengkafir sesama sendiri. Semua benda jadi tidak tenang.

Itu pasal Nabi masa sahabat tau ada seorang sahabat yang memang busuk hatinya, pepat di luar, dalamnya runcing terhadap Islam dan menasihati agar baginda menyahkan orang tersebut, respond Nabi ialah "aku tidak mau kelihatan seperti membunuh saudaraku sendiri" Ini cerita Allahyarham Ayah Saya. Saya tak taulah hadis dari sapa, apa sanadnya...saya cuma tau cerita ini dari Ayah(paklong) saya.

Paklong cukup "pantang" kalau kami merenyeh-renyeh cakap ex-school mate, alumni university dah gitu-gini-begini-begitu...ie dah tersendat makan dedak sehingga sanggup jual agama dan maruah bangsa demi mengejar pangkat dan kedudukan. Kau merenyehlah, pasti kau tersentap dengan cerita pendek itu tadi. Nabi, pun tak buang kawan, walau zaman nabi dulu dikeliling individu yang kasyafnya memang 100% tajam & telus, tembus.