Wednesday, September 21, 2016

Asal Comel,....... Ai OK jer

Dulu saya ada tinggal komen kat ada satu sasterawan "sufi"/"sami" yang pro-opposition begini:-

"kalau korang menang saya migratelah"

Perasaan saya memang begitulah pada masa itu... masa itu PapaGomo tengah hot. Aish tak sanggup dapat PM kaki kasanova macam yang didedahkan oleh Papa. Itu dulu. Hari ini Papa pun ntah dah jadi apa dah.... saya pun dah tak kisah dahla pasal politik-politik ni. Apa barang ko tak suka si A jadi PM kau nak migrate tinggalkan negeri yang bertuah ini,kan. Memang bertuahlah, budak-budak opposition sekarang ni comel-comel rupa bentuk mereka. Tak caya cer tengok gambar ini hehehehe....

Ni toksah cakaplah,,,, bak ada seorang the fallen sasterawan tu kata, "ni esok-esok jadi PM mohle kita berangan PM ala-ala Justin Trudeau

Tu hah bukan Nenek Kipas, tu pengantin tu yg comel... Nenek pun once upon a time the very the comel sampai Pak Sheikh kegilaan Malaya culik dia bawa kawen di Siam sana. krik krik krik

Rara & Dyana tok sah cakap,lah kan. Ni Ai tak upload gambar Dyana bangun tidur lagi nih... pergh

Tuesday, September 20, 2016

WALI KERAMAT

Sekarang ni scene politik kita bising pasal kematian orang alim tersohor negara yang “make his living out of air jampi and yet succumbed to hospital in the USA” to make thing worst dimakamkan di sana instead of Tanah Haram.

Hey perempuan gila kau tak takutka kena karma, mengata-ngata, menghina, mengguris perasaan si mati. Orang dah mati, biarlah Allah sahaja  yang mengadilinya. Kau tak takut ka nanti polis tangkap kau di bawah Penal Code Section 298? Hah!!!!…Semalam jer dah hada orang masuk TV kena tangkap tau pasal ini.

Hehehe blog ni bukan viral pun dan tak de orang kenal I pun. Yang dah mati, mati,lahkan. Benda buruk orang kata jangan cakap, cakap benda baik jer… ermm iyalah tu,kan. Sukahati oranglah nak kata apa pun. Mulut tempayan boleh tutup, mulut manusia boleh ditutup-tutup ka? Lagi kau mau  tutup dengan section 298, lagilah orang nak bercakap.

Nah, sekarang siapa yang bikin isu ini panas?, kan.

Ok….. Satu pesan saya ialah jangan percaya pada kepercayaan karut yang orang dah mati masih ada karma. Dia dah mati. Kalau berkarma juga meaning dari yang hiduplah,kan. But then again saya tak percaya ianya karma. Mungkin doa orang sakit hati, tertekan perasaan mereka dek provokasi  melampau ini. Doa ahli keluarga, pengikut, peminat, pemuja yang tension habis denggan sepatah-baris ayat yang dari YB yang engkau sendiri kata ntah-apa-apa-tah tu tapi kau ambil cakna sangat pasal statement dia yang tentunyalah ntah-apa-apa-jualah-tu, kan.

Dan satu lagi, saya nak cakap pasal wali keramat ni,

Allah tak akan mengangkat seseorang jadi walinya, dari kalangan kamu yang begitu-begitu sahaja. Dah, kalau jatuh bayang paria, ditubuh dia pun tak boleh, habis, disumpahnya kita jadi Anjing, baiklah tak payah ada karamah. Bahaya bagi karamah kat orang yang feeling-feeling Brahmin  macam tu. Habis semua sepesis manusia ini nanti bertukar jadi anjing. Cubalah kau bayangkan, kan, kita ni semua menyalak-nyalak…waf waf wafff wafffWan…. Wan Wan Wan Wan Wan….hehehe heheeeee opsss...

Pendeta bangsa Cina ada kata, sikit  lebih kuranglah. Saya bukanlah ada fotografik memori, pun. Pendeta berkata, “nak tengok teh tu bagus ke tidak, ko  rendam dia dulu dalam air panas”

Saya pun tak taulah teh bagus tu kalau rendam jadi apa. Pendapat saya, siok-siok sendiri saya ialah manusia yang layak diberi karamah ialah manusia yang tidak menghunus pedang karamahnya walau macam mana sakit, marah, pun orang dok bikin sama dia. Jadi dah ada pedang keramat bila nak pakai?


Jawaban kepada soalan itu ialah, simpan baik-baik. Bukan diguna untuk memuaskan ego dan hawa-nafsu sendiri. Kalau saya ada, which I don’t have. Kalau saya ada, saya akan buang, macam orang buang cincin dalam cerita Lord of the Ring itu. Nak buat hapa senjata bahaya tu, saya cuma ada ibu untuk dilindungi dan ibu saya tak perlu sumpah-seranah-karamah, sebab dia seorang yang disukai, tak punya musuh. Kalau sampai ajal beliau, tak akan ada orang nak bikin fitnah, ibu saya jadi kaya dengan membela hantu raya dan menjual-air-jampi. Insyaallah, beliau akan diingati sebagai ibu tunggal yang tabah dan pemurah.

Thursday, August 18, 2016

Sokong bawah Rebah 2016....krik krik krik

Beberapa minggu yang lalu saya berborak-borak dengan kawan lama masa kolej dulu. Takdir apa boleh kami berjumpa di Negeri di bawah Bayu ini, semua di bawah kuasa ilahi. Dia ni kawan macam tak kawan saya masa di kolej. Di Kolej dulu dengan penampilan yang masih macam hari ini, ala-ala ustazah, kau bolehlah kata saya minah surau kaki usrah. Iya saya memang follow usrah, walau saya kurang gemar, bahkan tidak setuju dengan cara usrah semasa di kolej yang rata-rata dipimpin oleh mereka dari Kolej Islam, atau Sekolah Menengah Agama berasrama Penuh.

Pendek cerita walau saya nampak seperti mereka, saya kawan semua, tak kira siapa. Ok berbalik dengan rakan yang sudah lebih 20 tahun saya tak ketemui ini, boleh saja puak-puak Naqibah nak kata sudah ultra-liberal. Tak keji juga kalau saya nak kata akan ada yang kata kawan saya sudah hanyut.... tak apalah aku mengata di sini. Dia tak tahu saya ada blog dan saya tak akan bagi tahu dia, dan dia tak akan tahu pun saya ada blog he he he he...

Saya tak ada masalah dengan kawan-kawan yang begini. Kita kawan sahaja. Kami sembang. Gossip. Hey orang bijak-bijak mestilah kalau gossip, jenis gossip kelas tinggi juga. Artis-artis, selebriti, pendek kata kami bagi pahala sedekah kat orang femes-femes aje,lah. Bukan macam kau tak sudah-sudah gossip jiran sebelah rumah kau, rakan ofis kau sendiri. Nak mampus apa, lepas kutuk-kutuk boleh kau berpeluk-peluk, pusing bontot, kau gossip/kutuk saing yang kau baru semalam kutuk. Apa punya kelazlah,kan.  Enuf mencarut okey.

Mari sambung apa gossip, sapa yang kami gossip. Kami gossip pasal Nurul Izzah. Iya Nurul memang selebriti yang cerita cintanya sikit lebih kurang aje macam cerita cinta artis-artis kita. Bercerai, kunun nak kawen dengan kekasih, hati... last-last dah jadi janda, iddah dah habis, Izzah kekal janda. Janda yang akrab dengan sahabat karib berlainan agama yang duuuuullluuuuu pernahlah blogger jahat buat cerita dan netizen menebak-nebak kunun Izzahlah yang dimaksudkan blogger itu... kununnya eh mak tak nak nyambung dosa-membuka-gossip-lama yang orang dah lupa ni... pst pst ada skandallah gitu sampai gugur2 anak. Hah kau kelas theyall punya skandal, kan. Bukan macam kau..... jumpa pun belum dah meroyan ala-ala retak seribu dalam FB, ala-ala layan kopi pahit di bawah pokok ceri, tepi pantai haahaahahaaaa. Apa barang,kan?

Ok banyak sangat gangguan ya tulisan saya kali ini.... okeh pasal gossip kami. Saya cadang "ala napa hok dua tu tak nikah aje.... alo alo alo sama comel, sama padan, kheennn"

"Kan" sambut kawan saya keriangan. Saya suka, dia suka. Dia tambah "eh Maddy, kalau dua tu jadi,lah kan, I pasti itu lagilah trigger big support for their Party"

"kan" sambut saya. Sungguh,kan macam kalau Doddy Al-Fayed dapat nikah Lady-D. Hah kau. Kelazzzz.

Oklah blok pembangkang memang kelazzz,la. Walau kau nak kata kelaz ala ala Kim Kadashian. Hello, politik bukan pasal brain aje tau. hari ini politik pasal populariti.

ok la cuba kau bayangkan begini...seorang lelaki yang dah bercucu, walau kau genius, online pun kau boleh ajar aku segala tok nenek calculation Investment yang ntah apa-apa pun, bon valuelah, Face Value, present past segala macam calculation yang complex. Pendek kata kau memang terbaik dalam finance, tapi kau berlawan dengan budak hingusan yang comel lote yang ntah dulu study Law tapi hari ini sibuk bercakap pasal investment, still kalau ada lawan undi like.... saya akan undi budak Law yang ntah apa-apa itu.  You got what i mean...

Lagi, lagi, lagi, kau bayangkan anak dara terlebih umur, lulusan Oxford, meroyan nak melawan geng-geng budak muda ini. Cara si dara melawan ialah dengan mencarut-carut, lepas mencarut mengaku keturunan Nabi. Kalau lawan undi like, saya tetap like budak comel. Sebab? budak comel memang dah into politik. Kalau saya tanya adik akak mau borang ahli, dia ada borang. "Adik, bubuh nama adik untuk jadi referee akak" dia boleh.

Kauorang? Kau hado? Setakat meroyan-mencarut dalam FB boleh leerrr.....

Budak poyo, yang makin dicarut-makin glemer



Wednesday, June 29, 2016

N3 suka-suka aje


Kadang-kadang tu kita sendiri pun tak faham perjalanan hidup sendiri. Hari-hari minta sama tuhan begitu-begini, dapatnya begini-begitu. Tak apalah. Jalan sajalah.


Caption yang tertulis bagi grafik ini ialah "pray for Turkey". Apa masalah sana pun saya tak ambil port sangat. Saya sibuk. Sibuk apa? ntah. Apa pun saya suka grafik ini. Cantik betul,khen.

Monday, June 20, 2016

My ProTun Buddy

Tun M sudah isytihar perang dengan PM. Sebagai penjawat awam yang masih berkhidmat, tentula saya sokong PM. Nak bangkang pun tak pandai, nak mengusulkan solusi, lagilah tak pandai. Yang saya reti ialah berdoa. Doa agar apa yang PM buat itu betul dan mensejahterakan rakyat.

Berbeza pula dengan mereka yang menyokong Tun M. Mereka kata PM tak betul, PM harus "step-down" untuk  memulihkan keadaan sekarang yang mana semua harga barang naik, rakyat tertekan. Pada mereka, kenaikan harga barang adalah kerana PM tak pandai urustadbir Negara. Saya pula lebih selesa merasa yang harga barang naik sebab gaji kau yang tak naik. Siapa pun yang ganti PM, barang takkan turun. I firmly believe in that.

Tapi saya diam aje dan biarkan mereka bercakap tentang Tun. Then, jahatnya saya ini, pelan-pelan mencucuk begini "kau rasa Malaysia akan jadi Greece ka" hehehehehe.... bertanduk kepala mak. Buntut pun ada keluar ekor gitu. Tentulah dia cakap "yes". Saya pun tanya lagi let say worst come to worst memang jadi Greeca,lahkan, what are we going to do now now?" 

Jawab one of them yang lebih matang dan cool begini "kita perlu ada tanah di kampung, bercucuk tanam dan berternak sendiri". Sebenarnya interrogasi saya ada 2 bab, tapi to cut thing short, saya cerita setakat ini saja. No, saya tak bertegang urat menyatakan pendirian yang harga barang naik sebab angan Tun yang mau kita jadi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. No, buat apa nak gaduh dengan kawan yang saya baru saja kenal. Sudahlah saya di sini, merantau lagi tak ramai kawan. Ada kawan,baru nak mesra dah diajak bergasak pula. Itu adalah satu tindakan yang sangat bodoh. PM dengan Tun yang bergaduh, takkan kau pun nak ikut gaduh sama. Memang banganglah,kan kalau buat perangai macam itu?

Penghabisan cerita kami tak bergaduh dan bersama-sama menolong tuan rumah tempat kami melepak dan ibu dia sediakan 100 bungkus juadah moreh pada hari berikutnya.... Jom tengok gambar. 

Orang tengah sibuk buat kerja ada orang relek main kucing hehehe....
Menu nasi minyak + Ayam Goreng + Kari Terung + kurma telur itek sedia untuk diagih-agihkan.

Hari sebelumnya, ibu kasi makan spesial dulu. Nasi kerabu jantung pisang ala jawa. Ntah. gitu-gitulah, namanya

Bersama ibu. Tak semua 'anak-anak' ibu minat politik pun, yang minat ada 3 orang jer. Yang mana satu? Tekalah sendiri. Anak-anak ibu ada ramai lagi sebenarnya. Ini baru satu group. Saya pun tak taulah berapa ramai, tapi ramai, nk cerita ramai tu, sampai tak cukup jari kaki-tangan kau nak kiralah.



Wednesday, June 15, 2016

Happy Ramadhan

Dah berapa hari kita puasa eh....

Puasa tahun ini saya bikin benda yang ntah...deviate dari amalan sebelumnya. Tapi anehnya saya rasa tak bersalah. Saya malas dah nak rasa macam-macam itu lagi. Saya sebenarnya susah nak rasa bersalah, sebab saya rasa apa yang saya buat tak salah, tapi pada kamu, apa yang saya buat itu salah. Apa dah saya buat? Jeng-jeng-jeng....hah ada dua benda yang saya dah buat yang saya rasa tak salah tapi sangat salah di mata kamu. Apa dia?

I)   Saya sikat anjing.
II)  Saya baca certot ini dalam bulan ramadhan.


(I)

Sikat anjing saya rasa kamu pun boleh sikat, selagi anjing tersebut benarkan kamu menyikatinya. Nasihat saya kalau nampak anjing jangan terus terkam dan sikat. Tak semua anjing suka kena sikat. Apatah lagi kamu yang bukan dog person, tentulah sukar untukmu, waima mau mendekatinya, apatah lagi menyikatnya. Sikat anjing tak dosa, cuma kalau salah satu dari kamu basah, atau kedua-dua kamu basah, kamu cuma kena sertu sahaja. Jadi sediakan sahajalah air tanah liat dan janganlah kamu pandai-pandai mengubah hukum.

(II)

Baca certot Ketika Bulan Memperkosa Matahari. Kalau kamu ni jenis dengar iklan Yusof Taiyyob pun dah boleh naik gatal, janganlah kamu baca certot ini. Kalau kamu rasa iman kamu kuat, silalah baca. Ia sebuah certot yang sangat menginsafkan terutama di Bulan-mulia ini. Saya nagis baca certot ini. Seriusly, nangis.



Wednesday, June 8, 2016

MUSUH

Ntah ada sapa ntah kata yang saya salin dari update FB kengkawan kata macam ini “untuk kekal relevan, cipta musuh dan ibaratkan mereka seperti syaitan, supaya nilai kau didukung dan dilihat mulia”

Well well well sebagai peminat tegar Ghandi saya tak suka keganasan, saya tak suka bermusuhan. Tapi tetiba saya rasa kita kena cipta musuh jika mau hidup ini tak lah membosankan sangat. Jadi saya pilih untuk bermusuhan dengan lemak-lemak di sekeliling pinggang saya ini. Ia adalah musuh yang menjauhkan saya dari apa yang saya hajati. Iaitu kerjaya sebagai Pegawai Daerah dan melihat keindahan terumbu karang dan hidupan marin dari dasar laut, menyelamlah tu.

Pertama kerjaya sebagai Pegawai Daerah, District Officer (DO) Kalau nak jadi DO ko kena masuk skim PTD, nak masuk tu seperti yang saya pernah tulis dulu kena lari-lari ntah berapa KM ntah di bawah ntah berapa minit ntah. Dengan lelemak ini melambatkan pergerakan saya, jadi sudah tentulah saya gagal. Tapi itu cerita lama, saya tak sanggup bermusuh dengan lemak sendiri. Jadi saya lupakan sajalah impian nak jadi DO tu. “Lagi pun tak semua PTD boleh dapat jadi DO, pun” ngeh, ngeh, ngeh….kata saya bagi memujuk diri sendiri. So lelemak kekal di keliling pinggang.

No 2. Menyelam. Ntah macam mana tah saya boleh berkenalan dengan ada satu mamat tu. Amboi beriya-iya dia mempromosi aktiviti menyelam. Termakan juga tuh. Antara kata-kata dia yang buat saya terbakar ialah “akak, tak de maknanya duduk Sabah kalau tak ada lessen menyelam. Saya dulu ada lessen menyelam, baru saya dapat lessen memandu tau!” Alamak. Budak ni memang, bab bakau darah memang pandai jak dia ni.

Secara peribadinya, snorkelling pun saya dah puas hati dah. Nak nyelam-nyelam, nih tak kuasa mak. Tetiba orang kata bila dah kena bakar-bakar ni,kan mulalah nak bermusuh dengan lelemak sendiri tu,kan. Kenapa plak menyelam tak boleh ada lemak? Saya dah belajar masa saya belajar berenang dulu. Menyelam biasa-biasalah tak ada peralatan. Tak boleh saya asyik-asyik timbul aje. Sakitnya hati sebab saya tak dapat cecehpun dasar kolam tau. Lagi pun nak menyelam…. Kena pakai baju menyelam tu. Wetsuit. Ahahahaha….. saya tak boleh bayangkan, ada saiz ka? Kalau ada pun dengan lemak di keliling pinggang ni ohoi buruk benar rupanya eh.
Rasanya ada wetsuit ka kalau macam ini punya rope bentuknya?

Tunggulah update lepas raya ni apa cernya ek….


…..* hey apa pasal ni, asyik dengar cakap-cakap macam ni aje ar “ Akak tak de maknanya duduk Sabah kalau tak de lessen menyelem, Akak tak de maknanya duduk Sabah kalau tak de lessen menyelem, Akak tak de maknanya duduk Sabah kalau tak de lessen menyelam lam lam lam lam”…..repeat till fade…