Wednesday, February 14, 2018

Kumpulan Makcik Marhaban?


Sepanjang saya tidak menulis ini, ada juga perkara yang sama sekali tak saya sangka telah berlaku pada kawan baik saya. Saya berkenalan dengannya masa saya secara tak sengaja terjebak dalam perang hate-love dengan budak-budak sastera penyelamat negara. “love-hate sastera negara ni istilah saya aje menunjuk sekumpulan masa tu belia yang kini mungkin dah not-so belia, (sudah masuk orang matang barangkali) yang passionate dengan dunia persuratan Melayu, pasca-moden. Bolehla kita nak kata sekumpulan pemikir melayu moden, kot. 

Secara tak sengaja tertulis di sana dan kena balunla kaw-kaw punya sebab saya tika itu kerani-cabuk gomen je. Derang dalam situ, ada medical Doktorlah, saintislah, engineerlah macam-macam profesion yang hebat-hebat. Saya mengomen di sana dan yang marah sangat dengan saya ialah seorang medical Doctor. Masa itulah seorang insan baik hati yang mengenalkan dirinya sebagai Embun, menyapa mesra saya. Dari dunia maya persahabatan kami berpindah di dunia nyata.

Rupa-rupanya dia pun pembantu juga. aka kerani cabuk. Saya pembantu kira-kira, dia pembantu Bahasa. Saya sambung belajar, dia pun sambung juga di Negeri kelahiran dan tempat tinggal saya ketika itu. Saya sambung lagi begitu juga dia. Dari kerani, kami dinaikkan pangkat ke penolong pegawai, dan rezekinya lebih murah dari saya, baru-baru ini dia naik setakuk lagi kepada Pegawai Perancang Bahasa. Dia tidak berhenti belajar setakat Ijazah sahaja, tapi sudah juga selesai pengajian di peringkat Sarjana.

Sebulan sebelum dia naik pangkat dia menghubungi saya. Minta nasihat yang lebih kepada bertanya apa rasanya bila kena balun, bila orang kata kita tak layak. Saya heran juga, kenapa bertanya? Punya terkejut beruknya saya, rupa-rupanya that same medical Doctor, duduk berselisihan pendapat dengannya pula.

Saya nak cakap macam-mana ea. Just believe in yourself ajelahkan. Peduli apalah dengan that medical Doktor pun,kan. Walau betul dia lebih pandai dari kita, pun dia tetap tak boleh duduk atas kerusi kita. Tak ada kita kena buang kerja, dek kerana kita tak sependapat dengan dia atau dia lebih pandai dari kita. Betul cakap saya, sebab tak lama lepas tu kawan naik pangkat pula. Naik ke kerusi yang hebat. Kerusi yang saya sendiri pun terkejut macam manala kawan saya boleh ditengekkan ke situ? Itula orang kata rezeki yang tak tersangka. Iyalah dari kerani yang bakal jadi makcik-makcik marhaban jadi pemikir wanita mengemudi bahtera majalah paling berprestij Negara... uish tak hebatka, itu?

Gambar ini sekadar hiasan yang saya cuplik dari google
Tentang love-hate itu, ntah tak tahulah bagai mana penerimaan Medical Doktor dan rakan-rakan. Saya percaya tak lama lagi dia boleh terima kenyataannya kerusi itu milik kawan saya. Bagi kawan pula, mungkin ada sikit rasa resahlah. Honestly, saya at one point of my life memang ada rasa resah macam orang mencebik saya suruh pulang dan duduk rumah sahaja. Saya pernah paranoid orang pandang saya semacam dan saya dengar mereka bercakap dalam hati mereka begini “hoi orang gila,  apa jadah datang opis ni! Bukan tempat kau di Tanjung Rambutan, ka?” Saya fikir, satu aje Allah yang dudukkan di tempat itu pada masa itu. Saya ON aje. Lantaklah kalau ada orang nak kata saya tak layak.

Memang pegawai kerajaan ramai orang tak puas hati dengan kami, apa? Duduk opis jual gelanglah, buat kenduri makan-makanlah, macam-macam kalau nak ditulis satu persatu pasal kerenah penjawat awan ini yang orang duduk jaja tidak puas hati. Yang penting saya pergi kerja dan tidak sibuk pasal orang lain. Orang lain nak kata tak layak, lantak dia,lah. Yang saya tahu, saya memasuki perkhidmatan awam dengan saluran yang betul. Saya mohon atas talian, saya melalui bukan satu proses saringan, dipanggil temuduga, ambil exam, sehingga dilantik dan disahkan ke jawatan sekarang ini. Jadi kalau betul ada orang rasa yang saya patut tinggal di Tanjung Rambutan, pun. Saya anggap itu semua sakit paranoid saya. Saya lupa makan ubat hihi.

If let say la betul ada orang tak puas hati dengan kita, pun anggap itu paranoid, saja,lah ya. Adatlah manusia ini, bukanlah senang hatinya untuk dipuaskan. Kita pun kadang-kadang ada banyak benda juga yang kita tak puas hati.




Tuesday, February 13, 2018

Ketemu kita kembali

Dah lama betul blog ini tidak berupdate, bukan sebab saya dah mati ka hapa. Tapi sebab komputer yang saya guna untuk menulis di sini sudah lama tak dapat eksess blogspot. Hari ini oklah pula.

Sepanjang ketidak-menulisan saya di sini tak ada banyak perkara besar berlaku pun, melainkan, saya sibuk meneruskan kuliah seperti biasa. Kawan-kawan pun biasa. Semua biasa-biasa saja bagi saya. Tak ada benda menarik yang berlaku, melainkan ada kawan mau mohon tips bagaimana saya kekal waras di sebalik penyakit saya.

Well saya ada tuliskan dalam tugasan master saya. Nanti-nanti kalau rajin saya upload lah essei sepanjang 4000 patah-perkataan itu.

Ok have a good day.

Sunday, October 1, 2017

KACANG vs BIJAN

Bila kita kena memilih antara 2, dan orang sekeliling kata pilihan kita tidak betul, kita sama ada boleh ikut kawan-kawan sekeliling kita atau terus dengan pilihan yang buruk sebab kita tak nak jadi lalang. Kita setia. 10 tahun dulu kita dah pilih itu, jadi itulah juga pilihan kita, dan kita mula merapik mencipta alasan kenapa nak terus pilih dia juga walau banyak bukti menunjukkan dia sangat tak bagus lagi merosakkan.

Maka merapik lah saya tentang bijan dan kacang. Kacang lebih tak bagus dari bijan. Kacang orang kata bisa dan boleh bawa gout. Kita pun tidurla dengan lena-selenanya dan kita tak ambil port dah apa orang nak kata, walau at the back of our mind, ada sebab yang lebih logical lebih nampak intelek kenapa pilih yang buruk itu juga. Kita malaslah nak bentang sebab kita, kerana perlukan pembuktian, sedangkan apa yang kita nampak cuma andai-andaian sahaja.

iya begitulah, begitulah apabila kita perlu membuat pilihan yang sukar dan semua kata pilihan kita itu tak betul.

Ok lah tulis sikit apa sebab yang intelek sangat tu pasal BIJAN? Kenapa bukan KACANG. Dua-dua pun sama biaya kempen pilihan-raya melalui ill gotten money. Cuma bila Kacang jadi seDAP, saya rasa ramai orang tak berapa fit untuk bersaing dengan keseDAPan yang akan disajikan nanti. if we are not too fit (bersedia mental dan fizikal) for benda-benda seDAP, kita akan binasa.

Itu antara alasan-alasan sahaja untuk terus setia. Saya patut tinggalkan Bijan sebenarnya, but I won't do that sebab kata sorang kawan saya, "once a blogger, always a blogger". Saya bermula dengan menyokong parti BIJAN, if BIJAN is too bad, saya berhentilah menulis all these nonsense. I will not going to write something to condemn BIJAN or glorifying KACANG seDAP. Itu meLALANG namanya,kan? Walau dalam politik, hari tu masak pakai minyak BIJAN, besok minyak Kacang itu biasa. Dan orang yang buat perangai macam itu orang besar-besar belaka, itu tidak ada masalah, dan aib sebenarnya. Lainlah dulu Kristian hari ini Islam, bila dah Islam cari makan pula dengan memburuk-burukkan Kristian dalam audience Islam. Cubalah kau kutuk Kristian dalam audience lama kau tu. Ada berani? hah itu isu besarlahkan. Politik ini tidaklah sampai pada tahap kepercayaan dan agama pun. Neraka atau Syurga tidak dilihat pada apa logo parti yang kau sertai, pun.

However, as a blogger, I always have another choice, yang feeling- feeling lebih mulia, iaitu memilih untuk DIAM, walau kau paranoid ada orang pekik kat kau dan paranoid yang kau baik sangat dan suara kau besar sangat "kemusnahan bermula bila orang baik enggan bersuara". Kau paranoid satu hari bila kemusnahan berlaku, kaulah orang baik itu yang enggan bersuara. Paranoid jak ni perasan besar dan berpengaruh ni. Paranoid aku ini penulis bermukjizat? hihihi.... lawak ajekan, dah mental tu mentallah macam mana bule bermukjizatlah pula. Joking. I don't have such paranoidlah. I don't feel guilty pun kalau tak mencarut-marah-maki-hamunkan siBIJAN dan koncu-koncunya itu. Do we really have penulis bermukjizat yang berperang melawan BIJAN jahat dengan akal minda jernih dan  tajam mata pena sampai BIJAN kalahhhh? If we have, the person is not me. I wrote to improve mental health conditionlah. Wrote as terapi minda can become mukjizat ka? Tulisan orang terapi nak kau guna untuk lawan BIJAN yang hebat tu?

Lagi pun saya bukan blogger profesional,pun,kan? Yang mana sumber pendapatan saya hanya dari memblog, mencacai mana-mana politikus tertentu, atau parti politik tertentu. Kalau begini memanglah kita boleh sekejap ke sana sekejap ke sini, mana tempat bagi kita pulangan yang lebih. Atau kalau kita ni baik sangat, bila kita rasa yang ini dah tak de benda baik mau kita cacai, hai dulu kan dah dapat duit berkepul-kepul, masuk ASB, duit devidend pun tak habis makan? Tak payahlah cari tuan baru, lepas tu bantai kaw-kaw team yang pernah bagi kau duit berkepuk tu. Baik duduk ajelah kampung jual nasi lemak, ka buat sikit-sikit bisness kerepek-kerepek, asal orang tak kata kita ni pemalas pun ok.

Itu blogger berbayar. Ini blogger penulis mencari ketenangan minda. Kalau team yang kita sokong dulu dah macam habis modal mau disokong, kalau disokong juga ada yang jadi bak orang kata "sokong bawa rebah",  lagi, baik cari cerita lain untuk ditulis, kan. Begitulah cerita dan keputusan saya. Saya ni setia dan tabah hadapi situasi-situasi yang tak menyenangkan. Hidup ini bukan semata-mata nak hidup sebagai winner aje,kan.

Actually life as a looser, pun life juga. Yang penting kita hargai kehidupan kita dan bersyukur bila diberikan kesempatan untuk hidup. Looser dalam topik politik, mungkin winner dalam topik lain, misalnya topik kesihatan mental, ka,kan? However team yang saya sokong belum tunjukkan tanda nak kalah ya. Saya yakin team ini akan diberikan mandat untuk memerintah atau ikut kamus kamu membuat onar dalam masa 5 tahun lagi. Insyaallah.


Thursday, September 28, 2017

POLITIK (KACANG vs BIJAN)

hehehe lama saya tak bercerita pasal politik,kan? Tak ada benda nak cerita menarik nak dibincangkan pun,kan. Macam kita dah tau outcome, UMNo kalau tinggal nyawa-nyawa ikan, PAS akan selamat kan dia. Jadi apalah nak dikisahkan, dan cerita nya akan jadi sama. Orang kaya jadi-jadian yang kalau mengurus, overhead cost nya sangat berat, syarikat, organisasi jadi lembab, pembaziran, pemborosan, bla-bla itulah cerita yang akan kita baca dalam laporan Audit Negara,kan? but offcourse can we charge this as fraud? No we can't as it only fall under mismanagementlah aje tu. Where GOT fraud, kau memang, pandai-pandai buat cerita FITNA,iya?

Tapi kawan tak setuju dengan saya, dia rasa pulak, Uostad-oustajah politik Negara, derang bukan kisah, UMNo ka hapa ka, derang akan pilih dedak sapa paling seDAP. hah. ntah setau saya busuk-busuk orang Melayu, kami takkan sokong yang seberang sana tu. Tapi ntahlah kawan lebih banyak bercampur gaul ni, dialah lebih tahu dari saya. Jadi saya setujulah dengan kawan saya.

Saya tengok macam inilah pula, kalau kita ambil percaya pada Uostad ketagih dedak seDAP ni. Sekarang ini perang sebenarnya antara BIJAN dan mNut (KACANGm or Kacang). Dedak BIJAN ka atau dedak KACang yang akan dipilih kalau nanti keputusan PRU akan datang menghasilkan satu keadaan, tak ada mana-mana parti politik pun yang boleh bentuk kerajaan. Dalam erti kata lain BN gagal dapat simple Majority. Tapi saya rasa BN still can count on their kengkawan dari Sabah dan Sarawak. Don't worrylah kita takkan dapat tengoklah pertandingan dedak terseDAP ni.

ok sekarang ni kita analisa duit sapalah lebih banyak duit KACANG ka, duit BIJAN? Saya rasa duit KACANG lagi banyak, sebab ia KACANG seDAP, BIJAN? dia mengharap like I said, sokongan tak berbelah bagi dari kawan-kawannya yang lagi dua tu dalam Malaysia ini. Memang kalau nak ikut BIJAN banyak tak adil dengan kawan-kawan dia tu. Tapi kawan-kawan dia bodoh? tak lah bodoh, saya rasa KACANG seDAP lebih mengerikan dari BIJAN. Saya sendiri pun rasa begitu. Sebab BIJAN tak sedap dan orang kata minyak BIJAN atau BIJAN baik untuk kesihatan. Tapi KACANG seDAP memang sedap, tapi amiklah kau nanti jumpa doktor ada yang dia bagi kau lagi sebebab ubat-ubatan untuk kau telan. aiiiaiia aiiaiiii....itu saya punya kegilaan why i lagi takutkan KACANG seDAPlahkan. Kau orang? Manalah saya tau. Ikutlah suka hati kamu? Kenapa nak ikut orang lain?

Sebab tak kisahla KACANG seDAP ka, BIJAN ka yang menang, saya tetap macam ini juga. Tak ada berubahnya kalau dulu BIJAN, sekarang KACANG seDAP. Saya bukan macai BIJAN pun. Gaji saya bukan BIJAN yang bayar, tapi kerajaan Malaysia yang bayar.

Dan sebagai pesakit mental pulak, walau Team KACANG seDAP sangat menyantuni orang-orang mental ni, dan BIJAN ada very bad history dengan orang mental, gossip, fitna kata, bini tua BIJAN sakit gila meroyan, BIJAN cari bini lain, I am still gonna consume BIJAN instead of KACANG seDAP, sebab kalau kau makan KACANG seDAP banyak-banyak, yang berlemak-lemak masin tu, walau ada ubat mental paling baik di pasaran,pun dengan kau dahlah mental, ko kena pulak ambil ubat lain sebab darah tinggi, kolestorol sebab makan banyak masin, banyak lemak. Kalau kau ambil BIJAN, kemungkinan kesihatan kau lagi baik. Jadi tak payahlah telan ubat banyak-banyak jenis.

Bukannya apa, menelan ubat pelbagai jenis, ni kalau tak disiplin kau terlupa, bila terlupa kau akan jadi tambah stress, melainkan kau makan aje BIJAN, senang. Esok lusa saya akan kongsikan resipi BIJAN ringkas yang saya pelajari lama dulu dari office mate saya masa bekerja di Arthur Andersen yang dah bangkrap tu.

Tuesday, September 26, 2017

Gamble

Saya selalu merasakan saya ini seorang yang risk adverse. Saya akan menjauhi risiko, tapi ntah mengapa tah over the last 10 years saya sudah ambil risiko yang amat besar. Saya ambil cuti belajar separuh gaji. Saya terima jawatan yang baru sedangkan saya sudah ada jawatan yang selesa dan mengembirakan hati.

Saya juga terus sambung belajar lagi hingga kini. Ini semua membahayakan kesihatan mental sahaja,kan. Orang sihat orang normal pun ramai belajar setakat biasa-biasa aje. Yang engkau tu yang berpenyakit sibuk nak belajar tinggi-tinggi tu apa kejadahnya,kan. Ntahlah saya buat saja. Kalau saya tak belajar nanti ada masa terluang terlalu banyaklah pula.

Belajar tu oklah, ini yang sibuk sangat nak GOT juga ini, dah kenapa? hehehe... ntahlah saya ni ikut-ikut kawan. Kawan saya amik 4 subjek saya pun amik juga. Saya takut kena tinggal. Sebab tu aje saya gamble begitu sekali. Hurmm macam itulah.

Begitulah dia kuatnya pengaruh kawan-kawan. Lepas tu serah ajelah ya sama Tuhan. Aduuhhh... sibuk saya watsap sana sini mohon kengkawan doa agar saya GOT. Lorat,kan? Biasalah tu bila orang penakut, orang risk adverse memang macam itu. Boleh dia rasa burn-out lagi bearable dari risk tertinggal kawan.

sebabnya saya rasa saya sudah familiar dengan risiko burn-out; tapi nak mula lagi sekali, nak cari kawan baru, nak cerita A-Z kenapa dah tua-tua baru terhegeh-hegeh nak belajar balik, aish, malaslah. Cukup dua-tiga kerat inilah,  kawan yang saya kena cerita semua sekali, pasal perjalanan-jauh-saya-pulang semula bergulat dengan kuliah dan buku-buku sekolah.

Wednesday, September 20, 2017

Anger; Jealousy

It is all about emotion, anger, jealousy. How about greed? I don't know, both of my friends are very kind and generous. Greed never seems to be in their vocabulary. Ok let named my friend Rita and Rina. Rina is the friend from my collage day and Rita is the current one, which currently my course mate in the university.

Rina told me she got problem with jealousy, while Rita said it is very hard to control her anger at times. Because of this Rita got problem with her career growth. Rina? When the time I met her she's done with this jealous jealous problem, because in my collage she is the best student. She is kind, she professional, her article even come out in the News Straits Times. Owh by the way, she also one of our best debater in collage debate team. Pendek kata she's awesome. Tapi masa dia kat sekolah dia dulu, banyaklah agaknya dia kena cemburu sana, cemburu sini, sekolahnya ramai murid hebat-hebat. Ada model iklan TV, ada ahli sukan wakil negara; resident artis RTM, hah punyalah hebat budak-budak sekolah dia, hurrmmm bila masuk kolej tempat kami belajar? ala, budak-budak yang dah suam-suam kuku jak kami ni, yang hebat dah ke mana tah. Jadi Rinalah yang paling hebat antara kami si suam-suam kuku ini.

. Bila bersama kami, emosi Rina sudah jauh matang dari saya. Bayangkanlah tulisannya sudah masuk Surat Khabar, saya? Tulis pun tunggang-langgang. Dia yang banyak galakkan saya membaca karya bahasa Ingggeris. Dialah yang memperkenalkan saya dengan Stephen Covey; dia juga kenalkan saya dengan Steinbeck; Mark Twain, tapi saya tak berapa sangat suka karya kreatif saya cuma jatuh cinta dengan buku "7 habbit of the most effective people" dan sukalah, bolehla juga dengan " the grape of Wrath" . Tapi terpaksa simpan dah baca ulang-ulang "the moking Bird Hill oleh Harper Lee sebab Rina kata this is the must read book! So Tarbiah sekular saya bermula di kolej, tika umur saya 19 tahun.

Saya jatuh cinta dengan idea "seek to understand" dalam Covey's  7 habits sebab masa tu itu  dan sampailah sekarang,pun saya ada masalah marah-marah. Jadi Rina adalah guru tak marah saya hehheeeeheee. buku 7 habbit tu panduan untuk kurangkan rasa marah. Saya juga belajar banyak benda dengan Rina dalam pengurusan emosi dan marah. Naqib; Naqibah ada juga beri ayat-ayat tahan marah, tapi saya rasa seek to understand punya kesan lagi long lasting. Once you dah faham you don't get mad that much. You do get angry; tapi taklah teruk sangat.

Being the one and only kid never let me feel the feeling of jealousy, until I guess I like Rina a lot and she start having a boyfriend. I guess to la mulanya kami renggang dan akhirnya putus begitu sahaja. I love her a lot and I feel the guy is not for her. Saya tak pastilah sama ada saya jealous atau marah sebab dia tak nak dengar saranan saya agar cari boyfriend yang sepadan, tak tahulah saya, agaknya bercampur-campur antara cemburu dan marahlah agaknya tu. Lalu kecewa sebab dia tak moh dengar nasihat saya.  Rina is very stubborn. Setelah bertahun bercinta akhirnya Rina kawen juga dengan jejaka yang sepadan, se IQ dengannya yang berbangsa Eropah. Warga Great Britain. Saya rasa dia malu nak jumpa saya sebab pasti lah saya akan menemplak dia dengan statement "see, I told u so, apa dah jadi dengan cinta setengah mati kamu?"

Tak kisahla apa puncanya, yang penting punca sebenar saya dah hilangkan alamat dia. Dia tinggal di PJ jerrr, parents dia lah. Saya boleh saja datang ke sana dan minta alamat terbarunya, tapi saya sudah hilangkan alamatnya. Jadi, bagaimana? Last saya bercakap dalam telefon, dia di Terengganu, tak pasti bersama Shell atau Harlliburton ka gitu? Saya telefon PJ, ayahnya angkat dan berikan nombor di Terengganu itu. Lepas itu dia tidak lagi berada di Terengganu, nombor telefonnya keluarganya di PJ pun saya sudah hilangkan, bagaimanalah saya mau berhubung dengannya lagi? Begitulah bagaimana persahabatan kami berakhir. Saya pun sudah berpindah ke Melaka. Jika dia cuba tulis surat ke alamat kampung seperti yang selalu, dia buat, pun tiada guna kerana saya sudah tidak tinggal di situ lagi.

Ok jom cerita pasal pengalaman mistik Rina... apa dia ceritakan pada saya, apa kesukaran dia. Nak cerita sekarang ka? besokla ya... or minggu hadapan, saya ada kerja nak buat ini.


Tuesday, September 19, 2017

Indigo

(Sambung dari cerita semalam)

Saya rasa dia indigo kut, tak mungkin crystal; sebab orang kata Crystal ada ciri healing, and she don't have it. And she is my friend. Best tak ada kawan macam gitu? hah rasa macam dalam filem X-Men, kan hihihi...

What is Crystal and What is Indigo? Ntahlah saya pun tak tau, tapi ikut faham saya those yang ada connection dengan dunia/alam yang lagi satu dek kerana perjanjian nenek-moyang mereka. Saya tak pernah jumpa Crystal lagi, tapi Indigo so far dua kali saya pernah berkawan.

I lost my first Indigo friend macam gitu aje, I asked here and there, tak de orang nak layan pun. No body knows dia di mana. I used to keep her address, tapi itulah saya ini,kan selalu sahaja tak bagus dalam menyimpan "harta-karun" and lost my most valueble harta karun macam gitu. Padan muka mak.

Tapi Allah knows I been missing my friend and at last Allah bagi juga saya the kawan yang sewaktu dengannya pada masa yang tepat, dimana kini saya lebih matang dan bersedia. I am so happy. Untuk menggandakan kegembiraan saya, we have lecturer who hobby is doing profiling and analyse her student. She did that to help her student. But many of student says she is psycho behind her back. Tak kisahlah apa orang nak kata, sebab sekarang I have my weird company and I don't feel all alone anymore....

My definition of Indigo bukanlah macam situs yang kamu baca dalam blog land, yang sama untuk meninggi-ninggikan darjat atau merendahkan darjat manusia Indigo ini. Senang kata Indigo ini adalah manusia yang ada saka, ada saka mau mendampingi mereka,  kena kacau saka, dari nenek moyang mereka. Dan mereka ini mempunyai IQ yang tinggi. Mereka tahu Agama langit melarang sebarang hubungan dari dunia yang lagi satu, dunia ghaib, jin dan bunian, tapi Saka ini mengajak mereka berkomunikasi.

Mereka sebolehnya mau jadi penganut agama langit yang baik, tapi disebabkan gangguan ini, atau kerenah mereka sendirilahkan, menjadikan mereka bukanlah jenis penganut agama langit yang baik. Kawan baik saya yang dulu macam lelaki, kawan baik saya yang sekarang pula mengadu, sukar mengawal emosi.

Kawan baik saya yang dulu sangat "posh" di mata saya. Dia cool, dia sangat profesional dan jarang emosi. Dia idola saya. Dari dia saya belajar banyak benda pasal pengurusan emosi. Saya mula meminati tulisan-tulisan motivasi dari barat, dan juga kesusasteraan barat. Sebagai anak kampung yang rasa serba inferior bila berada di tengah bandar, saya sangat senang terpengaruh dengan kawan tadi.

But off course pesona seperti ini tidak disenangi oleh para Naqib dan Naqibah. Sebolehnya mereka mau tunjuk kawan saya ini jalan yang benar. Tapi mereka tidak pernah langsung cuba mendekati dia. Saya pula dijadikan saranan agar bawa kawan saya pulang. Saya malas nak layan, saya pun tinggalkan Naqib dan Naqibah untuk sama menganuti fahaman baharu saya dalam mendepani hidup baru yang pada saya penuh kecelaruan dan kebingunggungan.

Saya tidak pula tahu di mana silapnya sampai kami putus hubungan begitu sahaja. Silap saya kah, atau ntahlah. Bertahun saya merindui dia. dan masih merinduinya hingga kini. argh saya tidak dapat meneruskan tulisan ini kerana saya begitu sebak untuk mengenang kisah-kisah silam....