Thursday, August 18, 2016

Sokong bawah Rebah 2016....krik krik krik

Beberapa minggu yang lalu saya berborak-borak dengan kawan lama masa kolej dulu. Takdir apa boleh kami berjumpa di Negeri di bawah Bayu ini, semua di bawah kuasa ilahi. Dia ni kawan macam tak kawan saya masa di kolej. Di Kolej dulu dengan penampilan yang masih macam hari ini, ala-ala ustazah, kau bolehlah kata saya minah surau kaki usrah. Iya saya memang follow usrah, walau saya kurang gemar, bahkan tidak setuju dengan cara usrah semasa di kolej yang rata-rata dipimpin oleh mereka dari Kolej Islam, atau Sekolah Menengah Agama berasrama Penuh.

Pendek cerita walau saya nampak seperti mereka, saya kawan semua, tak kira siapa. Ok berbalik dengan rakan yang sudah lebih 20 tahun saya tak ketemui ini, boleh saja puak-puak Naqibah nak kata sudah ultra-liberal. Tak keji juga kalau saya nak kata akan ada yang kata kawan saya sudah hanyut.... tak apalah aku mengata di sini. Dia tak tahu saya ada blog dan saya tak akan bagi tahu dia, dan dia tak akan tahu pun saya ada blog he he he he...

Saya tak ada masalah dengan kawan-kawan yang begini. Kita kawan sahaja. Kami sembang. Gossip. Hey orang bijak-bijak mestilah kalau gossip, jenis gossip kelas tinggi juga. Artis-artis, selebriti, pendek kata kami bagi pahala sedekah kat orang femes-femes aje,lah. Bukan macam kau tak sudah-sudah gossip jiran sebelah rumah kau, rakan ofis kau sendiri. Nak mampus apa, lepas kutuk-kutuk boleh kau berpeluk-peluk, pusing bontot, kau gossip/kutuk saing yang kau baru semalam kutuk. Apa punya kelazlah,kan.  Enuf mencarut okey.

Mari sambung apa gossip, sapa yang kami gossip. Kami gossip pasal Nurul Izzah. Iya Nurul memang selebriti yang cerita cintanya sikit lebih kurang aje macam cerita cinta artis-artis kita. Bercerai, kunun nak kawen dengan kekasih, hati... last-last dah jadi janda, iddah dah habis, Izzah kekal janda. Janda yang akrab dengan sahabat karib berlainan agama yang duuuuullluuuuu pernahlah blogger jahat buat cerita dan netizen menebak-nebak kunun Izzahlah yang dimaksudkan blogger itu... kununnya eh mak tak nak nyambung dosa-membuka-gossip-lama yang orang dah lupa ni... pst pst ada skandallah gitu sampai gugur2 anak. Hah kau kelas theyall punya skandal, kan. Bukan macam kau..... jumpa pun belum dah meroyan ala-ala retak seribu dalam FB, ala-ala layan kopi pahit di bawah pokok ceri, tepi pantai haahaahahaaaa. Apa barang,kan?

Ok banyak sangat gangguan ya tulisan saya kali ini.... okeh pasal gossip kami. Saya cadang "ala napa hok dua tu tak nikah aje.... alo alo alo sama comel, sama padan, kheennn"

"Kan" sambut kawan saya keriangan. Saya suka, dia suka. Dia tambah "eh Maddy, kalau dua tu jadi,lah kan, I pasti itu lagilah trigger big support for their Party"

"kan" sambut saya. Sungguh,kan macam kalau Doddy Al-Fayed dapat nikah Lady-D. Hah kau. Kelazzzz.

Oklah blok pembangkang memang kelazzz,la. Walau kau nak kata kelaz ala ala Kim Kadashian. Hello, politik bukan pasal brain aje tau. hari ini politik pasal populariti.

ok la cuba kau bayangkan begini...seorang lelaki yang dah bercucu, walau kau genius, online pun kau boleh ajar aku segala tok nenek calculation Investment yang ntah apa-apa pun, bon valuelah, Face Value, present past segala macam calculation yang complex. Pendek kata kau memang terbaik dalam finance, tapi kau berlawan dengan budak hingusan yang comel lote yang ntah dulu study Law tapi hari ini sibuk bercakap pasal investment, still kalau ada lawan undi like.... saya akan undi budak Law yang ntah apa-apa itu.  You got what i mean...

Lagi, lagi, lagi, kau bayangkan anak dara terlebih umur, lulusan Oxford, meroyan nak melawan geng-geng budak muda ini. Cara si dara melawan ialah dengan mencarut-carut, lepas mencarut mengaku keturunan Nabi. Kalau lawan undi like, saya tetap like budak comel. Sebab? budak comel memang dah into politik. Kalau saya tanya adik akak mau borang ahli, dia ada borang. "Adik, bubuh nama adik untuk jadi referee akak" dia boleh.

Kauorang? Kau hado? Setakat meroyan-mencarut dalam FB boleh leerrr.....

Budak poyo, yang makin dicarut-makin glemer



Wednesday, June 29, 2016

N3 suka-suka aje


Kadang-kadang tu kita sendiri pun tak faham perjalanan hidup sendiri. Hari-hari minta sama tuhan begitu-begini, dapatnya begini-begitu. Tak apalah. Jalan sajalah.


Caption yang tertulis bagi grafik ini ialah "pray for Turkey". Apa masalah sana pun saya tak ambil port sangat. Saya sibuk. Sibuk apa? ntah. Apa pun saya suka grafik ini. Cantik betul,khen.

Monday, June 20, 2016

My ProTun Buddy

Tun M sudah isytihar perang dengan PM. Sebagai penjawat awam yang masih berkhidmat, tentula saya sokong PM. Nak bangkang pun tak pandai, nak mengusulkan solusi, lagilah tak pandai. Yang saya reti ialah berdoa. Doa agar apa yang PM buat itu betul dan mensejahterakan rakyat.

Berbeza pula dengan mereka yang menyokong Tun M. Mereka kata PM tak betul, PM harus "step-down" untuk  memulihkan keadaan sekarang yang mana semua harga barang naik, rakyat tertekan. Pada mereka, kenaikan harga barang adalah kerana PM tak pandai urustadbir Negara. Saya pula lebih selesa merasa yang harga barang naik sebab gaji kau yang tak naik. Siapa pun yang ganti PM, barang takkan turun. I firmly believe in that.

Tapi saya diam aje dan biarkan mereka bercakap tentang Tun. Then, jahatnya saya ini, pelan-pelan mencucuk begini "kau rasa Malaysia akan jadi Greece ka" hehehehehe.... bertanduk kepala mak. Buntut pun ada keluar ekor gitu. Tentulah dia cakap "yes". Saya pun tanya lagi let say worst come to worst memang jadi Greeca,lahkan, what are we going to do now now?" 

Jawab one of them yang lebih matang dan cool begini "kita perlu ada tanah di kampung, bercucuk tanam dan berternak sendiri". Sebenarnya interrogasi saya ada 2 bab, tapi to cut thing short, saya cerita setakat ini saja. No, saya tak bertegang urat menyatakan pendirian yang harga barang naik sebab angan Tun yang mau kita jadi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. No, buat apa nak gaduh dengan kawan yang saya baru saja kenal. Sudahlah saya di sini, merantau lagi tak ramai kawan. Ada kawan,baru nak mesra dah diajak bergasak pula. Itu adalah satu tindakan yang sangat bodoh. PM dengan Tun yang bergaduh, takkan kau pun nak ikut gaduh sama. Memang banganglah,kan kalau buat perangai macam itu?

Penghabisan cerita kami tak bergaduh dan bersama-sama menolong tuan rumah tempat kami melepak dan ibu dia sediakan 100 bungkus juadah moreh pada hari berikutnya.... Jom tengok gambar. 

Orang tengah sibuk buat kerja ada orang relek main kucing hehehe....
Menu nasi minyak + Ayam Goreng + Kari Terung + kurma telur itek sedia untuk diagih-agihkan.

Hari sebelumnya, ibu kasi makan spesial dulu. Nasi kerabu jantung pisang ala jawa. Ntah. gitu-gitulah, namanya

Bersama ibu. Tak semua 'anak-anak' ibu minat politik pun, yang minat ada 3 orang jer. Yang mana satu? Tekalah sendiri. Anak-anak ibu ada ramai lagi sebenarnya. Ini baru satu group. Saya pun tak taulah berapa ramai, tapi ramai, nk cerita ramai tu, sampai tak cukup jari kaki-tangan kau nak kiralah.



Wednesday, June 15, 2016

Happy Ramadhan

Dah berapa hari kita puasa eh....

Puasa tahun ini saya bikin benda yang ntah...deviate dari amalan sebelumnya. Tapi anehnya saya rasa tak bersalah. Saya malas dah nak rasa macam-macam itu lagi. Saya sebenarnya susah nak rasa bersalah, sebab saya rasa apa yang saya buat tak salah, tapi pada kamu, apa yang saya buat itu salah. Apa dah saya buat? Jeng-jeng-jeng....hah ada dua benda yang saya dah buat yang saya rasa tak salah tapi sangat salah di mata kamu. Apa dia?

I)   Saya sikat anjing.
II)  Saya baca certot ini dalam bulan ramadhan.


(I)

Sikat anjing saya rasa kamu pun boleh sikat, selagi anjing tersebut benarkan kamu menyikatinya. Nasihat saya kalau nampak anjing jangan terus terkam dan sikat. Tak semua anjing suka kena sikat. Apatah lagi kamu yang bukan dog person, tentulah sukar untukmu, waima mau mendekatinya, apatah lagi menyikatnya. Sikat anjing tak dosa, cuma kalau salah satu dari kamu basah, atau kedua-dua kamu basah, kamu cuma kena sertu sahaja. Jadi sediakan sahajalah air tanah liat dan janganlah kamu pandai-pandai mengubah hukum.

(II)

Baca certot Ketika Bulan Memperkosa Matahari. Kalau kamu ni jenis dengar iklan Yusof Taiyyob pun dah boleh naik gatal, janganlah kamu baca certot ini. Kalau kamu rasa iman kamu kuat, silalah baca. Ia sebuah certot yang sangat menginsafkan terutama di Bulan-mulia ini. Saya nagis baca certot ini. Seriusly, nangis.



Wednesday, June 8, 2016

MUSUH

Ntah ada sapa ntah kata yang saya salin dari update FB kengkawan kata macam ini “untuk kekal relevan, cipta musuh dan ibaratkan mereka seperti syaitan, supaya nilai kau didukung dan dilihat mulia”

Well well well sebagai peminat tegar Ghandi saya tak suka keganasan, saya tak suka bermusuhan. Tapi tetiba saya rasa kita kena cipta musuh jika mau hidup ini tak lah membosankan sangat. Jadi saya pilih untuk bermusuhan dengan lemak-lemak di sekeliling pinggang saya ini. Ia adalah musuh yang menjauhkan saya dari apa yang saya hajati. Iaitu kerjaya sebagai Pegawai Daerah dan melihat keindahan terumbu karang dan hidupan marin dari dasar laut, menyelamlah tu.

Pertama kerjaya sebagai Pegawai Daerah, District Officer (DO) Kalau nak jadi DO ko kena masuk skim PTD, nak masuk tu seperti yang saya pernah tulis dulu kena lari-lari ntah berapa KM ntah di bawah ntah berapa minit ntah. Dengan lelemak ini melambatkan pergerakan saya, jadi sudah tentulah saya gagal. Tapi itu cerita lama, saya tak sanggup bermusuh dengan lemak sendiri. Jadi saya lupakan sajalah impian nak jadi DO tu. “Lagi pun tak semua PTD boleh dapat jadi DO, pun” ngeh, ngeh, ngeh….kata saya bagi memujuk diri sendiri. So lelemak kekal di keliling pinggang.

No 2. Menyelam. Ntah macam mana tah saya boleh berkenalan dengan ada satu mamat tu. Amboi beriya-iya dia mempromosi aktiviti menyelam. Termakan juga tuh. Antara kata-kata dia yang buat saya terbakar ialah “akak, tak de maknanya duduk Sabah kalau tak ada lessen menyelam. Saya dulu ada lessen menyelam, baru saya dapat lessen memandu tau!” Alamak. Budak ni memang, bab bakau darah memang pandai jak dia ni.

Secara peribadinya, snorkelling pun saya dah puas hati dah. Nak nyelam-nyelam, nih tak kuasa mak. Tetiba orang kata bila dah kena bakar-bakar ni,kan mulalah nak bermusuh dengan lelemak sendiri tu,kan. Kenapa plak menyelam tak boleh ada lemak? Saya dah belajar masa saya belajar berenang dulu. Menyelam biasa-biasalah tak ada peralatan. Tak boleh saya asyik-asyik timbul aje. Sakitnya hati sebab saya tak dapat cecehpun dasar kolam tau. Lagi pun nak menyelam…. Kena pakai baju menyelam tu. Wetsuit. Ahahahaha….. saya tak boleh bayangkan, ada saiz ka? Kalau ada pun dengan lemak di keliling pinggang ni ohoi buruk benar rupanya eh.
Rasanya ada wetsuit ka kalau macam ini punya rope bentuknya?

Tunggulah update lepas raya ni apa cernya ek….


…..* hey apa pasal ni, asyik dengar cakap-cakap macam ni aje ar “ Akak tak de maknanya duduk Sabah kalau tak de lessen menyelem, Akak tak de maknanya duduk Sabah kalau tak de lessen menyelem, Akak tak de maknanya duduk Sabah kalau tak de lessen menyelam lam lam lam lam”…..repeat till fade… 

Wednesday, May 25, 2016

ASJW 4

MAK ENAP TEMBAM

Kalau Chegu Piah Irma panggil “purist”, berlainan sekali dengan Mak Enap Tembamnya. Zainab nama sebenar dia. Irma memang rapat dengan Mak Enap dia, walau kami tiada pertalian darah dengannya. Sulaiman kawan baik Abahnya si Irma itu suami Zainab yang sama-sama kerja bawa lori. Suaminya merupakan seorang yang regular jika kami makan-makan ikan bakar. Dia kawan memancing Abah Irma. Sulaiman adalah antara yang terkacak, tapi sepanjang kami memanggang ikan dia memang tiada teman istimewa. Puas juga geng minah kilang bawa extra kawan perempuan, tapi tak satu pun yang lekat. Sulaiman ini jinak-jinak merpati.

Tup-tup dia bernikah dengan ntah sapa tah yang kami tak kenal langsung. Katanya anak kepada keluarga angkatnya. Dia bernikah tak lama selepas saya dan Abahnya Irma mendirikan rumah-tangga. Bila dia ada keluarga angkat kami, pun tak tahu. Mula-mula memang Zainab tidaklah setembam sekarang, kurus saja saiz S, sekarang ini bertambah XXL. Zainab dan Sulaiman bahagia….memandangkan dia lewat dapat anak masa terbuang akan dihabiskan bersama Irma. Kira Zainab ini emak angkatnya si Irmalah tu. Masalah mula timbul bila Zainab mendapat anak tetapi anaknya meninggal kerana sakit kuning. Sejak itu, berat badannya mula naik, dan Sulaiman pula mula bawa lori kontena hingga ke Tanah Segenting. Kadang-kadang memang tak balik rumah. Abah Irma pula bawa lori setakat dalam negeri sahaja. Dari situ dia mula sakit, murung dan meroyan-royan.

Mereka pergi berubat kampung, orang kata Zainab kena buatan orang yang ada menaruh hati pada Sulaiman, telah rasa sakit hati kerana Sulaiman hanya mau bergeli-geli, tapi tidak langsung berniat memperisterikannya. Puas berubat sehingga satu hari Zainab tidak sedarkan diri kerana menelan  ubat gegat. Dia dimasukkan ke hospital, dan masa itulah baru diketahui yang Zainab mengidap sakit mental. Barulah juga Sulaiman buka mulut yang Zainab selalu pukul dirinya sendiri, dan ugut-ugut bunuh diri bila dia percaya Sulaiman ada simpan perempuan lain selain dirinya. Masa  itu Irma sudah darjah 6.  Tiap-tiap  hari kami lawat Zainab di wad. Bila Zainab pulih, kami tolong Sulaiman pantau dia jika Sulaiman keluar berkerja. Irma akan temankan dia dan mengatur waktu  makan ubat Mak  Enapnya. Rumah Zainab seberang jalan sahaja dengan rumah kami. Kalau Sulaiman kerja luar Irma tidur di sana, sedangkan saya manalah ada masa untuk itu semua sebab sibuk mengelim karipap dan memasak sambal nasi lemak untuk jualan di siang hari. Ada juga cakap-cakap  yang menghasut, takut-takutkan saya yang Irma akan dicederakan, oleh Zainab, tapi saya lebih percaya cakap Dr Suraya yang Zainab kalau sakit, dia akan mencederakan dirinya sendiri, bukan orang lain. Ubat yang dimakan oleh Zainab boleh membantu menstabilkan emosinya dan dengan sendiri  ia dapat membantutkan imaginasi dari berkembang biak, jadi liar dan tidak terkawal.

Kami juga masuk terapi keluarga, sebagai sokongan moral  untuk Sulaiman. Sulaiman memang sebatang kara. Keluarga Zainab pula taksub percaya yang Zainab sudah kena buatan orang dan menolak mentah-mentah perubatan moden. Mereka kata keturunan mereka tidak ada yang gila, tapi Sulaiman sengaja memalukan mereka dengan cerita yang bukan-bukan bagi menutupi kecurangannya. Sulaiman mengambil  keputusan yang amat sukar. Dia berhenti kerja, bikin ladang ayam, di kampung yang terletak agak jauh di pendalaman yang sudah hampir dengan penempatan orang asli. Dia bawa Zainab tinggal  bersamanya. Sebulan sekali Sulaiman akan ke bandar membawa isterinya untuk pemeriksaan susulan.

Kini Zainab sudah sihat. Ladang Sulaiman pun makin maju. Dia menggaji pekerja ladang dari kalangan orang asli. Zainab juga ramai kawan dengan perempuan orang asli dan dia jadi sukarelawan tolong cikgu LINUS ajar ABC pada anak-anak orang asli di ladang ayam milik mereka. Mereka mempunyai 3 orang anak yang kesemuanya lelaki. Namun dia tak boleh putus ubat kata Dr Suraya yang mula mengubatinya. Selain itu kedua-dua mereka juga meminta doa stabil emosi dari ustaz dan ustazah agar emosi dan imaginasi jahat Zainab terkawal. Doktor Suraya sudah tidak berkhidmat di tempat kami lagi, dia sudah bersara dan menemani anak-anaknya belajar di luar negara. Sekarang ini pun Zainab sudah tidak perlukan terapi keluarga, dia hanya perlu jumpa Doktor sekejap, bagi tau dia ok dan  Doktor akan mengeluarkan slip untuk dia mendapatkan bekalan ubat yang seterusnya. Doktor Suraya bukan sahaja bantu ubati sakit Zainab, tapi dia jugalah yang meminta jasa baik anak saudaranya membikin sebuah pelan perniagaan bagi Sulaiman. Tika itu anak saudaranya yang sedang belajar di Universiti yang sama tempat Irma  belajar sedang dalam tahun akhir dan perlu menulis sebuah pelan perniagaan, jadi  dia menulisnya untuk Sulaiman sebagai tugasan pengajiannya.

Idea itu timbul  bila Dr Suraya percaya, yang penyakit paranoid Zainab akan hilang jika Sulaiman senentiasa berada di depan matanya. Lalu Sulaiman kata dia memang berhasrat berternak ayam dan kebetulan rakannya yang memandu lori ayam bercerita yang tokey ladang ayamnya berhasrat mengikut anaknya berhijrah keluar negara dan menjual ladang ayamnya. Sulaiman berminat untuk membeli ladang tersebut. Tapi dia kekurangan modal. Dia ada dengar cakap-cakap orang yang dia boleh pinjam bank, atau pinjam bantuan kerajaan. Tapi dia tak pandai untuk membuat itu semua.

Jadi, dengan bantuan sebuah pelan perniagaan yang baik, sedikit modalnya sendiri, serta pinjaman bank bermulalah Ladang ternak Ayam Zainab-Sulaiman yang berjaya itu. Sulaiman selalu gurau-gurau di belakang Zainab dengan mengata-ngata "ini semua rezeki dari mencintai dan menjaga orang gila, Mus"

Saturday, May 21, 2016

ASWJ 3

Chegu Piah memang figura yang terkenal di tempat kami. Seorang  guru sastera yang heboh cerita dulu dia menang banyak pingat tapi terpaksa berundur dunia-tulis-menulis kerana cintanya terhadap Leftenan  Mahmud, seorang rejimen Askar di Raja yang Kachak lawa. Mahmud jeles kalau dia menulis, katanyala. Piah kata Mahmud paranoid kunun Chegu sedang berangankan jantan lain masa menulis. Iyalahkan dah suami kau itu askar  kau tulislah hero askar, ini tidak kau tulis hero kopratlah, ahli politiklah, peguamlah, hero pejuang demonstrasi pelajarlah mana tak orang tu tak syak masa kau di Universiti dan dia di Maktab tentera kau ada pasang “nyawa” lain.

Chegu Piah dan saya sama-sama dajjal juga masa sekolah, cuma Chegu pandai jaga reputasi. Chegu pengawas kesayangan cikgu sedangkan saya kaki rambu yang sering kena bahan cikgu. Kadang-kadang pada Hujung minggu, saya dan Chegu Piah ada juga sama-sama meronggeng, menggesel di pasar gesel di Muara tebing tinggi sambil makan askrem calong. Membaca novel taboo yang hangat pada masa itu “minah coreng-cemoreng lemas dalam kebun tebu” Atau joget-joget “Saturday Night Fever” sambil makan nasi lemak, ikan bakar dan minum coco-cola, di Pantai Cinta Manis. Masa itu saya tengah mabuk bermata-ayer dengan bapak si Irmalah tu. Bapa Irma hobi dia memancing jadi kalau ada tangkapan besar dia akan panggil saya untuk bawa nasi lemak dan sambal ikan. Sambal ikan ini special saya tak jual, sampailah sekarang. Resipi ini amat unik, ciptaan saya sendiri khas untuk ikan bakar yang bapak Irma pancing.

Mahmud, mata Ayer Chegu Piah masa tu pemain rugby sekolah yang macho. Kalau bapak Irma dapat banyak ikan, dia akan panggil kami sekali. Mahmud yang tika itu berada di tingkatan 6 sudah ada lessen kereta. Dia pinjam kereta bak dia, kata nak latih rugby dan bawa saya sekali kunun saya ada ulangkaji pelajaran sama Piah. Di sekolah tak sapa tau mereka bercinta, melainkan saya si balaci haram, kawan baik dia. Kenapa saya terpilih? Sebab Mahmud ialah abang sepupu saya. Ha ha ha ha….Keluarga Mahmud memang agak berada, jika dibanding kami semua. Ayah dia cikgu dan mak dia cikgu kemas. Kenapa cinta ini jadi rahsia? Sebab pengetua kami agak pelik, sapa yang ditangkap bercinta, akan di rotan di khalayak ramai.

Itu semua gara-gara budak asrama. Saya, Chegu Piah dan Mahmud tidak tinggal di Asrama. Chegu Piah memang tinggal di bandar yang jaraknya dari sekolah hanya dengan berbasikal 10 minit sahaja. Saya pula walau tinggal di kampung saya menumpang kereta ayah Mahmud. Kalau Mahmud ada latihan rugby, saya ikut Piah balik rumahnya. Piah akan sorong basikal kami berbual-bual bersama-sama. Ok apa cerita rotan-rotan ni? Ceritanya masa Sekolah kemarau, tiap-tiap minggu budak Asrama boleh balik kampung sebab bekalan air sangat kurang. Tapi ada juga yang tak balik. Tetiba ada seorang budak perempuan jatuh sakit demam panas nampak hantu dalam asrama. Penyelia Asrama jadi panic dan panggil ustaz. Ustaz ini memang amat terkenal tinggi ilmu firasatnya, dan ustaz telah mengarahkan tak taulah apa pada Penyelia. Elok minggu berikutnya Penyelia dapat menangkap pelajar lelaki tingkatan 6 berada di Asrama Perempuan. Tak taulah apa mereka bikin, yang kami tau pelajar-pelajar tersebut kena “public Canning” apa dalam istilah Bahasa Melayunya tak tahulah apa, sebab semua orang sebut public canning, public canning. Masa itu kami baru berada dalam tingkatan 3. Fobia public canning itu yang bikin Chegu Piah dan Mahmud merahsiakan cinta mereka, apabila mereka mula bercinta masa Piah tingkatan 5 dan Mahmud berada di tingkatan 6 Atas. Saya ini bagaimana? Saya tak fobia sebab bapak Irma bukan budak sekolah pun. Dari darjah satu lagi saya dah mengendap dia bawa lori. Tapi pernah juga saya kena rotan, tak tau sapa bagi tahu cikgu. Saya kena rotan pun masa dah nak SPM. Lepas SPM sapa ada mau kena rotan kau lagi?

Chegu Piah punya result SPM cemerlang lalu dia masuk matrikulasi, sedangkan saya yang hanya cukup-cukup makan, memaksa ayah Irma meminang saya. Mahmud pula masuk maktab tentera. Majlis kawen kami ala kadar aje. Chegu Piah dan Mahmud berkahwen 5 tahun selepas itu. Irma sudah berumur 4 tahun. Saya umur 18 tahun dah dapat anak. Tapi malang lepas kelahiran itu doktor kata Rahim saya rosak dan itu satu sajalah anak saya. Majlis mereka memang gilang-gemilang, siap-potong-kek-bawah-pedang. Tapi Mahmud servis tentera 15 tahun saja sebelum buka petrol pump di taman kami ini. Mahmud banyak kerja lapangan, Chegu Piah asyik kena tinggal-tinggal sahaja. Kerajaan ada offer Mahmud pangkat yang lebih besar, tapi kena keluar negara. Chegu Piah tak mau ikut, kerana terpaksa menjaga ayahnya yang sakit kencing manis, ntah tak tahu macam mana perundingannya, Mahmud pencen awal.

Chegu Piah dari sekolah sampailah dia jadi Chegu macam itulah perangai dia. “Puritan” kata Irma. Kalau masa sekolah dulu dia dan Mahmudlah kunun tak ikon sekolah baik budi, contoh teladan, tapi bercinta kalau berjoget-joget, berpeluk-peluk mereka yang lebih syahdu dari couple-couple lain. Kalau Pengetua ada, pasti bukan setakat kena rotan, harus dua orang kena buang sekolah.  Bapak Irma bukan ajak kami aje, adalah beberapa couple lain yang sama ada kerja bawa lori atau kerja kilang di bandar. Mereka joget sikit-sikit lebih-lebih bakar ikan dan borak-borak seputar artis dan dunia hiburan. Piah dan Mahmud mereka belangkas. Macam Princes dan Prince plak. Makan dan minum ada dayang jamu dan hidang. Sapa lagi Dayang tu, kalau tak saya.

Bila dah tua-tua umur dah 4 series, dah nak masuk 5, lagi sangat perangai dia, bila dia jadi champion “healthy-life-style” taman kami. Itu tak boleh makan, ini tak boleh, tapi belakang orang, semua dia bedal. Pada satu hari, masa itu Irma yang sudah berkerja di Pulau Puri-puri-yang dikenali sebagai “hub-financial-offshore” pulang bercuti. Kenapalah dia cuti. Kenapalah dia tak kerja aje. Lagi sekali saya rasa mahu humban dia dalam perigi buta tau!

Chegu Piah datang nangis mendudu-dudu….anak sulungnya si Izran, mungkin akan di klasifikasikan sebagai pelajar tajaan kerajaan yang hilang. Sudah satu semester Izran tak datang kuliah, pegawai Pendidikan di negara tempat Izran belajar tidak dapat mengesannya dan menyangka Izran lari balik rumah ibu-bapa. Chegu Piah tak tahu apa-apa. Dia kata Izran elok berskype dengannya dua minggu lepas, jadi dia mau pinjam duit saya untuk ke Mondoh bandar tempat belajar anaknya.

Tika itulah saya mau siat-siat mulut si Irma tu. Kau tahu Jah, ada ke dia yang sepatutnya menghidang kopi O dan karipap, curi dengar perbualan kami dan terus menyampuk. Bukan setakat menyampuk tapi bagi ceramah kewangan, bagi ceramah siviks lagi sama Chegu Piah, amboi mak malunya saya, tak tahu mana mau sorok muka ini. Irma memang dah lama meluat dengan Chegu Piah. Semua yang dia meluat dia sembur habis-habis. Saya memang tak tau nak cakap apa, saya jadi patung. Saya cukup marah, sampai saya tak boleh cakap dan merajuk lari dari rumah…. Sebelum saya pergi saya minta-maaf banyak-banyak sama Chegu dan masa itu memang saya tak fikir panjang, saya bagi aje wang yang Chegu perlukan. Saya malu punya anak dara yang begitu, kalau begitulah mulutnya sapalah yang mau datang masuk meminang dia tu. Saya lari pergi pulau Beri-beri, sebab saya malu. Nasib bapa dia tau di mana saya berada dan Irma bawanya bersama. Hah! Engkau, berguling-guling dia nangis minta-ampun-minta maaf atas pasir pulau yang putih bak mutiara itu. Saya buat derk aje. Saya bagi tahu bapaknya suruh bawa balik anaknya dan kasi saya lagi seminggu dua untuk tenangkan diri. Lepas tenang saya masih tawar hati dengan Irma…saya cakap sama bapak dia “bagi tahu intan payung awak tu raya nanti baru boleh balik rumah, datang minta maaf” saya masih perlukan masa yang panjang

Selang dua bulan selepas kejadian, iaitu 3 bulan sebelum hari raya,  Husin kunci, yang kerjanya bikin kunci di taman ini  datang meminang Irma bagi pihak anak lelakinya yang kini berkerja sebagai juruterbang pesawat tambang murah di ibukota. Kami tanya Irma dulu, tapi kami tipu Irma seolah kami sudah terima pinangan itu. Irma sangat terkejut. Dia cakap dia sedang mengedik-gedik dengan mata-ayer-mat-salleh. Saya cakap sama dia “kalau kau nak mak maafkan engkau, terimalah anak uncle Husin kamu, kalau tak mak tak nak ngaku kau anak” saya cuma test aje. Gertak-gertak saja. Kalau dia berkeras, saya tak ada masalah terima menantu orang luar, pun. Tak sangka dia terima. Sekarang ini saya sedang sibuk bikin majlis walimah dia.


Kisah anak Chegu Piah? Budak Izran masih tidak dapat dikesan. Pihak penaja dah tutup fail. Izran sudah diketegorikan sebagai pelajar hilang dan Che Piah, suami isteri terpaksa bayar ganti rugi pada pihak penaja. Kesian kami tengok Chegu Piah. Hari-hari termenung. Chegu kata dia dah tak boleh hu ha hu ha macam dulu-dulu lagi, duit tinggal sikit sebab lebih separuh gaji kena potong buat bayaran ganti-rugi si Izran. Mahmud buat derk aje. Kempen healthy-life-style dah tak bermaya. Tak ada joget-poco-poco, tak ada lagi rombongan pergi SPA, tiada lagi kelas mekap-mekap “colour me beautiful”, tiada lagi percutian di tempat urut tradisional di Selatan Kinana. Tak apalah SPA dan urut tradisional di sini pun dah tumbuh mencanak-canak.