Wednesday, April 26, 2017

Warna Nur 2

Hari-hari I am waking up feeling like a looser lebih banyak dari feeling that I can fly?.... No. the truth is no. Most of the day I feel like I can make it... Is it a false feeling? Well, how shall I put it here? I guess biarlah perasaan itu jadi rahasia antara saya dan Tuhan Pencipta alam...Most of the time I do cried a lot at night. But come morning most of the time I feel ok, sometimes feel good, ada juga feel so good. Those who wish me "dead" mesti nak tau apa rahasia. tak ada rahasia, hanyalah berdoa. Doa yang baik-baik. You wish me dead I wish that one day we can be friend.

Doa celaka akan bikin kita makin stress aje. Cubala korang tengok bertahun Nik Aziz yang orang angkat Wali tu doa pecah-perut, doa celaka sama musuh, tapi mana ada ALLAH makbul doa tu, Yang Allah bagi, anak Nik Aziz plak gesel-gesel pipi sama PM hehehe...Honestlylah ada juga doa celaka, ada, mana boleh tak ada....saya ini manusia, bukan malaikat, sama macam kamu juga. Tapi jangan bimbanglah tak akan termakbul punyala. Living proof, doa celaka Arwah Nik Aziz. So each time if you wanna wish me or those yang menyakitkan hati kamu dead, might as well ingat balik out come doa pecah Perut Arwah Nik Aziz, ya.

Itu ajelah nak tulis, nak perbetulkan tulisan semalam. Kitakan kena tuleh perkara benar. Yurp I am ok-ok tenang-tenang sahaja....Gambar buah kiwi tu saja share sebab cantiklah sangat kiwi dengan bunga ros mak saya ni.


Tuesday, April 25, 2017

WARNA NUR

Nak cakap apa ek kalau orang yang satu masa dulu kemain lagi mengata kita, tetiba hari ini kesedihan. Padan muka? Memang mula-mula tu aik seronoknya rasa, memang kita nak bergojet dan buat kenduri. Mula-mula ajelah. Saya ini orang yang lembut hatinya. Kalau boleh biarlah semua orang dapat apa yang dicita-citakan, walau tak sempurna, walau berganti yang tak pernah kita sangka.

Memanglah ada satu masa kita rasa kita deserve more, tapi Allah bagi yang gitu-gitu aje, atau bagi yang totally different dari yang kita berangan-angankan. Hidup perlu diteruskan... Kita ini semua pengembara. Kita kembara menuju tanah abadi. Sepanjang pengembaraan itu tak semestinya kita berjalan atas karpet merah. Ada yang merangkak. Mengengsot pun ada. Dan tak semistinya yang di atas karpet dialu-alu dengan gendang dipalu, tali kecapi bergetar itu selamat sampai. Banyak cerita tanah abadi yang mencatatkan bahawa yang megah dan hebat mendapat pengakhiran yang buruk. Nauzubillah.

Saya suka mengenang ada satu Puisi tu dalam mencatat perjalanan hidup. Biar pun sejarah kita nanti tidaklah dibaca oleh sesiapa, pun kita harus mencatatnya dengan jujur. Kalau rasa like a looser, then looserlah, kalau rumah sekangkang semut, berkongsi pula dengan anjing dan kucing, nak jemput sedara mara datang beraya pun segan, itulah rumah kita. Catatan mesti betul. Naratif mesti jujur, walau kejujuran itu memerlukan sebuah keberanian yang maha tinggi. Kalau dah mental tu ceritalah pasal mental, apa pasal melalut nak fefeeling diri tu serikandi-dewata-penyelamat dunia,lah pulak,kan. Cerita ajelah sometimes in my illness I feel saya ini sudah kaya-raya dah dengan menyet-up RM2 company setelah berjaya mempengaruhi law maker negara saya agar mengubah company's act bagi membolehkan saya menubuhkan syarikat itu seorang diri, instead of sekurang-kurangnya berdua seperti dalam Akta yang lama. Syarikat saya sales kurang RM20k, tapi saya ni kayanya teramatlah kaya sampai rumah saya dah serupa Disneyland dah. hehehe... saya tengah berperang dengan pegawai MACC ni, derang nak kenakan saya AMLA, tapi saya sangat licik...macam cerita catch me if you can. Ntah tak tau kenapa saya suka berangan jadi penjahat, instead of pegawai SPRM hehehe..Jadi Fraud Investigator tak best. Ko tengok ajelah Tom Hank dalam Catch me if you can, I nak jadi Leonardo diCaprio.

Okla nak baca tak puisi yang sungguh menginspirasikan itu.... jom kita baca, tapi sebelum baca marilah sama-sama doakan dia yang terpaksa melepaskan cintanya mendapat cinta baru yang lebih agung. Mana tau berkat masin mulut saya, dia jadi orang Malaysia pertama menang Anugerah Nobel untuk Negara, ketegori sastera. Apa pun terusla menulis, neratif kelam, paranoid ka hapa,ka kan, tulis hajelah,kan. Janji tulis.

Pemberian Baru
Diberi padamu
Sebuah mimpi baru
untuk kau tulis hari depan
bukan igau semalam

Diberi padamu
sekeping sukma baru
untuk kau lukis warna Nur
bukan titik kelam

Diberi padamu
sekajang naskhah baru
untuk kau rintis sejarah diri
bukan naratif hitam

Tanpa
Malam tanpa mimpi
mengira bintang
satu
satu
Malam tanpa bintang
menunggu mimpi
tak datang
datang

Bunuh
kalau bukan
kerana Tuhan
sudah lama
aku membunuh

sepatutnya
tubuh dan jiwa ini
sudah mati berkali-kali

* masa baca puisi ini 10 tahun lalu, saya memang tak ambil port sangat pasal rangkap terakhir. Saya asyik memikir 10, 20 tahun aku akan berdiri atas stage cerita pasal struggle sakit mental. Honestly I don't like what I imagine. Hari-hari dimana saya waking-up in the morning feeling like a looser lebih banyak dari hari-hari waking up feeling like flying. Tapi saya percaya, saya kena "lukis warna Nur" walau orang kata lukisan saya hodoh.

Mujurlah hari ini saya rasa tak perlulah kut, naik stage sebab, budak-budak mental yang comey-comey di luar sana, ramai dah teruja nak menonjol diri, berkongsi pengalaman. Syukurlah,kan. Sungguhpun idaklah lagi sampai satu tahap saya bangun tidur dan rasa I believe I can fly, tapi saya rasa puas hati sebab now I can talk about my past without fear of being judge. They asked you. You tell them, after that, apa dia nak fikir, terpulang.  Saya tau Puisi di atas suruh tulis pasal hari depan tapi sekali-sekala menoleh kepada ingau semalan apalah salahnya,kan.

Monday, April 24, 2017

KEMBALIKAN LEMBU KAMI

Kita ini tidaklah mau menghasut benci sesapa,ka atau sokong sesapa, ka. Tapi kalau Malaysia ni memang sumer bercakaplah orang-orang besar kita, kijenya tak lain dan tak bukan ialah menambah kekayaan kroni dan keluarga. Tukang hebah dari blok yang masuk bertanding, tapi tak menang, atau menang tapi tak cukup menang untuk menubuh kerajaan baru.

Dulu-dulu puak yang lantang mendedah kejahatan ini hero, tapi kali ini kita fikir iya ka hero, atau nanti kalau derang menang, nampak gaya derang ini pun ntah, lagi teruk, kah hapa ka,kan. Betul ka kalau mendedah penyelewengan itu untuk bantu rakyat? Contoh kes NFC yang heboh satu ketika dulu. Senyap bila penjahatnya berhenti politik, walau kalau betul ikhlas terusla desak NFC, biar sampai dapat kita makan daging murah,kan.

Ini beralih pulak memekak pasal 1MDB yang katanyalah lagi jahat dari lembu tompok tu. Saya cuma beranagan aje kalau penjahat 1MDB berhenti, naik lagi penjahat lehen ntah apa DB dia nak bagi namalah agaknya, adakah cerita 1MDB jadi macma NFC juga?

Itula derang ni guna isu skandal bukanlah nak suruh si pelaku skandal bertaubat dan pulangkan apa-apa barang reta yang dah diambilnya, tapi semata-mata untuk mematikan lawan aje. Saya belek-belek rupanya banyak skandal kewangan yang tak melibatkan ahli politik berlaku di sini. Itu yang kita tahulah, sebab dah masuk mahkamah dan dah kena dakwa serta didenda, yang belum, kita tak tahu.
Bila kita semak cerita-cerita orang jahat, pandai sangat meniaga sampai telokop semua benda, ni ramai juga yang Cina. Jadi, dimanakah dia sprit Chinamen yang dikata-kata hebat sangat tu sampai boleh sambung legasi aku ingin hidup  seribu tahun lagi, tu?


Jadi saya pun tak naklah menginterview nak mengorek ChinaMen sprit, baik aku mengorek rahsia, Indonmaid yang kije cuci sana-cuci sini di pejabat ini. “Iya Neng apa rahasiamu hari-hari kau ceria cantik dan manis, saja ini?”

Wednesday, April 19, 2017

Krisis Melayu

Like I said pergi kelas kadang kasi sikit-sikit stress, bukan pasal pelajaran pun. Pasal persoalan dan perkongsian yang dilalui semasa kelas. Saya bukan amik port sangat pun pasal orang-orang besar ni. Tapi bila dah bersama orang besar, derang cakap pasal masalah orang besar.

Minggu sudah-sudah-sudah cerita pasal "apa kata, akauntan Melayu yang kecik-kecik ni bergabung, jadi akauntan besar big 5" teeetttt. problem, tak berjaya. Bejejeranlah masalah yang di"list"kan. Minggu sudah, pasal heavy overhead di Malay-lead GLCs. Saya dengar dengan tekun. Kesimpulan kalau gomen tak bela derang ni, hancurlah derang. Meaning that, yang orang cerdik dok melalak kata duit dia kena PAU dengan Rosmah, buat belanja pegi Shopping, tak tepat, Sebenarnya ada lagi ramai Rosmah-Rosmah. Dalam kerajaan, dalam GLC.

Kenapa Rosmah ya? Yang lembab macam siput sedut, berat macam badak tu perempuan ka? tak kisahlah.

Itu masalah kita. Kita orang kecik berhempas pulas jaga orang besar dan sepatutnya orang besar jaga kita balik. Bila ramai bersungut, adalah tu yang tidak kena. Kalau kena semua, tak adalah masaalah heavy-overhead yang disebut oleh rakan sekuliah saya tadi.

Saya tak mau bising-bising, sangatla. Kalau nak runtuh, robohpun robohlah. Somehow saya boleh rasa nanti ok-ok saja tu. Hapa nak pening2 pasal negara bakal bangkrap pasal si Rosmah-Rosmah yang gigih bershopping perabeh duit negara tu? Saya suka tengok orang kerja cuci tandas kat pejabat ni. ok je derang tu. Mencuci tandas boleh juga mengurangkan lemak di badan. Mencuba bershopping, berpeleseran di high-end  Shopping-Complex di Putrjaya & Cyberjaya, fefeeling Rosmah wanna-be, takut tak sampai cukup bulan kena korek tabung ASB, LUTH,la pulak. Jadi baiklah feefeeling Indon Maid cuci tandas, mop lantai, duit tak luak, iya idak?

Saya doa ajelah orang besar-besar dapat ilham macam mana nak mengurangkan berat overhead yang mereka tanggung tadi. kalau kita orang luar yang mengilhamkan, ia akan jadi seperti tikus membaiki labu. My fellow course mate yang "come-out-with-heavy-overhead" juga bukan dari GLC yang bermasalah. He saw the problem,, he wish the problematic GLCs can learn something from the company where his is currently working, adopting what he says "the CinaMen Management Style". the spirit of ChinaMen Entrepreneurship. I am a Malay. I don't want ChinaMen sprit, if I were the CEO of the GLC yang berat tadi, saya resign ajelah dan bagi real ChinaMen, or ChinaMen wannbe jer jadi CEO. Kasi saya duit banyak2 saya invest dalam ASN, duit bunga ASN pun tak habis makan. Saya nak balik kampung beli sikit tanah dan bela lembu. My ayah (paklong) bela lembu, saya pun nak bela lembu juga. Apa? Paklong saya imam? Imam, ustaz tu orang aje bagi. In the eyes of his beloved niece he is the best penjaga lembu in the whole entire universe hehehehe. I just want to be like him.

Itu pasallah agaknya Allah bagi saya sakit mental masa umur 19 tahun, kalau tak mental, hari ini memang saya dah jadi CEO. Mesti haru-biru, semua saya bagi kat Cina, tak nak saya bagi kije kat budak-budak Melayu TN50-muka-jambu-obsess-dengan-pangkat-title & rupa-paras, deerrr,  hehehehe...

So for those of you yang ambitious nak ubah nasib bangsa, belajarlah, latihlah diri jadi usahawan, bukan bangsawan.

owh btw... apa dia tu "ChinaMen Style?" Tunggu saya akan dapatkan temuramah dengan rakan sekelas saya nanti eh. Itu pun kalau dia sudi ditemuramah oleh blogger siok sndri ini.

Tuesday, April 18, 2017

Kesian Dia


Pasti ada yang mencemuh saya.... kenapa nak kesian kat dia? Dah gila apa nak kesian dengan orang macam itu, tapi dah saya nak rasa kesian, nak buat macam mana? Rasa kesian hadir dalam hati. Ingat boleh buat-buat drama kesian ka? Sama juga emosi-emosi lain, seperti marah, benci, cinta, kasih dah sayang. Nak saya analisa macam mana sampai saya boleh kesian kat perempuan yang ada orang gelar Malaun Melayu Rosak ni? Itu kamu kena arrange sessi mental torture, dudukkan tempat gelap, tak dapat cahaya matahari yang cukup, kasi saya lapar, mungkin kut saya kan bercerita.

eh apa cer, ni? Bacalah sendiri eh, tak kose mak cik nak ulang cerita eh. Orang tengah mood kesian ni, mana bule mereceh. Tak tahu lagi,ka?

Tapi makcik ada nak komen satu jer.... statement kat bawah ni tak berapa nak cerdik. Lagilah makcik tambah kesian.... bila orang tak berapa cerdik kita bagi jawatan besar, memang kesian kat orang itulah,kan

"No matter who is in the photos or videos in which I allegedly feature, these are major privacy intrusions into that person's life."

sapalah pula "that person" itu ya. ada kembar siam ka? Ada parti lawan upah orang buat pembedahan kosmetik, biar seropa orang lain, atau ble pakai topeng macam Mission Impossible ka,kan. Pakai topeng lepas tu main-main drama merpati 2 sejoli sedang mabuk cinta, gitu?

Buat kata Lim Sian See dalam FB dia pun, hai adik comel ngaku ajelah. Ngaku,kan senang.

Wednesday, April 12, 2017

Cerita Cinta (sambung)

Like I said yesterday bila kita hantar proposal, being those yang dalam bidang kewangan, we tend to keep it short and simple. "Please jaga me. I am not that hard to jaga. You only have to make sure I don't miss my ubat and my appointment with my doctor"

Itu aje. Saya tak pandai nak berangan-angan. Nak kembang-kembang bagai. Even though macam saya tulis semalam, saya boleh kembangkan agar jadi begini "It would be nice to see u on stage, baca puisi 18sx. and if everyone get angry at you, we can always balik kampung. My kampung jadi nelayan. Your kampung, tanam sayur, bela lembu. Or you could be macam drebar lori sayur yang you idola-idolakan masa budak-budak dulu. Yeah,kan life will be very nice if we keep it simple, never have to be, or chasing Negara Maju Status. We can always be Negara Pertanian like zaman our nenek-nenek, emak-emak dulu. Why must we kejar negara berpendapatan tinggi. New Zealand pun negara pertanian juga, ok jak orang sana."

Tapi saya tak pandai mengembangkan cerita.... So here I am tengah termengah-mengah sendirian mengejar, keep up with Negara Berpendapatan Tinggi. Idaklah saya nak melebeh-lebeh. Cukup-cukup makan aje ni. Saya tak maula jadi macam warga Jepun, Singapura, bila dah pencen esok, tak mampu duduk di Negara Sendiri. Kena pula duduk kat KL, Melaka, atau bandar-bandar besar di Negara yang kos sara hidupnya masih mampu dengan bekalan duit pencen yang dah ciput tinggal separuh. Saya kalau bule nak duduk sini, mati sini.

Jadi kalau tengok orang tengah bertungkus-lumus memajukan diri, janganlah simply hantam yang dia ini bernafsu besar mau compete dengan kawan-kawan yang lebih baik dan lebih kaya dari dia. Dia berusaha bukan nak tunjuk-tunjuk kat orang, tapi untuk bekalan masa hadapan. Sementara ada kuderat dia usahalah apa patut agar nanti tak merempat di negara orang. Dia suka Malaysia, masjid tempat nak buat ibadah banyak, shopping kompleksnya semua siap ada surau yang selesa. Tandas awamnya semua ada paip air yang memudahkan kita beristinja' guna air. Itu yang kalau bule memanglah nak duduk sini sampai mati.

Tapi nak duduk sini pada masa hadapan kenalah usaha sekarang, sebab in the future negara ini sudah jadi terlalu mahal untuk dihuni, kalau saya tak buat sesuatu bagi mendapatkan gaji pokok yang lebih tinggi dari sekarang.

Saya sambung belajar, bukan nak kejar pangkat, atau nak compete tak puas hati dengan kawan-kawan,pun. Saya belajar, majukan diri dalam kerjaya, sebab nak ngejar gaji pokok yang lebih tinggi agar nanti tak payah cari negara lebih murah untuk dihuni. Ada orang Jepun yang dah pencen tak mampu duduk negara mereka, pindah sini. Jadi tak mustahil nanti kita pun akan jadi macam itu juga,kan dek kerana nak sangat jadi Negara Berpendapatan Tinggi.

So pengakhiran cerita saya, tak ada cinta yang saya dapat, dia tak hingin nak jaga saya. Menyusahkan aje saya ni. Tapi saya dapat cinta pada Negaralah I suppose. Kita usaha keras, agar nanti kita tak jadi macam Jepun-Jepun pencen yang bersepah kat KL itu, pun saya rasa kind of cinta dalam bungkusan tuhan yang tersendiri. Analoginya macam lelaki yang nak meminang perempuan bersturuktur yang tetapkan dalam bank kena ada minimum RM40k, kita usaha, dapatkan. Gitulah dia kita penjawat awam gomen gred rendah ini. Gajinya bergantung kepada  kebijaksanaan orang lain dalam mengurus ekonomi, iaitu si Najibun BIJAN Debot. Tak reti-reti agaknya dia nak buat pelarasan-pelarasan lagi, agar 2020 nanti semua penjawat awam paling rendah pun dapat pendapatan tahunannya USD20k. Ada plak dia suruh kita bawa uber untuk cukupkan USD20k. Dia tak pandailah tu, sebab tu dia tak mampu nak bayar kita gaji lebih.

Dari bawa uber baikla saya belajar Forensic Accounting, bukan nak jadi pakar Forensic pun...nak bagi niche je nak masuk gred Ijazah, jer. Bila masuk Gred Pegawai Ijazah esok tidak ada kuasanya saya nak compete dengan awak deerr... Awak bidang apa? Saya pula bidang apa? Mana bule saya compete dengan awak. Macam oren nak compete dengan pisang. Agak-agaklah,kan  hehehe...

Jadi cerita cinta ini bertukar jadi Cerita Cinta Negara Berpendapatan Tinggi

Monday, April 10, 2017

Cerita Cinta???

Ini semua cerita khayalan aje ni. Bila orang sibuk cerita pasal cerita cinta, putus cinta saya pun nak cerita juga, biarpun sekadar khayalan....

Ceritanya bermula begini, saya jumpa dia masa chatting "online" biasalah zaman-zaman chat-kampung-ku ntah apa-apa tah ya... chating-chating tukar gambar lepas tu nak dating. Cerita saya ni selalu bila hantar gambar mesti kena rejek, kalau lepas...., bila saya cakap saya mental jer terus lepas tu derang menyepi tanpa khabar berita.

Tapi yang ini mula-mula macam ok sangat, awal-awal dah cakap mental pun dia janji nak jumpa lagi. Tapi tak tau apa jadi dia mungkir. Saya dah kena beberapa kali, jadi saya tak heran dahlah. Maybe in between dia dah jumpa yang lebih baik dan lebih cantik, he is having a second thought, ka. In between juga ada beberapa perkara perselisihan nilai, ideologi dan pegangan. Longgar cincai---liberalnya--, di pihak saya. Saya menyukai sesuatu yang ringkas dan kontemporari. Seni tradisi lit-lat-lit-lat ni kalau leceh sangat tolak tepilaaaa. Totok---warak---berstruktur---hardworking---teliti---disiplinnya, dia, mencintai seni dan tradisi. Saya seorang yang free-spirited, sedangkan dia seorang yang jenis follow--rule--ketat-ketatlah.

Pensyarah rupanya dia. Saya mati-mati ingat dia aktivis, pemuisi/penulis lucah yang hidup bergelandangan dengan unemployment benefit di Negara-negara Nordic sana hihihi....Ala-ala aktivis Hishamudin Rais, ka, Dr Sam Saya Anak Malaysia ka? Hati rasa tak sedap bila dia pulak tunjuk gambar dia. Aik, apa pasal rupa macam tok Bilal tukang sapu, tukang bentang sejadah masjid kampung jak ni? Tak ngam langsung dengan angan-angan saya nak temankan dia buat gig di Pasar Seni baca puisi lucah mencarutkan pemimpin-pemimpin tak senonoh, lepas tu kena kejar polis hahahahaaaa.....Harapan saya hancur berkecai kompem bila ex-classmate dia cakap, dia kat sekolah dulu imam, bukan Bilal! Mak tuan aiiii bertakuk-takuk lebih tinggi dari jangkaan dan sangkaan saya...

Saya tertipulah bila dalam online dia macam brutel, rebel, gitu,kan. Hingat tadi seniman Jalanan,kan. Tapi bila kita tengok jer kengkawan online dia yang lain semua spesis-spesis perempuan-lelaki baik penjaga pintu syurga. Pensyarah-pensyarah. cikgu-cikgu yang tepu teori, tapi tak berpeluang mempraktikan, menerapkan teori-teori baik buku teks etika ke dalam masyarakat yang kian mereput nilai, akal-budi---seni-budaya luhur Timur, maunya tak menangis-wal-frust menonggeng. Mustahil,lah dia nak ikut telunjuk saya,kan. Tapi I give up to 3 shot jugalah....merayu-rayu bagai,kan. Just tulis emel jer telling him to "jaga-me". Tidakla I laid out any plan ka hapa,kan. Idak pun cerita berangan hapa,ka, kan. Buat malu aje nak cerita angan-angan kita,kan. Kalau cerita cinta buku fiksyen bolelah,kan.