Monday, August 30, 2010

Pasal Rohani

Selalunya kita cari kawan yang sekepala dan ngam dengan kita saja. Tapi bila baca kitab-kitab karangan Al Ghazali, kita teringin juga jadi orang baik. Atau kita lebih takut, orang yang macam kita ni tak cium bau syurga sebab tergolong dalam golongan orang yang muflis. Bankrup. Kita memang suka sembahayang, kita suka baca quran, kita memakai pakaian orang-orang alim dan berilmu, dan memang kita ini orang ahli yang menjadi tempat tanya kawan-kawan yang nakkan tips macam mana nak lulus periksa, tapi pahala asyik pergi kok orang lain yang terluka dek madah-madah bercili lagi berbisa yang keluar dari mulut kita yang lazer ni.

Terpaksalah kita cuba sedaya upaya memahami, si jiwang karat yang sensitive lagi perasa tu. Kebetulan saya join aje Akauntan Negara, Allah temukan saya dengan rakan yang macam itu. He he he….Mungkin sebab azam saya itu baik Allah permudahkan jalan saya. Masuk-masuk jah kena pergi kursus, kat hotel. Minah ni memang dia termakan budi bebenolah dengan saya semasa di Hotel tu. Dia orang kampung, saya pun orang kampung gak, tapi dah saya ini jenis muka tak malu selamba badak, ala-ala mak cik joyah kepoh, hotel ka, motel ka, istana ka, singgah sana ka, selagi tak ada orang halau aku, aku buat pekak badak, buat semberono, buat macam rumah sendiri aje. Apalah yang kita nak takut atau kekok sebab kita dah bayar.

Saya tak pekalah pula pasal perasaan kawan saya, tapi memang ada juga terasa tangan saya agak kebas di”grip” dengan agak kuat oleh kawan tadi. Tapi saya diam aje, mungkin dia fobia naik feri kut. Bila dia berkali-kali mengucapkan terima kasih ntah apa-apatah yang dia bebel, atas benda yang saya rasa tak ada bendanya yang nak nak ucap terimakasih pun, saya pun sikit-sikit fahamlah memang dia bukan saja takut naik feri bahkan takut masuk hotel. Kesediaan saya menemani dia waima mana dia nak pergi, menuggu dia bersiap macam tunggu buah nak gugur, lepas tu macam ribut berlari nak on time sampai kekelas, memang sangat dia syukuri. Ceh wah macam penyelamatlah gitu kiranya. Kalu tak kerana kursus tu, jangan haraplah orang macam dia nak berkawan dengan Siti Lazerinas ni.

Sejak hari tu kita rapat. Dari dia, saya kenal dangdut, menontot filem Hindustan, dan boleh hafal lagu-lagu Siti Nurhaliza. Infact saya boleh menyanyikan sikit-sikit lagu-lagu hebat dari felem-felem yang dibintangi oleh Datuk Shah Rukh Khan. Kawan saya ini memang sangat mengilai Shah Rukh Khan. Satu-satu yang paling amat memalukan bila saya mengangis tengok cerita Dev Das. Bila semua orang nangis, kita taklah rasa malu. Bila kita dah biasa menangis kita dah tak malu nak menangis dah. Tapi jangan sampai nampak dek orang udahlah.

Satu benda yang kawan saya pesan dan sangat saya ingat sampai kini ialah jangan mudah makan hasutan orang. Orang berbaik, kita yang buruk dan busuk. Ada setengah orang dia memang macam itu, kerjanya melaga-lagakan orang dan amat gembira jika orang bergaduh. Memang benar kata sahabat ku itu. Saya pun tak sangka kawan yang sering dipanggil tooh dan benak mempunyai pengamatan yang sangat halus. Tooh tu means kampung, kolot. Selama ini saya ingat kawan saya obsseskan lagu-lagu Siti Nurhaliza dan felem Shah Rukh Khannya sampai tak perhati orang sekeliling. Lagi satu dia cakap, saya ini caring, tapi tak tau macam mana nak tunjuk care. Dalam hati saya berkata-kata “Huh! Yang aku membontot teman ko pi sana pi sini, gi tempat yang aku tak suka, pi chowkit, pi beli kahen elalah, gi beli tudung bawallah, habis pusing satu chow kit, satu haram benda ko tak berkenan, pegi jadi kutu embum, tengok konsert free Siti Nurhaliza nyanyi kat Dataran Merdeka tu tak cukup care lagi ka hapa minah ni. Ada yang nak makan penampau juga budak ni karang.”

Itu cerita lama, kita pun dah berpisah, masing-masing dah balik negeri masing-masing. Saya di Melaka, dia di Kelantan. Satu hari saya dapat panggilan telefon dari dia. Masa tu dia masih lagi di Putrajaya. Dia bilang “aku sekarang dah mengandung anak sulung. Kau percaya tak sejak aku mengandung ni, aku rajin ikut orang belajar agama kat surau, pergi ceramah kat dewan?”

Pada saya, tak ada apa yang nak dipelikkan, manusia memang macam itu, tiba umur tertentu kita akan mencari pengisian yang lebih berbentuk keagamaan dan kerohanian dari berbentuk hiburan semata-mata. Nama kawan saya pun Rohani, apalah yang nak dipelikkan sangat. Pada saya dangdut dan Hindustan pun salah satu bentuk pengisian Rohani juga. Lagu-lagu cinta Siti Nurhaliza pun hasil dari cetusan kejiwaan yang luhur dan ikhlas.

Cuma ketika itu saya taklah pandai nak bermadah-madah berceritakan tentang manusia dan kemanusiaan. Saya hanya ketawa terkekek-kekek aje. Tapi kalau hari ini dia telefon dan cakap macam itu, pasti tanpa berfikir panjang saya cakap balik “ko rindu kat akulah tu, itu pasal ko cari jejek aku kat surau dan kuliah agama.”

Sunday, August 29, 2010

Belajar tentang Aib

Saya percaya yang manusia dilahirkan bersama sisi gelap. Antagonist dan protagonist saling bertarung dalam diri. Atau Freud kata peperangan antara id dan super ego, mana yang akan menang, mana yang lebih kuat itu akan terzahir pada perbuatan, percakapan dan lintasan hati. Berarti kita punya aib yang perlu kita selidiki.

Sewaktu kecil dahulu, nenek dan ibu saya selalu mengingatkan saya agar jangan jadi paku dulang paku serpih jika saya bergaduh dan mau memburuk-burukkan teman sepermainan. Ibu saya memang tidak akan kasi muka sama saya, kalau bergaduh, nak mengadu-ngadu, eh siaplah ko yang akan kena dulu. Mempelajari tentang aib sendiri memang satu proses yang memalukan, tapi setelah melaluinya kita akan kata, alah kita tengah belajar ni, tidak ada apa yang nak dimalukan.

Bagaimana kita nak tau aib kita? Imam Ghazali memberikan empat cara untuk mengetahuinya seperti di bawah ini:-

1. Duduk di hadapan seorang guru yang mampu mengetahui keburukan hati dan berbagai bahaya yang tersembunyi di dalamnya. Kemudian ia memasrahkan dirinya kepada sang guru dan mengikuti petunjuknya dalam bermujahadah membersihkan aib itu. Ini adalah keadaan seorang murid dengan syeikhnya dan seorang pelajar dengan gurunya. Sang guru akan menunjukkan aib-aibnya dan cara pengobatannya, tapi di zaman ini guru semacam ini langka.

2. Mencari seorang teman yang jujur, memiliki bashiroh ( mata hati yang tajam ) dan berpegangan pada agama. Ia kemudian menjadikan temannya itu sebagai pengawas yang mengamati keadaan, perbuatan, serta semua aib batin dan zhohirnya, sehingga ia dapat memperingatkannya. Demikian inilah yang dahulu dilakukan oleh orang-orang cerdik, orang-orang terkemuka dan para pemimpin agama.

3. Berusaha mengetahui aib dari ucapan musuh-musuhnya. Sebab pandangan yang penuh kebencian akan berusaha menyingkapkan keburukan seseorang. Bisa jadi manfaat yang diperoleh seseorang dari musuh yang sangat membencinya dan suka mencari-cari kesalahannya adalah lebih banyak dari teman yang suka bermanis muka, memuji dan menyembunyikan aib-aibnya. Namun, sudah menjadi watak manusia untuk mendustakan ucapan musuh-musuhnya dan mengangnya sebagai ungkapan kedengkian. Tetapi, orang yang memiliki mata hati jernih mampu memetik pelajaran dari berbagai keburukan dirinya yang disebutkan oleh musuhnya.

4. Bergaul dengan masyarakat. Setiap kali melihat perilaku tercela seseorang, maka ia segera menuduh dirinya sendiri juga memiliki sifat tercela itu. Kemudian ia tuntut dirinya untuk segera meninggalkannya. Sebab, seorang Mukmin adalah cermin bagi mukmin lainnya. Ketika melihat aib orang lain ia akan melihat aib-aibnya sendiri.

Tapi pada zaman moden inikan, no 1 dengan no 2 tu memang payah kita nak dapatlah. Cara yang saya praktikkan pula ialah dengan terlebih dahulu mengetahui kelas perangai saya. Saya mengetahuinya dengan melalui ujian psikologi. Setelah kita tau kelas kita, kita cari kawan yang bertentangan dengan kita (kawan-kawan sepsis yang kita eiii geramnya akuuuhhhh! Meluat dan menyampah yang kita rasa emo kangkung, ala-ala jiwang karat menghabeh boreh yoooo, tak kuasa aku nak layan, eeih budak ni kang aku sekeh juga kang)dan kita cuba dengarkan rungutan-rungutan mereka tentang kita.

Dari apa yang saya pelajari, kesanggupan kita dinilai dan keinginan kita untuk mengetahui kelemahan diri yang perlu dibaiki merupakan salah satu jalan untuk menuju kejayaan. Tak ada manusia dalam dunia ini yang mahu gagal. Semua mahu berjaya. Cuma mungkin ada orang datang jayanya pada usia muda, ada orang pula datang jayanya lewat usia, atau ada juga yang orang kata datang jayanya di penghujung nafas terakhir mereka. Kita ini sepsis pemburu cahaya di hujung terowong. Cuma ada orang duduknya dalam terowong lebih lama dari duduk bermandi cahaya di luar terowong.

Saturday, August 28, 2010

Fikirkan yang indah-indah saja

Browsing baca-baca pasal politik, saya terbaca akan ketidak-fahaman, atau ntahlah eh….bengang could be? Kebengangan seorang blogger PAS, yang bertanyakan “kenapa takut sangat kalau kuasa jatuh ke tangan PKR?”

Well I’m not a politician, langsung tak ada ilmu politik. Cuma ada pengalaman kewangan dan perakaunan itu sahaja. Pengalaman menerbitkan rasa gelisah, hunches, bad one. Bad one. Bad feeling that pakatan especially PAS people don’t know, or do not have the slightest idea on modern administration, and they also too na├»ve into believing that Muhammad way of administration can still be applicable in this complex modern world.

After reading an article on the about Maverick, then I’ve change my mind. Well, let's the Maverick do his or her job. I've come into this conclusion long ago. We are in the system, we know what is possible and what is impossible, sometimes impossible element stopping us from going on further, however this Maverick are clueless about the system, may be can run it better then we do.

Besides they always claim that they know better then us, to the point that they know where we live after we die. Haven or Hell. They always make such an impossible demand such as "berikan saja kewangan ini pada orang agama, mesti selamat, aman dan tak ada kecoh-kecoh".

Saya pun tak nak rebut-rebut, tak nak susah-susah hati. Saya pun tak reti, saya malas nak belajar sistem ustaz-ustaz. Jadi sebelum sistem kafir ini hapus sama sekali, kita carilah kemahiran lain yang tak berkonflik dengan ustaz-ustaz ni semua, salah satu darinya ialah jahit-menjahit, masak-memasak. Actually ada banyak pintu rezki kat Malaysia ni. Cuma mau dengan tak mau aje.

Namun saya optimistik, kalau bertukar kerajaan pun, sistem tak akan berubah secara mendadak dalam sekelip mata. Lambat lagi tu nak berubah. Selagi kapal "over my dead body" tak sink, saya percaya tugas kewangan tidak akan diserahkan kepada orang agama. Insyallah sampai pencen pun nanti, sistem tetap macam yang ada pada hari ini. Itulah yang selalu saya doa-doa dan minta dalam solat saya. Bukan saya menolak atau bencikan Islam. Tidak, saya ni anak tunggal, tak de sapa yang akan menjaga, saya ketika saya tua kelak. Jadi duit pencen tu ajelah untuk bekalan duduk kat rumah orang-orang tua nanti.



ii)

ok let us think about logic programming. Ha ha ha something totally different from accounting. Well when you constantly do house-keeping in your brain by deleting unnecessary file, like worrying thing which is not to be worried at all, you have more space absorbing and learning new thing.

Wat is it with logic programming… let me think…ops, I left my notes in the lab??? Masyallah, teruknya.

Friday, August 27, 2010

Marah betul dia dengan Tuhan ye

Beberapa hari lepas, ada juga baca pasal kekecohan terbaru yang ditimbulkan oleh artis Lady Gaga. Minah ni memang kontro hu hu hu. I suppose, I dunnu, when I look at Gaga, I looked at Ayu Utami, I guess I saw myself. Ops. Scary huh, yup yup memang mengerikan.

Apa pulak kecohnya minah ni kali ini? Ai video terbaru dialah berjudul Alejandro or orang belah sana sebut sebagai Elehendro. Alenjandro ini Alexandra kut, Iskandar Dzulkarnain. Panglima handal gagah perkasa, idaman semua perempuan. Idaman saya??? No, kan I kata I would rather to have a warm hero beside me then the cold on in the tomb he he he.

If you looked at the lyric alone, the song is quite harmless, biasa aje. Pasal pempuan gersang ditinggal kekasih yang ambik keputusan mengubah dunia dari &**&))**@&@) girlfriend dia yang wat to say? Don’t say la hoh, puasa…kurang pahala. Buat pendek kata pun “berahi ko, aku tak kongsi” Syiok sendiri punya keslah.

If you looked at the video, wah memang provocative bagi kita orang timur. Dan bagi kawan-kawan saya yang beragama kristien, pasti mereka terluka dengan beberapa adegan dan video tersebut yang menerbalikkan lambang salib dan meletakkan salib di tempat yang agak melampau dan kurang ajar. Saya yakin kita semua baik apa pun agama, tidak dapat terima provokasi-provokasi yang terdapat di dalam video tersebut walau di alas dengan lesen seni dan puitika.

Kenapa saya kata video tersebut hanya merupakan satu provokasi mengada-ngada bukan kerja seni, atau luahan seni parody yang bijak? Mula-mula tu memang nampak bijak, tapi bila diselangi dengan tarian-tarian ala-ala Madona yang mengada-ngada langsung saya menyampah. Gaga meniru Madona. Then the whole video jadi sangat murah, walau saya nampak ada beberapa gerak tari yang agak unik dan menarik.

Apa yang sebenarnya saya nak cakap ni? Ok gini, (saya melihat video tersebut dari sisi perempuan biasa yang buat kata Krisdianti, terkadang kuat, terkadang rapuh) Saya cuba berempati dengan perasaan keperempuanan yang direjek oleh orang yang dia percaya dan letakkan harapan untuk bersama mengharungi susah-senang, suka-duka menelusuri liku-liku hidup di dunia ini. Wah terlampau mengada-ngadalah pula ek.

Pastilah kita akan marah dan kecewa kalau boyfriend kita pilih nak jadi Alexandra the great dan meninggalkan kita. Atau bagi penganut kristien, bayangkan tetiba jah boyfriend kata “saya nak jadi paderi” sedangkan anda ialah seorang yang pemikir bebas yang tidak tunduk pada dogma agama yang bertentangan dengan logik akal. Anda juga percaya Jesus bukan anak tuhan dan anda percaya perbuatan mak ayah anda menyembah tuhan Jesus adalah sesuatu yang bodoh dan mengarut, tapi being a good kristien dalam lingkungan orang timur yang kaya dengan sopan santun dan ketinggian budi, anda diam saja.

Keputusan boyfriend anda nak jadi paderi sudah tentu bikin anda sangat marah. Gaga meluahkan marahnya dalam Alenjandro. Marahnya dia sehingga menelan tasbih, beautiful memang cantik. Meletakkan salib terbalik pada kemaluan pun memang superb, tapi dicacatkan dengan tarian-tarian Madona dan adengan-adengan kamasutra yang kaku lagi tak menjadi. Apa pun saya suka pada penghabisan video klip tersebut. Memang cantik.

Do I like Alenjandro? Bulelah…oklah kut, cuma saya rasa Lady Gaga boleh bikin yang lebih baik lagi kalau dia tak terlalu mengidolakan Madonna dan practice Pure Indian Spritual Ritual, kalau nak bikin kamasutra lain kali. Yalah zaman kita Madonna dan Micheal Jackson itulah Dewa dan Dewi, manakan dapat kita terlepas dari pengaruh mereka bila berkarya ek.

Saya nak cakap ini aje. Lady Gaga mempunyai keunikan dan kejujuran yang tersendiri. Saya memang nak lihat seniman first class dari kalangan perempuan. Pun saya fikir orang lain yang bersetuju dengan saya dah nampak kemampuan Lady Gaga sehingga ada cakap-cakap yang mengata-ngata beliau sebenarnya seorang lelaki yang telah mengubah jantina. . Sebut pasal ubah-ubah ni teringat pula Alahyarham Yasmin Ahmad. Al fatihah buat keluarga beliau.

Monday, August 23, 2010

Perang2 ala Kapitalis

Kenapa obes? Atau lebih tepat lagi, kenapa saya obes? Untuk tidak membikin saya rasa demotivated dikala sibuk berperang nak final exam dan sedang berada hampir dengan garisan penamat nak menghantar assignment, saya katalah saya obes sebab saya ini semulajadinya berada dalam kumpulan endormoph yang kadar metaboliknya rendah he he he. Keturunan? Eh tidak, ibu saya sangat selim pinggang macam kerengga ha ha ha.

Mungkinlah tu sebab belah ayah saya memang ada yang gemuk. Tapi apa pun keturunan dan bentuk badan kita, yang sebenarnya kita boleh tak obes jika kita pandai mengatur corak pemakanan dan cara hidup kita. Seperti saya, yang endomorph ini pekerjaan yang sangat ideal untuk saya ialah suri tani kepada peladang miskin yang tak mampu nak upah pekerja tambahan,tak mampu gak nak upah apa-apa mesin bajak, trektor ka, jadi semua back to the good old dayslah pakai cangkul, parang, sabit dan tulang 4 kerat. Hmm kalau saya dapat suami yang macam itu pasti saya nak kata slim macam ibu saya tidak mungkin, tapi orang kata tu tidaklah segemuk sekarang. Mana nak slim, macam mana? Lagi penat dia kerja, lagi dia berselera makan-makan.

Pengetahuan itu pun satu. Kalau kita biasa dengan pyramid makanan yang selalu terpampang kat kelinik-kelinik kerjaan mesti kita kata, oh maka nasi banyak tak pe sebab pyramid tu tunjuk macam itu. Tapi dari pembacaan saya dalam internet, lain pula ceritanya. Makan protienlah pula. Ada diet yang tengah ngetop yang orang panggil, eh bukan, bukan Atkin diet, tapi Dunkan Diet, langsung ada hari-hari tertentu tu makan protein aje….hah, dah jadi macam rimau dengan beruang kutublah pula makan daging, makan ikan jah. Memang kita akan kata biar benar diet ni. Tapi yang saya yakin, dan yang ramai kawan-kawan gemuk saya yang dah jadi kurus dan cantik, mengaku memang mereka sekat diri dari makan terlalu banyak kabohidrat, ada tu yang makan nasi seminggu sekali, yang langsung tak makan nasi pun ada. Ala orang banyak duit, tak makan nasi tapi makan steak, makan salmon, ntah makan, macam yang ibu saya kata…macam kucing meratah lauk gitu.

Dalam internet ada penerangan panjang lebar, bagai mana protein yang duduk tempat nombor 3 tinggi, itu sebenarnya memberikan timbunan lemak dibadan yang kurang jika berbanding dengan kita memakan kabohidrat. Tak kisahlah apa pun point perdebatannya, tapi yang utama, mana-mana pakar pemakanan pun akan bersetuju bahawa processed food macam daging burger, nugget, makanan segera yang enek-enek itu tidak baik untuk kesihatan. Ntah mereka kata makanan macam itu banyak kandungan apa tah. Tak kuasa nak ingat, sebab makanan macam itu sedap, jadi sedihlah kalau nak ingat elemen-elemen negetif yang terkandung di dalamnya. Sedihnya, waima macam mengingatkan element-element negetif dalam dendang-dendangan lagu frinjan merapu ntah apa-apa tah yang dikarang oleh boyfriend/girlfriends kita tu. Biasalah nafsu ni dia memang gitu, sangat sukakan benda sedap, enak tapi memudharatkan.

Ok berbalik pasal makanan dan obesity, kita akan nampak sebelah pihak keluarkan makanan-makanan yang “beracun”, (pro-nafsu) dan mereka jadi kaya raya sebab seperti yang kita sudah sedia maklum masyarakat yang terlarut dalam hedonism memang pro nafsu.. Menyedari hakikat bahawa business makan-makan ini sudah mengeluarkan sesuatu yang tak baik untuk kesihatan yang kemudiannya meningkatkan pula kos perawatan, merawat apa-apa penyakit hasil dari natijah makan, makanan tersebut secara tak terkawal, ada setengah puak pula mempromosikan makanan sihat, cara memasak yang baik, cara bersenam dan gaya hidup sihat dan sebagainya.

Ada atau tidak kita tengok dua-dua pihak ini saling bertelagah dan berperang sesama mereka? Atau ada kah tidak kita dengar puak-puak advocater makan makanan baik meminta berkuasa mengeluarkan bill ka hapa-hapa rule back by apa-apa sanction ka untuk haramkan pengeluaran makanan tak baik? Being a business minded people, they don’t dia orang lagilah suka ko makan, ko makan sampe ko gemuk, pastu ko maghe le kat haku, aku bagi ko list diet, list senaman. List ntah apa-apa list lagi, pastu aku charge ko dengan apa-apa charge yang patutle. kalu ko semua kurus-kurus, aku nak bisness hape yek…

Macam itulah cerita pasal obesity ini. Tak ada orang-orang endomorph yang sentiasa jah berselera nak makan itu dan ini macam saya ini, tak delah pula business. Kalau kita fikir-fikir balik, setiap kejadian Allah itu walau macam mana jelik dan hodoh pun pada pandangan mata, manusia biasa, ada hikmahnya. Obesity give some people, like Dr Rozmey for an example, purpose in life. Some of them jadi terkenal dan kaya raya pun hasil dari jihad memerangi obesity ini. Macam Dr Rozmey tulah. Kalau tak de orang gemuk kita pun tak kenal sapa dia, apa dia Jusmate 5 tu kan.

So in the end segalanya diselesaikan dengan business…No bills, no regulation saying no to so and so’s business. No fear juga if I’m running out of business if all nak jadi kurus, sebab ada manusia yang stay kurus waima makan apa pun. Only endomorph, have to carefully watched wat when into their mouth.

Sunday, August 22, 2010

Jihad ala Amerika 2

Itu jihad orang Amerika. Sekarang apa pula jihad orang Malaysia. Macam yang saya cakap orang Malaysia sikit 2x5 aje macam orang Amerika. Kalu sayalah heh tentulah berjihad memerangi obesity. Itu hari saya berborak dengan sepupu, dia cerita yang kawan dia dah kurus dan cantik dengan bantuan London Weight Management. Ala orang banyak duit bulehlah pergi London, London.

Bukan cerita kejayaan dia menguruskan badan yang saya nak highlightkan sangat, tapi cerita kenapa, apa yang menyebabkan dia sanggup berhabis duit untuk kurus itu yang sangat-sangat menggusar dan merisaukan saya yang gemuk juga ini. Ceritanya begini, dia pergi interview kerja. Sebenarnya minah ni idaklah gemuk sangat pun. Ala budak habis belajar biasalah bandan memang macam kena pam-pam, gitu. Dia pergi interview, kira Minah ni among the best student yang aktif masa di kolejlah gitu. Dia gagal dapatkan kerja hanya kerna berat badan dia. Dia tak maulah pula cerita panjang lebar, cuma dia cakap,“ aku rasa sangat terhina semasa interview itu, sampai, aku fobia nak pergi interview lagi dengan badan aku yang debab ini” pulok???

Alamak saya pula yang jadi takut ni sebab iyalahkan dah heboh cuti belajar, pastu habis cuti tak naik-naik pangkat, tak ka malu tu, kan. Kalau belajar part-time idakle kita malu sangat. Zaman orang fobia gemuk ni memang macam itu. Mereka takut nak ambil berkerja sebab mereka percaya perempuan gemuk ni malas nak buat kerjalah, garang, baran tak bertempatlah, dan macam-macam lagilah kan.

Yang utama kita nak apa sebenarnya. Sudah tentulah kita nak kerjaya dan gaji yang lebih baik setelah kita melabur sejumlah wang, masa dan tenaga untuk belajar lagi. Jadi adalah amat sia-sia jika kita terlepas peluang itu hanya kerana berat badan kita. Wah saya kena buat jadual ni. Focus. Eish saya tak mampulah nak pergi buat treatment kat London Weight tu. Mahal. Sepupu saya dah pergi, yang kurus macam dia, cuma nak buang lelemak dan selulit pun dah RM8,000 gitu. Wah inikan pula saya. Ala lagi pun saya nak interview lama lagi, sikit lebih lagi setahun lebih…bulelah sikit-sikit swimming dan jaga pemakanan insyallah bulehlah tu kut.

Oklah enuf about obesity, apa lagi agaknya ketakutan orang Malaysia ek? Ada orang kata, orang Melayu di Malaysia ini takutkan Yahudi Freemason. Apa benda alah Yahudi Freemason tu? Ntahlah macam cerita komek Hell boy tu kut….sikit gitulah yang saya dengar-dengar. Dia orang kata Freemason ni macam ahli sihir penyembah, penunggu dajjal, atau orang yang menyumbang dana kepada ahli-ahli sihir inilah.

Jadi orang Melayu kita sangat takut dengan Freemason. Ok kalau kita takut obesity, kita bersenam dan kita jaga pemakanan. Bagi mereka yang takutkan Freemason ni apa tindakan mereka terhadap Freemason ini eh?

Saturday, August 21, 2010

Jihad ala Amerika

Dari dulu sampai sekarang series V, masih berjaya menarik minat saya. V baru ini lebih ganas dan lebih canggih. Cerita-cerita macam V, terminator itu sebagai menefestasi ketakutan Amerika terhadap kepintaran tahap tinggi dan juga bentuk penjajahan yang asing bagi mereka. V tu kira macam UFO lah gitu. Mereka juga takut pengganas. Mereka takut Al-Qaeda dan pasukan pengebom berani mati.

Sebenarnya saya nak cerita pasal ketakut yang ketiga aje iaitu obesity. Nombor 1&2 tu mukadimah saja. Orang Amerika membelanjakan berjuta ringgit untuk memerangi obesity. Itu jihad, mereka. Jihad yang memberikan pulangan jutaan dollar kepada industry pengurusan berat badan ideal. Di sini pun kita sudah memulakan jihad memerangi kegemukan. Kita ada program kecergasan Negara dan bermacam-macam program gaya hidup sihat.

Mungkinkah, tak lama lagi ada orang kita yang akan jadi terkenal dan kaya-raya hanya dengan memberi khidmat nasihat, pemakanan, gaya-hidup sihat, atau menarikan gerak-gerak langkah senaman kecergasan? Ntahlah yang saya nampak hanya Dr Rozmey dan Jusmate 5 dia. Saya sebenarnya kalu bab-bab obesity ini, saya lebih suka beli CD senaman macam Patrick Goudeau. Kita bersenam, sambil kita meremajakan jantung kita. Kalau setakat makan-makan saja, bolehkan jantung kita dirangsang untuk lebih efficient?

Yang sebenarnya kalu makan-makan tu macam formula Dr Rozmey, saya tak percaya diri ini akan stick dengan satu cara diet untuk satu jangka masa tertentu. Maksud saya, belum tentu saya akan setia makan formula itu. Seminggu 2 tu mungkinlah tapi kalu sampai berkotak-kotak tu hmm minta maaflah. Dulu tu adalah sorang kawan jual ntah apatah. Soya kurus badan. Saya rasa soya itu jadi keras macam tu aje dalam botol. Hah macam itu jugalah yang terjadi kepada susu Anlene saya. Quaker oat tu ntahlah so far sepanjang Ramadhan ni ceh macam bagus tiap-tiap hari bersahurkan Queker Oat. Nak jadi macam Amy Masturalah kunun-kunun. Ntah orang sibuk cerita Oat bagus untuk jantung. Itu yang makan oat tu. Tapi bila 2 hari tak puasa, tak bangun sahur taklah pula makan Queker Oat. Setiakah saya dengan Queker?

Sunday, August 15, 2010

Cabaran Langsing 1

“I am merely a Malay Muslim who once led a Third World country. I therefore do not understand democratic politics, the rule of law and justice. We the Malay Muslims must democratically choose your bosom pal as leader of our country. After all he has been accused only of doing what you normally do in your great country.” Tun Dr Mahathir bin Muhammad

Ini nasihat mantan PM kita, Tun Dr Mahathir. Anda boleh listkan 1001 sebab kalau tak nak ikut cakap beliau. Tapi saya mesti ikut, sebab Tun ini ajelah yang paling cerdik dan paling boleh pakai cakapnya. Saya secara peribadi memang tak suka Perdana Menteri Baru ini. Bukan, bukan pasal dia peliwat. Saya tidak ada masalah berboskan kaki liwat, bahkan dalam beberapa espek tertentu bos kaki liwat lebih dinamik, efficient dari bos yang straight.

The only problem is our new PM tak macam PM sekarang. PM baru kita nanti tak suka orang gemuk. Kawan di Perbendaharaan kata beliau sangat allergic dengan orang gemuk. Kalau dia nampak kita put on weight sikit aje, dia dah suruh kita bikin work out. Sebenarnya itu pun sangat baguslah tu. Cuma dah kita ni endomorph, memang susahlah bagi kita ini. Itu pasal saya tak suka dia. Mutuallah tu, you don’t like me, I don’t like you.

Tapi itu tidak boleh kita jadikan alasan untuk tidak mengambil nasihat ikhlas mantan PM kita. Kita jadikan ia satu cabaran dan tekad untuk menjadi manusia yang lebih langsing, lebih berjaya dan produktif. Lagi pun apalah nak pening-pening sangat pasal berat badan pun sebab sekarang ini produk pelangsingan badan sudah berlambakan di pasaran. Cuma kita ajelah hendak atau tak hendak mau ubah cara gaya hidup kita kea rah gaya hidup yang lebih sihat.

Homo pun satu gaya hidup sihat apa? Janji apa-apa yang tersekat, tersempang tu boleh meleleh, memancut keluar, kalu tak nanti jadi toksik, meracun mindalah pula, berimaginasi, berhalusinasikan yang bukan-bukan.

Memudakan jantung???

Bole caya ka yang kita boleh mengembalikan jantung kita ke belakang sana, masa umur 20 tahun. Phew. Sketikal, skeptical, skeptical. Tapi itulah fads ka, hapa ka yang terbaru dalam dunia fitness. Ceh, sejak bila pula si couch potatoes ni mengamati fitness?

Ha ha ha. Sebenarnya dah lama dah kut. Masa dulu 2006-2007, bila saya pergi kursus kecergasan di Hospital Jasin. Sejak hari itu saya semacam rajinlah juga menjenguk-jenguk artikel pasal pemakanan dan fitness ini. Tapi masa tu ajelah, bila bersama geng-geng aerobic tu. Bila saya masuk MMU segalanya terputus sama sekali.

Saya ini memang seorang manusia yang teruk, senang buat kawan senang lupa kawan. Yeah, that is my worst perangai. Mak saya kata “ko pusing bontot ko, ko dah lupa dah orang belakang” Well, I guess I kena calling-calling my aerobic matelah ni heh. I do malas nak call, bergayut kat telefon itu costing. Too bad my kawan semua kakak, makcik-makcik yang tak ambil port pasal facebook-facebook ni. Memasing kerja kerani jah. Kang curi tengok internet pegawai marah. He he he . macam itulah gayenya eh kat kampung ni. Internet untuk pegawai aje.

Ok berbalik pasal perasaan skeptical yang melanda ini. Betulkah kita boleh memutar jam ke belakang membawa jantung kita 17 tahun lebih muda? Yang menariknya itu ia tidak memerlukan masa yang panjang. Cukup hanya 12 minutes satu sessi. 3 kali seminggu. Tapi sekali bikin kena bikin dua set. Teknik menjadi kegilaan di Amerika ini dipanggil sebagai PACE yang di bangunkan oleh Dr Al Sears dari Amerika.

Kita cuba ajelah ye and see the result. Caranya pun tak memerlukan kita ke gym, tak perlukan peralatan kecergasan. Boleh buat kat rumah. Tapi kena buat sampai all out, sampai darah naik ke muka (merah padam). Intense. Tapi untuk permulaan tu tak perlulah sampai macam itu. 60% ok jah.

Tapi harus beringat jangan melebihi aras paling tinggi "aerobic targeted heart rate". Setiap pergerakan dalam senaman jika ia melebihi tahap biasa, akan mendatangkan rasa kurang selesa dan memudaratkan pula pada diri kita. Ini saya yang kata. Saya tak nampak lagilah pula apa Dr Al Sears kata pasal ATHR ini.

Wednesday, August 4, 2010

Main Kotor

Satu reality yang menyakitkan, atau menggerunkan, atau orang kata faktor penolak dalam dunia perniagaan ialah persaingan. Persaingan memang baik, tapi apabila persaingan kotor berlaku, terkadang itu ia jadi terlalu jijik dan mengerikan untuk sesiapa yang tersungkur dalam persaingan ini untuk bangkit dan kembali. Traumalah gitu dan langsung tak moh masuk bersaing lagi. Kita mungkin dah selalu dengar cerita pasal persaingan kotor ini. Siapa yang main kotor. Tentulah kaum cina. Ini bukan mau rasis atau apa, tapi itulah dia ceritanya. Kita selalu dengar ‘ala, Melayu asal besar sikit jah nanti dah kena jual”

Kunun katanya, kalau Melayu maju sahaja mereka akan berusaha sehabis mungkin untuk menjatuhkan Melayu tadi. Contoh? Banyaklah contoh yang ada, kita pun dah masak dengan contoh-contoh yang banyak kita dengar, dari membuat tempahan palsulah, memasukkan barang kotorlah, persaingan hargalah (price war) macam-macam ada. Itu yang menyebabkan walau berniaga itu 9 dari punca rezki ramai dari orang kita takut untuk berniaga. Contoh-contoh, cerita-cerita yang kita dengar amat menakutkan. Kita takut rugi.

Jadilah, kebanyakkan Malay business tycoon yang kita ada sekarang ini adalah yang jadi-jadian untuk mencukupkan quota 30% bumi-equity. Betul ka mereka business tycoon jadi-jadian? Iyalah walau ada businessman Melayu yang memang betul-betul berjaya dengan usaha keras sendiri, tapi secara keseluruhannyalah persepsi umum, Malay ini tak pandai berniaga. Atau kita kata, orang Melayu tak akan boleh berjaya dalam perniagaan, sebab orang Islam tak benar kita lawan balik cara kotor juga.

Monday, August 2, 2010

Big Moma, oh big Moma, kasihani mereka.

Saya baca status FB seorang penulis yang sangat saya kagumi puisi-puisi beliau yang menceritkan bahawa anak beliau tak moh tengok berita TV sebab asyik cerita orang bergaduh. Baik tengok cerita hiburan. Saya so far tak rasa mual pula tengok berita, tapi tadi saya merasa tak mual tapi nyeri, ngilu yang teramat. Kisah pasal apa? Kisah pasal budak-budak perempuan muda yang mengandung, cucuk buluh dalam rahim sendiri. Aduh.

Lagi ngeri orang yang diinterview, tak perasan plak sapa atau dari mana sebab tertunduk-tunduk mengenang nyeri orang rodok buluh kat pantat sendiri, terbayanglah pula Fasha Sand berkemban rodok pantat dengan batang keladi, tepi perigi. Tu yang lari kejap, focus I you. Focus datang semula bila dia cerita, budak perempuan umur bawah 15 kalau mengadung, bahagian rahim mereka belum sempurna, menyebabkan mereka tak boleh bersalin secara normal, kena menjalani cesarean. Jika mau bersalin secara normal juga, rahim mereka akan rosak.

Nak tukar channel, kami tengok TV ramai-ramai dan memang mak sangat pantang kalau tukar-tukar channel, ni. Jadi terpaksalah tahan ngeri dok diam-diam. Kalau mengelejat sakan, nanti mak gue fikir apalah pulakan.

Minggu lepas semasa menunggu kelisa saya diservis, saya baca majalah. Kununlah teteba nak tunjuk warak bukalah majalah Islami, ceh ceh ceh….flip-flip-flip through cerita pasal zina-zina-zina-zina. Terus I buka majalah yang ada gambar Wan Zaleha Radzi yang masih cantik bahkan bertambah-tambah cantik lagi tak makan zaman wajahnya, berposing sakan menunjukkan lengan dia yang nampak fit dan seksi tu. I jeles I jeles I jeles.

Fullamak bestnya majalah fesyen ni, he he he fesyen baju la ni semua bermanik-manik berjurai-jurai. Lepas tu hapa lagi lepas satu, satulah majalah yang cover depannya ada pempuan seksi-seksi bergaya posing-posing I khatamkan. Tak baca pun tengok fesyen-fesyen baju jah. Bukan baju jah ada manik, tudung pun tak kurang bermanik juga. Habis corak pucuk rebung, tampuk manggis pada songket pun ditatah dengan manik dan Kristal. Amboi mak geramnya.

Hilang meluat ngeri cerita orang berzina. Ntah apa kenalah mutahir ni cerita zina jah tak sudah-sudah. Cerita-cerita zina ni kita tak payah nak heboh-heboh sangatlah. Benda comman la beb. Dia zina ni sebenarnya gini. Ini yang I baca kat dalam majalah ntah tah yang berbahasa inggeris yang menceritakan pasal zina dan krisis moral yang melanda masyarakat sebelah sana.

Penulis tu kata, nilai moral itu bergantung kepada keturunan kita, kalau nenek kita dulu pakai skirt labuh, mak kita pakai skirt bawah lutut, kita pakai atas lutut, anak kita esok pakai paras peha dan begitulah seterunya, kita berbalik macam zaman purba tak pakai apa-apa terus. Betul apa. Kat Padang Masyar esokkan kita dibangkitkan telanjang.

Penulis tu tak le tulis sebiji macam saya ni. Bahasa dia tentulah kelas tinggi dan cantik lagi sofisekated. Ini bahasa fahaman saya yang saya olah sendiri. Ok berdasarkan tulisan mat salleh ni, kita bolehlah kata zina yang berlaku di Malaya pada hari macam ini. Kalau nenek dan atuk dia dulu zina-zina hati, mak dia zina tangan, zina mulut, zina kaki, hah apa nak terkejut kalau anak mereka hari ini semua pakat-pakat zina kemaluan. Alahai janganle nak sibuk-sibuk nak pecah-pecah kepala nak cerita, nak fikir pasal zina-zina inilah. Kalau takut keterunan kita berzina, hah jangan mula berzina waima zina hati sekali pun.

Kalau tak berzina hati tu mustahillah pulakkan, kita bukan macam orang zaman dulu-dulu yang perkahwinannya diatur oleh orang tua-tua. Jadi kalau hadalah berzina-zina hati ni taubat ajelah. Janganlah pula mengada-ngada nak menyanggah-nyanggah kunun romantikalah, ntah hapa-hapa bahasa jiwang karat yang nak mengagung-agungkan zina hati rindu-rinduan ni. Kita hanya boleh rindu kat suami/isteri ajelah. Yang tak nikah lagi sibuk promote-promote cerita rindu-rindu, ustazah intai-intai, ustaz balik langsir, tu hapa jadahnya tak tau lah den. Terkenang zaman sekolahlah tu, bercakap pasal program, schedule usrah, tukar-tukar nota tazkirah usrah di balik pintu alahai!!! Klako pulak bila teringatkan pengalaman secicah melawat sepupu, sambil meneman dia mengambil schedule program kokurikulum kat sekolah Agama berasrama bertaraf elit tu. Iyalah zaman 90’an dulu mana ada internet-internet ni, kan.

Bila ada orang tulis, sama jah ustaz ustazah bercinta dengan ahli politik ahli koprat bercinta dengan Gro, hamboi mak marah, mengamuk macam babi gila, kemaruk menyondol batang pisang rebah. Apa yang tak samanya kita memang tak tau. Patutlah masa I kat A level dulu bila bercouple jah memasing pakat pakai tudung. Agaknyalah tu kepala usrah yang ajarkan ada hadis ka, riwayat ka Qias ka yang mengatakan zina hati orang bertudung, tutup aurad adalah dibolehkan atas alasan darurat kut. Iyalah kalu nikah kang JPA terminate tajaan.

So persoalannya begemana? Nak membolehkan melayan riduan-rinduan dengan menutup aurad dan mendakwa cinta suci luhur kami yang datang dari langit tujuh ini dihalang buat seketika oleh kerajaan thaghut, big moma atau mentuntaskan terus rindu-rinduan dengan istigfar dan taubat? Nak kawen memang tak buleh, sebab dah bikin agreement dengan big moama tak bleh kawen (tapi nak zina sampai nak zina kemaluan pun kita boleh bagi CD ajar pakai kondom, percuma. Makan-makan pil ni leceh, yang gatal nak menyondol tu korang, apaplak kita yang kena makan pil?) selagi tak habis apa-apa yang patut dihabiskanlahkan. Buat kata Nabil “lu pikir sendirilah” untuk kesejahteraan anak keturunan kamu juga. Kalau tak betul, kero, sewel, sex maniac kang…ko salahkan kerajaan gak. Asyik-asyik kerajaan, kerajaan, kerajaan yang salah. Ini yang kakitangan kerajaan naik bosan, jelak-minta cuti belajar/ kurus kat hotel-hotel kat tempat peranginan ni.

Sunday, August 1, 2010

Alhamdulillah, dah Ogos rupanya eh.

2, 3 hari ini saya seakan rasa resah. Ntah resah macam orang nak terima hukuman gantung gitu. Dengan kesibukan belajar, berenang saya seakan terlupa akan karma yang telah diramalkan untuk saya. Yeah, Saya diramal bakal gila pada Julai. Thank God dah masuk Ogos pun.

Orang kata kita adalah apa yang kita usaha. Bukan saya saja yang berusaha, seluruh ahli keluarga pun berusaha mempastikan saya sihat dan ceria. Sebenarnya penyakit saya ini ubatnya adalah penerimaan orang sekeliling. For the past 2 years alhamdullillah saya rasa bukan saja diterima, bahkan saya dapat membantu orang lain. Paling seronok, itulah membantu kawan dalam persiapan Mid term mereka dan mereka score.

Apa barang yang saya dok resah-resah tu….ntahlah resah mengenang akan masa depan. What worst could happened. Will those who accuse me of committing stalking crime, pursue their allegation formally? I believe sooner or letter they will lodge the report. They have to, because I believe they are good people, people who always fight for justice and social right. People who always talk about moral and integrity therefore they should know betterlah wat wrong, wats right.

How about me, me… I admit I ada commit perkara salah, yang pada masa itu saya tak tau ia salah. But to me ignorant bukan lesen untuk melakukan jenayah. Dulu memanglah yang berbentak-bentak kata I tak salah. Takkan bagi hadiah, emel, text msg pun salah. Bila dah masuk university dan sikit-sikit belajar undang-undang saya telah boleh menerima hakikat yang kita tak boleh bagi hadiah dan emel-emel orang yang kita percaya dia suka, tak sebenarnya tidak macam itu. Sebenarnya dia benci, malu, terhina, dihina dan rasa sangat tertekan sehingga hilang focus untuk melakukan tugas harian dia, paling teruk mati pucuk bila berhadapan dengan kekasih hati yang setelah sekian lama mereka dok rindu-rinduan dan kasih-kasih itu dek kerana hadiah kita ni tadilah.

Perkara ini memang sangat memalukan, tapi orang kata, berani buat berani tanggung. Itulah padahnya jika kita buat sesuatu dengan mengikut hawa nafsu. Dari di hukum di akhirat sana, biarlah saya menerima balasannya di dunia. Malu di dunia sementara saja, tapi di akhirat sana ntah apalah agaknya hukuman untuk saya. Apa pertuduhannya? Ntah saya pun tak tau sebenarnya, sebab dia bagi dalam bentuk puisikan. Nanti bila mereka dah baca pertuduhan dalama bahasa undang-undang fahamlah kita bagaimana sampai saya boleh sabit melakukan jenayah stalking.

Kalu macam tu lebih baik gila dari malu deh. No I don’t think so, to me lebih baik mati menanggung malu dari mati sebagai seorang yang gila. Saya tak mau mati sebagai orang gila. Lebih baik mati sebagai sebagai orang waras, walaupun dalam perjalanan hidup saya ada rekod jenayah. Saya tidak mau menulis naratif yang songsang lagi tunggang-langgang.

Ala, lagi pun pertuduhan dan perbicaraan belum dibuat. Saya memang tak yakin boleh menang, tapi mana tau, berkat doa ibu bapa, dan kawan-kawan, menghasilkan satu keajaiban. Dah tak gila ni pun keajaiban juga ni. Memanglah saya tak patut dan tak layak untuk mendapat keajaiban berganda, tapi orang kata kita minta sama Allah. Allah maha pemurah, lagi maha penyanyang. Kita bina hubungan baik dengan Allah, jadi tak salahkan jika saya bersangka baik yang Allah akan memperkenankan doa saya.