Sunday, August 20, 2017

99 Pesan Guru

Orang kata mengumpat itu tak baik, tapi kita mengumpat juga. Bila dua orang IQ Ahmad Maslan bercakap pasal orang lain kami kata "we seek to understand",  manalah tahu kefahaman kami tadi akan menjadi sesuatu yang boleh ubah dunia untuk jadi lebih baik.

Apalah yang kami umpatkan? Apalah lagi kalau tak masalah seksual. Kawan saya heran macam mana orang macam saya boleh berpuasa sepanjang hidup. Saya rasa bualan kami ialah untuk dia mengorek-korek rahasia berpuasa, saya.

Kalau saya kata rahasianya surah AnNur ayat 30, 31 rasa macam tak logik. Bagaimana kita nak halang dari memandang. Akhirnya saya bilang begini:-

Apa kata saya herot-perotkan hierarki Maslow dengan meletakkan seks sama ada di tengah atau di atas sekali. Jadi buat masa ini saya sedang struggle untuk mencari makan, membina "rumah" mencari keselamatan diri dan juga untuk rumah kediaman saya. Kalu seks jadi keperluan sama macam keperluan memakan nasi, tentulah kalau tak makan saya mati, kalau tak bersenggama saya mati, juga,kan.

Bila saya dah cukup makan, rumah ada, sekuriti pun ada, saya mencari pula keselamatan psikologi. Disebabkan mutahir ini banyak pula cerita yang saya nampak orang jadi mereng pasal pasangan mereka, jadi macam mana ini? Macam mana saya nak selamat psikologi dari diancam oleh teman tidur saya?

Susah-susah, saya terima sahaja celibacy sebagai mana saya menerima gay dan lesbian seadanya. Saya tahu aliran ini akan mendatangkan kemarahan Nabi yang sukakan ummatnya yang ramai. Tapi saya tahu Nabi bukanlah seorang yang pemarah. Baginda pasti faham.

owh by the way, sapakah yang kami umpat-umpatkan itu? Sapa lagi, selebriti ustaz terkenal tanah air leeerrr yang kecoh berbini-seksi-tapi tak diusiknya. Guru saya kata, selebriti dah jual emansipasi dirinya pada masyarakat, jadi tak ada masalah nak memperkatakan orang yang dah memperdagangkan cerita hal peribadi dia sampai hal-hal dalam kayen untuk hidangan khalayak umum, itu.


Nota:-

Cerita ini hanya rekaan semata-mata tak ada kena mengena dengan yang hidup atau mati.

Thursday, August 3, 2017

PEREMPUAN TAK CANTIK (sambung)

**** sambung sikit dari cerita semalam****

Tapi janganlah simpati sangat dengan saya yang tak cantik ini. Saya pun dulu jahat juga. Dulu,lah. Sekarang dah baik dah. Wah the moment you rasa u baik, masa itulah sebenarnya u sedang menjahat? hehehe...

I not saying that I am an angle, maksud saya dulu tu, kalau sesetengah perempuan cantik (tak semua perempuan cantik begitu, bahkan perempuan cantik yang jahat tu dalam sorang dua aje, orang kata tak sampai 5%lah cantik, busuk hati,kan) anti, ada cita-cita besar mencantikkan semua orang dengan men"selamat-meninggal"kan orang tak cantik, saya pula kalau tak berkonspirasi, pun, saya ada rasa "hai selamat-meninggal boleh tak" pada orang-orang yang IQ suam-suam kuku jer...

Dulu, cerita masa sekolah Sains dulu. Ada sorang mamat anak Duta ni, hai dia dapat masuk sekolah pun sebab anak Duta, pasal dialah nanti, batch kami diramal tak akan dapat semua pangkat 1 dalam SPM. I'm not surelah sama ada kami 100% pangkat satu atau tidak. Tak pasti. Yang pasti, benih-benih hatered tertanam? ditanam? disemai/tersemai? di lubuk-sanubari ini. Saya benci budak itu just because dia anak Duta, masuk sekolah tak ikut procedur biasa.

Sampaikan ustaz ustazah buat test IQ dan ternyata budak itu IQnya sangat tinggi. Tinggi boleh jadi doktorlah. Dia tak menyerlah dalam akedemik bukan kerna IQnya, tapi kerna bahasa. Bahasa Inggeris pun dia lemau, sebab bapanya DUta di Poland sana. Jadi dia hanya tahu bahasa Poland. Bahasa Melayunya memang hancur. Kalau dah hancur, macam manalah dia nak faham apa yang diajar dalam bahasa ibunda kita,kan? Owh budah tu lelaki. Memang bila tengok aje muka budak tu, saya mesti cakap dalam hati "Ko pigi meninggal, bule tak?"

Macam itulah perasaan saya...

Sampai saya di PPP/ITM pun ada budak macam itu. Anak saudagar besar. Pun bila berpapasan rasa nak ucap-ucap selamat meninggal aje kat dia.

Then I've learn my lesson, Allah bagi sakit, saya kerja biasa-biasa, dengan orang IQ biasa-bias. Baru saya sedar IQ macam kami ni 20%, jer. Kalau nak berlagak nak ucap-ucap selamat-selamat meninggal itu kau sudah gila,ka apa? Memang padan muka sayalah, memang itulah sebabnya, Allah bagi saya struggle dengan masalah mental sebagai pengajaran direct dari langit. Tujuannya, agar jangan mengucap-ucap selamat meninggal pada sesiapa,pun.

Macam itulah saya pada satu ketika dulu. Bila saya sudah tidak ada rasa nak mengucap-ucap selamat meninggal bukanlah saya lebih angel dari kamu. Tidak, tidak begitu. Kita ini manusia, tak pernah lepas dari melakukan kesilapan. Buat omputeh kata,pun, "To Err is human." Dan ingat, the moment kita rasa kita baik, that's the time sebenarnya kita sedang meng"evil"

Wednesday, August 2, 2017

PEREMPUAN TAK CANTIK

Masa muda-muda dulu sedih juga sebab tak cantik dan tak ada kawan lelaki yang nak jadikan saya girlfriend, tapi bila cukup masa ada juga rupanya kawan lelaki yang datang mengendeng, walau pun tak hensem dan muka macam pecah rumah aje. Mula-mula tak nak layan, iyalah kita ni walau tak cantik nak juga yang hensem ala-ala retis gitu. Tapi Mak Ngah saya menasihati saya agar jangan memilih. Saya ingat apa dia kata "kalau kau tak pegang dari sekarang, dah habis belajar besok susah kau nak cari yang sepadan dengan kau. Apa kau nak pandang rupa sangat, kawan kau tu besok, busuk-busuk masuk kije gomen, habis kurang pun pegawai juga" syarahnya lebih panjang lebar.

Tapi orang kata dah tak ade jodoh. Punyalah berkobar naik cuti, kunun nak terima pelawaan dia tengok wayang, tapi saya tak tau ape jadi, saya buka-buka mata-sedar-sedar, saya telah berada dalam wad mental aje. Selepas-selepas itu penuh dengan episod keluar masuk wad, kelinik. Kawan saya? ntah dah berkurun lama, dah beranak-pinak, ntah-ntah, dah nak bercucu agaknya.  Selepas-selepas itu  ada juga kawan lelaki. Saya cakap terus-terang dia kena jaga saya bla bla bla....so in the end, jadi kawan baik ajelah. Dia tak ada masalah jaga saya, alah sekadar teman pergi regular check-up di hospital apalah masalahnya,kan. Tapi mampu ka saya jaga dia?

Kita kawen ini kena saling jaga-menjaga. Selalunya kita asyik fikir yang dia sahaja perlu jaga kita. Kita tak pernah terfikir secara mendalam tanggungjawab dan peranan kita dalam menjaga dia. Perempuan, walau bagaimana tinggi pun keyakinan diri, kalau nak membangga kata "saya mampu menjaga lelaki, sejaga-jaganya", lebih baiklah kau jangan bongkak sangat. Jadi penyudah kisah saya dengan lelaki selepas saya tergedang di wad sakit mental, ialah sekadar kawan-baik saja. Einstein katapun "true love is rare, true friendship is even rarer, khen."

Kira saya dengan lelaki tak ada masalah. Tapi dengan perempuan lain, yang lebih cantik bergaya, memang ada jugalah beberapa insiden tu kecik ati juga sebab disingkir sebab tak cantik. But most of the occasion tersingkir dari grouping perempuan cantik, ada group lain. Saya ingat lagi masa saya mula-mula kerja gomen, bukan tersingkir, tapi orang mengatalah, dahla gemuk, ada ati nak jadi kumpulan sorak sukan. Saya dapat masuk kumpulan tu sebab baik dengan Ketua Kerani, tuduh mereka yang tak puas hati dengan "rezeki" saya. Mereka rasa ada orang cantik lain yang lebih layak dari saya.

Dalam minggu yang sama saya dapat tawaran jadi Pembantu Protokol Sukan SEA. Saya kena berkursus pada tarikh yang sama derang nak pergi menyorak sukan, kalau tak salah saya di Pahanglah gitu.
Saya pun bilang sama kak Nam yang tak puas hati, itu "tak apalah kakak saya tak jadilah pergi Pahang. Bulelah cari pengganti saya"
Dia serba-salah juga dan bilang "ala, aku gurau aje, takkan kau amik hati pula"
Ketua Kerani menyampuk "dia tak boleh pergi sebab dia nak menyorak Sukan SEA"
Terkejut beruk dia. Tapi dia tak boleh mempertikaikan kecantikan saya dalam SEA Games, sebab yang memilihnya ialah orang Jabatan Perdana Menteri yang kami semua tak kenal, sapa pun pemilihnya.

Itulah secebih cerita perempuan tak cantik. Hidup dan urusan banyak dipermudahkan Tuhan, biar saya tak tahu berapa ramai orang sudah saya bikin sakit mata, sakit hati, sampai wish-wish saya meninggal. Orang yang tak tahan dengan kehodohan sesama insan perlu fikir sejenak, kenapa Allah tak jadikan makhluknya semua cantik dengan mata hati yang terbuka dan penuh dengan rasa redha. Saya yang tak cantik ini sudah cuba yang terbaiklah untuk tidak menyakitkan hati mereka. Kesian tengok derang meroyankan kita yang tak cantik ni. Kalau boleh duduk dalam hutan, saya lebih suka duduk dalam hutan sahaja. Tapi nak buat macam mana Allah kata rezeki saya di Putrajaya yang serba metropolis, penuh gaya ini.

Nak buat macam mana juga, saya ada kawan dan perlu bersosial demi kesejahteraan minda saya. Kalau terbegesel bahu dengan korang yang anti-kehodohan, lepas itu, kau nak tulis satu artikel dalam majalah fesyen dengan tajuk "mangsa fesyen" buatlah. Jika itu dapat mengembirakan hatimu, mengembalikan keceriaan hari mu. Buat kata SHiela on 7 pun:-

Caci maki saja diriku
bila itu bisa membuatmu
kembali bersinar dan berpijar
seperti dulu-kala

Ok, Happy nice weekend, senyum riang selalu-selalu, ya.