Wednesday, June 28, 2017

ANJING

Salah satu tugas "working dog" ialah menjaga buah-buahan di dusun,

Anjing
Pernah seorang guru sufi menyatakan, dengan seekor anjing, para muridnya boleh belajar adab dan tingkah sopan. Si anjing jika diperhati, yang tidak bertuan dan tinggal menyendiri. Berjalan berhati-hati, memandang kanan memandang kiri. Jika ada yang berjalan di depannya, ia berhenti. Jika dihalau, ia pergi. Tidak membuat bising, tidak merayu iseng seperti kucing, jika bertemu pasangan . Mengikut kata bila diperintah, menunduk kepala menghormati tuan.

Tuesday, June 27, 2017

CGPA AHMAD MASLAN

"Susahkan kalau CGPA kita ni 4flat. Kita mau mau mengayat pun disangka kita mau memperbodoh-bodohkan dia" luahnya kecewa... Saya cuma boleh angguk-angguk tanda faham, sedangkan saya langsung tak faham pun apa perlunya ayat mengayat ini.

Guna ayat straight forward kata "saya suka awak dan ingin menjadikan awak suami saya" kan senang? Kenapa perlu ada fasa mengorat, mengayat, berdating segala bagai,kan?

Ntahla. Saya pun tak faham. Lepas dia bla-bla-bla dah puas cakap, saya beritahu dia pelan-pelan suggestion saya. Dia terkejut dan kata saya gila. Memang saya rasa down gila, bila dia kata saya macam itu. Hurmm saya pun tak faham kenapa komunikasi paling berkesan straight forward lagi menjimatkan masa itu dikatakan gila.

Tapi tak mengapalah. Idea hebat, memang begitu, perlu melalui fasa gila. Mulanya orang kata gila, lama-lama orang kata ok, tak gila, tapi brilliant. Saya rasa buah fikiran saya yang ini, akan jadi begitulah nanti akhirnya. Dipuji-puji orang sebagai solusi yang bijak, jua akhirnya nanti.

Jumpa aje bujang sama bujang, hati rasa bergetar-getar, terus tanya "boleh tak kalau tuan jadi suami saya" Kalau dia pun sama-suka. Set tarikh sesuai, nikah terus,kan.

Kalau jawabnya negetif, cari yang lain. Kalau lepas tu tak bergetar-getar lagi, tak ada pulak orang tengok kita bergetar. Tandanya nak jadi sehebat Al-Ghazalilah tu, tak pun Mother Therasa, Ghandi,ka...Kita,kan--geng IQ Ahmad Maslan. Janganlah jadi macam Osama bin Ladenla pula... atau Dr Mahmud Ahmad,.. tak moh-tak-moh-tak-moh. Jangan pahat nama di wiki macam tu  ya adik-adik comel yang bijak-bijak ni...

Nota:
   Ini cerita rekaan semata-mata tiada kena mengena dengan yang hidup atau mata.

Thursday, June 22, 2017

anti-BULI

Hari tu kita cerita pasal budak lembut kena buli. Ok bayangkan kau ada anak lembut,kan... tentu kau takut anak kau nanti kena buli, tak gitu? Jadi kau hantar anak kau pergi kem tarik tali. Anak kau pun keras, selesai masalah. Kalu anak kau tak keras-keras, kau buang ajelah anak kau, jangan ngaku dia anak. Habis cerita,kan.

Anak kau gemuk, anak kau kena buli, jadi kau dietkan anak engkau, anak engkau pun tak lagi kena buli. Kalau anak kau masih tak kurus-kurus? kau hantar ajelah dia kelas SUMO, biar dia lanyak balik sikaki-kaki buli itu,kan. Tak pun kalau kau banyak duit, kau beli pistol, lepas tu kau rahsuah aje pihak berkuasa, untuk dapat lesen simpan pistol, tembak aje budak-budak kaki buli, sekali-sekali sikaki-kaki buli itu memang perlu diajar, pun tu hehehe..

Kalau anak kau nerd pulak? hahaha.... takkan kau nak suruh anak kau bodoh macam sipembuli, itu juga? Kau home school kan ajelah anak kau.

Anak engkau pembuli, engkau kata tak apa sebab dia anugerah pilihanan Tuhan untuk mendidik si lembut, si gemuk, si apa-apa lah lagi yang tak ikut standard piawai engkau untuk kembali ke jalan yang benar. Tak perlu ajar anak engkau menghargai kepelbagaian. Semua orang mesti skema standard ikut piawai engakau.

Wednesday, June 21, 2017

Minat Politik

Saya rasa minat politik tak apa, tapi berpolitik yang tak elok. Berpolitik pejabatlah. Orang yang minat politik macam saya tidak semestinya handal main politik pejabat. Saya memang tak pandai itu semua. Tak berminat. Kita tak mau menzalimi sesiapa atas perasaan kita yang kadang-kadang tu entah apa-apa tah. Infact saya sendiri pernah jadi mangsa politik pejabat geng baju kebaya. Tak ada apa hal pun. Saya tak boleh join derang sebab mereka semua nak berbaju kebaya dan orang gemuk macam saya tak boleh berkebaya.... well kalau kau nak pakai, ada aje baju kebaya saiz 3XL hehe...

Ok bebalik pasal minat politik ni. Saya memang suka. Lebih-lebih suka bila dah nak ujung-ujung mandat ini. Saya punyalah minat sampai saya add FB friend orang politik dan punyalah tak percayanya saya dia accept heeheheee...Satu itu ajelah saya sempat add. lenlain bila nak add dah penuh, dan bule jadi follower jer.

Saya baca update dia... kununlah agaknya nak tawan hati pengundi Sabah dan Sarawak, nak tawar kuasa autonomi pada mereka.... hurrmmmm Jabatan Audit Negara yang cenonet ini yang dah di janji-janji nak bagi kuasa ini pun tak dapat-dapat, nak bagi pada dua yang besar itu? Rentikanlah memberi harapan palsu,kan. Orang sana bukannya bodoh,pun.

Tak payah janji bulan bintang, janji yang simple-simple sudahlah. Satu perkara yang sukar buat pemimpin pembangkang nak tembus kubu sana, sebab ahli politik mereka tak macam kita. Rata-rata kawan-kawan saya kata mereka tak ada issue dengan wakil mereka. Derang tau ada red flags. Mana tak red-flagsnya, baru sepenggal jadi YB hidup dah mewah. Tapi itu bukan soalnya, sebab one of my friend komen gini "tak kisahlah berapa dia dapat, kalau dia dapat, dia share, jugalah. banyak juga tu dia balik kampung kasi tolong orang kampung walau dia dapat lagi banyak dari yang dia bagi"

bukti bergambar??? nanti saya korek-korek...

Tuesday, June 20, 2017

Gossip Raya....

Hari raya apalah kita bikin? Mestilah makan-makan dan sembang-sembang. Saya punyalah terkejut, rupa-rupanya cerita pasal 1MDB yang dinaikkan semula dah dua kali pada tarikh dah nak dekat-dekat raya itu sebagai satu strategy pihak lawan untuk menumbangkan parti yang telah sedia ada.

Ada yang konfiden yang strategy ini strategy bodoh geduak yang tidak ada kesan apa-apa pada parti pemerintah. Saya rasa strategy ini bagus, tapi tak yakin ia akan dapat menjatuhkan parti pemerintah pada PRU akan datang.

Faktor Sabah dan Sarawak tak patut kita pandang sepi. Saya pernah bercakap-cakap dengan seorang pemuda yang begitu-begitulah, yang benci pada pemerintahan sedia ada dan maukan perubahan. Saya biarkan sahaja dia bercakap sampai puas dan bila dah puas dia bercakap, saya tanya, "ko ingat pembangkang boleh tawan Sabah ka?" dia pasimistik. Susah katanya. BN--UMNO bolehlah nak perasan yang Sabah--Sarawak itu deposit tetap meraka.

Pihak pembangkang patut tumpu lebih pada dua Negeri/negara ini kalau mau menang. Tak payahlah pening kepala sangat dengan semenanjung ini. Tumpukan saja pada di sebelah sana. Cara mana? Manalah saya tahu. Saya bukan pakar strategi politik pun hihihi...Apa pun jika ditakdir lain kalilah kau pembangkang, perbuatan memaki-hamun orang sebelah sana untuk melempiaskan kekecewaan macam yang telah dibikin pada kekelahan-kekalahan lalu adalah satu benda yang sangat bodoh.

Lagu mana nak tawan hati orang sana, kena pandai-pandai fikirlah. Mungkin dengan rasa cinta. Kau tahu kenapa saya kata tak ada rasa cinta antara Semenanjung dan orang sana, sebab masa saya kerja di sana, one of my office mate kata, masalah kau sana di Semenanjung tak bagi kudis sama kami di sini.

Iya jangan ko tayang cincin besar Rosmah, dan jerit red-flags-red-flags. Gelaang ka, rantai,ka sebab orang Sabah tak makan gelang, rantai, jet segala bagai. Derang pun tak amik port red flag tu apa binatangnya hihihi... Saya yang lebih setahun menetap di sana, masih juga pening-pening lalat bagaimana isu gelang besar Rosmah, telur ikan sturgeon Rosmah ada kaitan dengan duit curi dari tabung 1MDB. 1MDB tak pernah cakap dia kena curi pun. Dia berhutang sampai 42billion, pasal dia bodoh tak pandai meniagalah, bukan sibuk layan Rosmah makan telur ikan naik jet peribadi, lepas tu shopping lukisan, apartment, rantai, berlian segala bagai.

Kalu tuan badan dah kata dia rugi sebab masalah dia, apa barang kita bersakit-sakit nak kata dalam tuan badan ada pencuri,kan. itu kata saya yang masih tak habis dengan pening--mentaliti-masyarakat Sabah yang simplistik, tak kisah nak bergelang-gelang...

Tapi lain rasanya haba dan hawa disini. Apapun kita tunggu lepas raya. Nanti saya hapdate... apa kata sedara-sedara saya. I bet kita takkan cakap pasal 1MDB, pun. Kisah macam mana nak buat kueh raya terkini, kisah kulit popiah susah nak dapat kat mini-mart lagi juicy dari mengenang berlian dan telur ikan orang.

Monday, June 19, 2017

Homophobic...

Dia kene buli dan mati sebab (ada orang katalah, cikgu dia kata) orang/kawan-kawan sekolah dia suspek dia gay. So matilah budak lembut ni. Kita tak taulah dia gay atau tidak, tapi dia suka musiclah. jambu? ermmm bolehlah kut.

Bukan nak cerita sangat pasal budak ni,pun tapi nak cerita pasal pembuli. Saya kena buli? hehehe Saya,kan garang. Tak ada orang berani buli punyala. Saya buli orang. ntah, rasa tak pernah. Tapi kalau ada yang fefeeling dia kena buli tu, perasaan dia ajelah tu. Paranoid dia.

Ok jom bulan puasa-puasa ni kita mengumpat pasal pembuli. Siapa pembuli. kalau ikut skrip dia, sayalah buli dia. Ikut skrip saya, dia homophobic dan terparanoid yang saya one of orang jahat penyokong agenda gay & lesbian, tak keterlaluan kalau saya kata dia suspek saya lesbian. I not a lesbian, saya normal saja. tapi saya ini cuma psiko yang kuat berangan nak kawen lelaki hensem dan bijak, tapi saya sendiri tak cantik, menarik dan tak pandai menggatal/mengorat/mengayat lelaki bijak. Kawan-kawan lelaki sekolah saya dulu, semua jadi kawan bergaduh.

Begitula gigihnya dia mengarang, melukis dan keluar modal sendiri terbitkan novel ini. As time goes by, saya tak ada rasa lagi dah nak jerit kat dia"U dah fitnah I. See u court" macam dulu-dulu tu.
Bercerita pasal si homophobic ini, punyalah dia phobia, sampai dia bersakitan mengarang sebuah novel tebal pasal perempuan lesbian. Katanya itu saya. Nasib baiklah dia penulis, jadi dia bunuh saya dengan mata pena. Kalau dia macam kawan-kawan sekolah Nhaveen, harus saya sudah mati kena liwat, kena bakar.

itu bab cerita homphobia, bagaimana pula dengan illuminati phobia? Mereka ini pun samalah dengan budak anti-pink ini. Mereka semua orang baik-baik yang cuba mempertahankan budaya-tradisi dan jati diri mereka. Dalam pada itu mereka jadi kejam. Justifikasi untuk bertindak ganas ialah melindungi jati diri. Apa-apa yang tak sama dengan mereka akan dilihat sebagai ancaman yang harus diperangi. Mereka sibuk berperang. Lepas menang perang, nak buat apa? Mereka akan cari mangsa terbaru untuk di"bunuh", begitulah seterusnya sampai matilah ceritanya. Dah tua, dah tak larat berperang, barulah dia berhenti agaknya.

Saya punya cara pula, macam tulisan yang lepas. kalau saya ada kuasalah, tapi saya hanya orang kecil, saya hanya mampu berangan. Saya berangan jika saya ada kuasa, saya akan tiru cara puak yang kita kata musuh itu membentuk seorang Hannah Yeoh. Tak payah nak buli orang. kalau kau ada icon yang unggul, mereka akan ikut contoh unggul, kuranglah kejadian lelaki-lelaki, gigih mengepit-kepit suara dan apa-apa yang patut dikepit. perempuan pun tak bersakit-sakit  membedung apa-apa yang terbonjol sana-sini.

Monday, June 12, 2017

Mana SERIKANDI Melayu?

Done mengumpat kawan sendiri, mari cerita balik pasal Hannah. Tapi bukan Hannahlah, tapi pasal apa yang lebih baik untuk kita lakukan bila berhadapan dengan Hannah. Saya tak kata anak Pak Usup tu tak bagus. Iya baguslah ada jaguh belasah-Hannah macam dia. Tapi ada tidak jaguh seumpama Hannah untuk diketengahkan. Apa? Hafiz Hamidon. Iyalah---iyalah Hafiz Hamidon. Tapi Hafi Hamidon dalam bidang politik.

Ada tidak? Yang kita ada Dayana Sofea hehehe….
Ok Datuk Azalina? Dia dah tak sebaya Hannah. Nurul Izzah. Iya Nurul Izzah. Tapi apa sudah jadi sama Nurul, kita pun tidak tahu. Dia mestilah perempuan. Perempuan Melayu Islam. Tak kiralah parti Pemerintah atau pembangkang.

Terlalu amat cantik dan sempurna pertumbuhan Hannah, tapi kenapa tidak pada Nurul dan Dyana. Kenapa dalam parti pemerintah, langsung tak ada satu pun nama yang iconic. Di manakah perginya perempuan-perempuan cantik, anggun dan berkebolehan yang telah banyak berusaha memberi kemenangan pada parti pemerinta ini pergi?

Parti pemerintah tidak ada perancangan rapi “gromming” ahlinya yang berbakat untuk jadi sehebat Hannah. Saya pasti ada ramai calon-calon yang jika usaha “grooming” ini dilakukan dari dulu lagi, dari Hannah darjah satu hehehe… taklah dari umur belasan tahun, pasti kita ada mirror imej kepada Hannah. Bila Hannah pandang padanya seperti memandang dirinya sendiri cuma yang beza Hannah membawa harapan besar kristianisasi, dan dia pula Serikandi Melayu membawa gagasan Islamiyah yang syumul.

Ciri-cirinya….

Seorang perempuan Melayu muda sebaya-sebaya Hannah juga, manis macam Dayana, berakhlak terpuji. Teguh jati diri Melayunya kuat dan haruslah sudah berumah-tangga. Memiliki keluarga bahagia. Terlambatkah parti pemerintah mencari Mirror Imej Hannah? Saya rasa tidak. Saya Cuma tidak faham dalam banyak-banyak dana besar yang mereka miliki, dengan kekuatan media yang ada di tangan mereka, kenapalah mereka tak boleh ada seorang “Hannah”—Melayu---Championing for Islam in moderate, graceful and beautiful way. Saya suka baca catatan Helen Ang yang begitu detail bagaimana Gerja, The Star dan Media-sosial baru, seperti blog, Tweeter, Facebook dengan jayanya digembeling untuk membina seorang Hannah yang unggul. Kenapa kita yang milik lebih banyak media, yang coveragenya lebih luas, (bukan bercetak sahaja, tapi kita ada media prima,pun) langsung kita tak boleh buat macam yang mereka dah buat?

Since ini Ramadhan yang penuh barakah, marilah kita berdoa tak kira parti politik yang presidennya beragama Melayu dan beragama Islam tak kiralah UMNO, PAS, PKR, AMANAH, dikurnai/berjaya mengromming  “their very own Hannah”

Ini bukan soal meniru, tapi  kita telah ada terlalu ramai anak Pak Usup, sebagai benteng pertahanan bangsa kita, tapi kita langsung tak ada wajah-wajah manis yang lemah gemalai, tapi penuh dengan VISI dan MISI untuk ubah dunia, bagi menguatkan benteng pertahanan kita yang sekian hari, menerima terjahan dari pihak-pihak yang inginkan perubahan. Sesekali cubalah ada Hanis Zalika, politiklah pula! Bukanlah saya suruh ambil Hanis Zalika bagi jawatan politik, eh tu tak ble, cuba cari dalam puteri-puteri itu yang ada “iras-Hanis Zalika” yang punya misi dan visi mau mengembalikan kegemilangan Bangsa Melayu, segemilang zaman Raja-Raja Melaka dulu yang mengusai perdaganan di Selat Melaka. Kalau Hannah Lawyer, Mirrornya kenalah yang berpendidikan professional macam dia juga. Ini mirrornya Siti Kassim, alahai, menyedih,kan? Tak kisahlah Puteri PAS ka, Puteri UMNO,ka, Serikandi, Pribumi ka, Puteri PKR, Amanah,ka, DAP ka, janji dia Melayu dan beragama Islam.

Oklah jom, kita cari resepi apa nak masak buka nanti…. Stresslah tengok muka-muka Ahli Politik Perempuan Melayu, ini,kan. Apalah politik Melayu ni, kalau politik mesti nak yang garang-garang macam anjing kuat Menyalak, kalau tak garang banyak skandal macam Dayana dan Nurul. Yang tak de skandal macam artis, Hanis Zalika, tak ada ka?



Tuesday, June 6, 2017

DEPRESI TAK PILIH KAU SEKOLAH AGAMA KA, SEKULAR

Dari kita bercerita pasal Hannah dan mamat anak Pak Usup itu,kan. Mari saya bercerita pasal seorang kawan saya ini. Ini cerita memang cerita betul bukan rekaan. Budak ini saya jumpa di rumah kawan yang saya kenal dalam dunia maya. Budak ni overly friendly. Kau bayangkanlah first time jumpa dia boleh cerita pasal cerita putus cinta dia.

Saya pun dengar ajelah. Saya bukan nak cerita atau bukak aib dia, apa yang saya nak cerita ini adalah insiden yang saya sendiri rasa pelik lagi terkejut. Bila ada satu hari, masa dia dalam period-fasa-jiwa-kacau-nak-lupa-kenangan-cinta-lama, dia call saya sebab  tak boleh tidur dan kerjanya banyak tak siap. Dia nak jumpa Dr yang merawat saya.  Saya memang tak nak terima sebab saya rasa dia tak mental tapi hanya putus cinta biasa-biasa. Mengambil juga, Latarbelakang dia dari sekolah agama, saya sarankan sahaja dia cari ustaz dia balik dan berubat dengan ustaz

Dia menangis-nagis tak mau. Nak jumpa doctor saya juga. Saya suruh dia jumpa doctor biasa jer, sebab saya rasa dia tak patut ada masalah meroyan-nak-jumpa doktor saya sebab dia sekolah agama. Sakit mental ni hanya menyerang budak Sekolah Sains atau budak aliran sekular yang kunun katanya dalam hati tak ada Tuhan, bukan tak ada kekasih, tak cukup belaian kasih. Eish, ko ni semua orang berebut-rebut nak berkasih-sayang dengan budak sekolah sains kecuali budak skola sains yang belajar universiti sekerat jalan macam saya,lah.

 Saya sakit mental. Dia jiwa kacau sebab tak dapat kawen, Boleh ka Doktor yang rawat saya,  rawat dia? Nak pandai-pandai "playing doctor" bagi dia makan ubat saya, aish memang saya tak berani. Saya juga pada masa tu belum lagi masuk kursus penjagaan orang sakit mental. Memanglah saya rasa, kalau setakat putus cinta tak jadi kawen, buat malu jer nak pi jumpa pakar sakit mental. Doktor saya nak terima ka kes dia ni? Saya ni kes mental- schizophrenia-delusion, nak dapat appoinment pun bukan main susah, tak boleh miss, kalau miss, tunggu lagi sebulan dua, baru boleh dapat reschedule. Saya silap. Sebenarnya mereka akan layan kes-kes kecewa-merana sebab ditinggal kekasih. Biasa orang gagal dalam bercinta ini dia depress. Doktor ada ubat untuk ini. Itu masa kejadian, memang saya tak tahu kaitan putus cinta dengan depressi.

  • Nota: tambahan (bagi mengelakkan kekeliruan).... Tak semua orang putus cinta akan depress, sehingga perlu mendapatkan rawatan pakar. Ini bagi yang mengalami kesedihan berpanjangan, kesunyian, kehilangan, sehingga hilang selera makan, sukar tidur, kurang tumpuan kerja. Ada juga yang rasa nak bunuh diri, hah memang doktor boleh bagi ubat anti-depressant atau bagi sessi psycho-therapy . 
  • Tak semua kes deprasi berpunca sebab putus cinta, putus cinta adalah salah satu dari banyak punca yang menyebabkan depress....

ok berbalik pasal kawan saya tadi, saya share-share jugalah dalam FB alternative orang  secular dalam menghadapi kemelut kejiwaan. Dah haku suruh dia sembahyang, puasa, zikir dia cakap tak nak tak nak tak nak. “Nak ubat macam hakak juga!”. Lepas tu dalam FB saya nampak dia pergi hiking, pergi aktiviti macam-macam, lepas tu dia cakap akan bernikah tak lama lagi. Oklah tu. Lepas dah kawen sok dia buat-buat tak kenal,kan saya pun, tak apa,lah. Malulah, manalah tau saya terlepas cakap depan bini dia. Takut nanti terbuka cerita dia pernah terjebak dengan cinta sebelum nikah macam kebanyakkan budak sekolah sekular yang tak reti agama ni, hingga menangis-nangis,kan. Budak sekolah agama tu, buat malu nama sekolah agama ajelah dia ini,kan. hihihi.

Ceritanya pun depress sebab tak dapat kawen. Bila dah dapat ganti itu, it should be oklah,kan. Saya cuma nak bagi contoh kes, orang sekolah agama, yang tau pantang-larang dalam urusan cinta sesama Anak Adam berlainan jantina, pun boleh putus cinta, nangis guling-guling-depress. inikan pulalah yang kita banyak sekolah sains secular, ini,kan. Adakah kawan saya depress-menangis-putus cinta sebab dalam hatinya tidak ada Tuhan?