Thursday, September 3, 2015

KARI

Yang paling best di Kota Kinabalu (KK) ini ialah produk dari lautnya yang segar dan murah. Sampaikan rakan dari Caw Sarawak pun teruja membeli barang-barang segar ini,untuk dibawa pulang ke sana. Sebelum ini saya tidaklah berapa kisah sangat pasal hal ini, bila mereka berkunjung ke sini kerana kursus tempoh hari, saya pun sama gian membeli juga.

Saya beli sikit aje, sekilo ikan kerisi dan ikan tenggiri. Harga sangat berpatutan ikan tenggiri boleh kita dapat dengan harga RM13.00 sekilo. Dah beli-beli, kenalah masak iye... apalagi masak kari  ikanlah...yum, yum. Saya pun mengodeh-godeh resipi di internet. Saya teringatkan resipi kari tanpa santan. Sini di pasar baru ada jual kelapa parut. Santan pati macam di Melaka tidak ada, santan kotak dan santan serbuk memang banyak. Jadi saya yang malas ini gantikan santan dengan yogurt.

Resepinya, idaklah berapa saya follow sangat, tapi saya guna hingga sepeket kecil serbuk kari adabi, bawang kecil 3 ulas, seulas bawang putih, dan sedikit halia. Oh jangan lupa sedikit asam jawa. Ada juga orang guna tomato segar cincang yang tumis bersama bawang, halia sebelum rempah kari, dimasukkan tak kisah, buleh saja janji dapat rasa masam-masam. Saya tidak guna cili. Ikan pun saya masak 3 keping sahaja, lebih kurang dalam 1/3 bahagian saja yang saya gunakan. Yogurt tu dalam 3sudu besar sahaja. Sedikit garam dan serbuk perasa. Ada orang guna serbuk ikan bilis. Ok jualah tu.

Satu tips baru yang saya dapat ialah isi ikan haruslah dibubuh tika kuah mengelegak dan tika ikan dimasukkan dalam kuah, api kenalah besar. Jika apinya kecil, air ikan akan perlahan-lahan keluar dari isinya meresap ke kuah, dan jadi kuahnya akan jadi hanyir. Juga untuk dapatkan kari yang enak (tidak hanyir), guna ikan segar,lah. eh dah nama pun KK,kan KK = ikan segar! hehe...apalah lagi mau pesan-pesan ikan segar,kan.

oklah penat mereceh, meh tengok pula hasilnya.

Kalau ikut betul-betul resepi kari, ada bawang kisar, ada yang hiris, tapi sebab saya masak tidaklah banyak mana, bawang, halia saya hiris sahaja, tumis sampai wangi sebelum dimasukkan serbuk kari.

Sayur ini jika mau nampak lebih cantik segar kehijau-hijauan gitu dicelur, kemudian cepat-cepat disirami air dingin, nak makan baru bubuh dalam kuah, Tapi di sini saya letak terus dalam kuah.
Bersama team dari Sarawak dengan penceramah khas dari Putrajaya. Masa satu orang Sabah, orang Sarawak, Orang Putrajaya, yoalls tekalah sendiri...

No comments: