Wednesday, July 14, 2010

Iyekan ajelah heh.

Ayah saya orang PAS yang kuat menyokong Nik Aziz. Bolehlah dikatakan ayah ni dia memang anti-UMNO. Memang tegarlah membabi buta support Nik Aziz. Let say tetiba jah Nik Aziz kata “ambo tok se pakate lagi, ambo nok barese” ayah akan sokong. Kalau hari ini Nik Aziz kata Anwar itu agen Yahudi, ayah jugalah akan mengekor apa cakap Nik Aziz, walau sebelum ini ayah kemain yakin yang Anwar itulah the choosen one yang bakal bawa cahaya yang mengeluarkan kita semua dari kegelapan. Ayah sebenarnya dia memang tak yakin dengan Anwar, tapi dah Nik Aziz kata Anwar penyelamat, ayah kena yakinlah. Itu keyakinan pilihan individulahkan. Dia dah pilih untuk yakin dengan Nik Aziz.

Kenapa dalam hal Nik Aziz ni ayah tak fikir panjang, iyekan aje apa kata Nik Aziz? Adalah ajaibnya Nik Aziz ni. Orang kuat sembahyang malam, orang wara’ dekat dengan tuhan, takkanlah segala tindak-tanduk dia diilhamkan oleh syaitanlah pulakan. Bukanlah kata ayah saya tak kuat sembahyang, Cuma ayah rasa Nik Aziz lagi kuat, Nik Aziz lebih dekat dengan Tuhan, Nik Aziz lagi tinggi ilmu dan pengetahuannya. Saya pun fikir begitu juga. Segala yang terkeluar dari mulut Nik Aziz, segala arahan Nik Aziz, bahkan bukan Nik Aziz saja, tapi kita juga, segalanya atas kehendak Allah.

Kita selalu diasuh agar menyokong orang macam Nik Aziz. Kalau tak sokong kita murtad, kita ajen Yahudi, wali setan. So sesapa yang berani menyalahi Nik Aziz dan kata Anwar bukan penyelamat kita semua tu sendri mau ingatlah. Kalau ada orang tak tidur malam, berjaga malam solat hajat minta kita gila ka, sasau ka, celaka ka, mandul ka, sindri juga mau faham.

Kita mestilah hanya mau kengkawan kita mendoakan yang baik-baik aje untuk kita. Kita mestilah rasa sedih kalau kalau ada orang mau lihat kita binasa, tapi kita harus faham kenapa ada kawan yang mau lihat kawannya sendiri binasa dan sengsara. Mereka bukan saja-saja nak tengok kawan mereka susah, adalah pada persepsi mereka yang kawan mereka sendiri ini akan membawa keburukan pada mereka dan anak cucu keturunan mereka.

As for me, saya minta yang baik-baik dan selamat-selamat saja. Kita pun tak mau Melayu jadi celaka walau kita sering disakiti, rasa terinaya oleh sikap tak serius dan lebihkan nak menjaga kepentingan kelompok elits, orang-orang besar kita. Tapi kita pun kena faham sapalah kita. Kalau kita miskin tak de sijil pelajaran yang tinggi, memang itulah kita. Kita tak ada suara, kita tak ada hak. Kita hanya ada hak untuk menerima saja, keputusan yang telah ditentukan oleh orang lain untuk kita. Orang kata kalau kita belajar ekonomi tu, orang-orang kecil macam saya ini kira price takerlah gitu. Terpaksa terima saje dengan apa yang diputuskan oleh tuan punya barang.

Namun harus kita ingat segala yang kita terima itu dari Allah. Dia yang lebih tau. Dia tau kita ini kalau diuji dengan suara, kuasa dan hak, kita akan gagal, sebagai mana gagalnya sekian ramai orang-orang besar kita dalam mentaati segala perintah dan larangan Allah, kegagalan yang sepatut jadi rahsia pun boleh kita lihat dengan jelas. Sehingga budak kecik pun boleh cakap, “oh, betapa tak betulnya orang besar ini”

Dan sesungguhnya bukankah cikgu agama kitakan selalu cakap, lebih ramai manusia gagal bila diuji dengan kemulian dari diuji dengan kehinaan. Jadi, kita tidak ada sebab untuk berputus asa dengan apa yang kita lalui buat masa ini.

No comments: