Saturday, January 7, 2012

New Year Update


Kadang-kadang cakap-cakap orang bikin kita depress. Tapi blog ini dah 2 minggu tidak berupdate bukan sebab saya depress atau dah kena tahan wad sakit mental, tak saya masih waras dan ok. Cuma akhir-akhir ini saya sibuk dengan penutupan akaun dan dalam kesibukan tersebut saya tidak sihat sehingga diberikan cuti sakit selama 3 hari, bersambung2 dengan krismas dan tahun baru, seminggu jugalah saya, terlantar??? Sort off jugalah sakit, suspect batu karang, tapi alhamdullilah ujian x-ray pada 5/1 yang lepas menunjukkan negetif batu karang. Hanya jangkitan kuman, tapi kuman bacteria yang nakal telah menyebabkan saya ‘tumbang’ semasa ‘closing period’ pada tahun ini. Bukan pasal stress kerja, stress nak close account ya, tapi pasal kuman, bacteria. Doctor prescribe me with antibiotic and pain killer not anti-depressant dose.  In fact, dah masuk minggu terakhir ‘closing’ pun saya masih lagi 'on antibiotic'.

Namun dengan semangat kerja berpasukan, pada Khamis yang lepas, Penolong Pengarah Kewangan Jabatan Pelajaran Negeri Melaka sendiri mengucapkan tahniah kerana berjaya menutup akaun dengan cantiknya… Cantik tu  bolehlah kata cantik kalau sendiri mau siok sendiri. Nak kata tip-top cantik, melampau tu. Ada juga terdapat terlebih belanja dan bertanda minus, dek kerana perkara yang di luar factor kawalan kami. Ucapan tahniah dari Penolong Pengarah, walau masih ‘premature’ belum ada ‘signature true & fair view’ dari Audit Negara lagi, itu sudah cukup menggembirakan. Itu tanda appresiasi/ approval dari pihak atasan yang mengatakan  ‘that we are on the right track’ walau sikit-sikit memang kalu nak perfact habis tu, nanti tahun depan dah tak adalah lagi penambah-baikkan, kan. Memang sengaja kasi sikit2 koyaklah, jangan nampak perfect sangat, nanti orang lain cemburu, ada yang fitna kita budak kewangan PPD Jasin, upah toyol, upah hantu buat closing karang susah juga tu.

Ok enuf about account and closing period yang tak akan sudah bikin kami stress dan berdebar. Life kalau langsung tak ada stress pun tak bule juga tuh.  Mari cerita pasal stress lain. Kalu dah umur macam saya bohonglah kalu kata langsung tak stress sebab masih single. Lainlah kalu saya ini sami atau paderi perempuan, kan. Kita orang Islam memang kalau kita tak stress, ahli keluarga kita tak stress dok layan cakap-cakap orang, memang usah ngaku kita Islamlah, baik ngaku sami lagi baik.

I dunno if my mother stress ka tidak, tapi rasanya dia stress, tapi dia boleh kawal sebab mak saya memang saya ‘masak’ benar, kalu stress dia berada pada tahap tak terkawal, dia akan lepaskan pada sapa lagi kalu tak saya. Dia boleh kawal stress sebab bila saya di diagnoss bipolar/schitzofrenia, dia memang tak letak ekspektasi yang saya akan berkeluarga dan beranak-pinak. Bila kita tak letak apa-apa ekepektasi kita taklah stress sangat. Sebenarnya banyak benda yang stressful sangat sehingga hilang punca adalah bersebabkan dari ekpektasi kita juga. Contoh? Tak yah bagi contohlah, kalau tulis contoh karang ada orang terasa yang kita sindir dialah pulak.

Berbalik pasal mak, dia memang  boleh kawal stress kalu adik dia, adik saudara dia, saya, atau anak saudara dia tak kawen-kawen langsung pun tak apa. One thing is because she know kami jenis yang tak reti merenyeh tapi mempunyai IQ yang rata-rata, bolehlah bawa sampai kalau nak phd pun bule, tapi masing-masing komited dengan kerja, komited nak tanggung adik-adik, maka setakat Ijazah pun dah syukur alhamdullillah. Kalu kami dari keluarga berada, harus yang tak kawen-kawen lagi ni, semua ada phd nih. Sebab tak kaya, takat SRP dapat kerja kilang, diploma dapat jadi cikgu pun dah syukur.

Ada orang memandang alangkah ruginya sibijak pandai ini kekal tidak membiak, dan ada juga yang skeptical dan sinis melempar kata “eloklah, dia tak membiak, kalau membiak tu, akal geliga macam  Yahudi, habis nanti dibunuh kita semua nanti”

Apa pun, sebab musabab kami tak mempunyai anak seperti kelaziman perempuan  lain, hanya dalam pengetahuan Allah. Pada kamu, yang elok itu berkeluarga dan berkembang, tapi yang terbaik yang telah ditentukan Allah pada kami adalah kekal membujang dan tidak mempunyai zuriat.

Orang bijak-agama ada cakap, bila mati anak Adam itu terputuslah segalanya melainkan, doa anak soleh, pahala bersedekah dan ilmunya yang dimanafaat sejagat-raya. Bila satu ruang dah tertutup, kenapa harus diserbutkan fikiran, berdukacita dan berputus asa sehingga memandang sepi akan dua peluang lain itu? Hidup sebagai Muslim adalah berbakti kepada Allah.

Benar kita mungkin mendukacitakan Rasulluhallah kerana tak mampu menambah bilangan umatnya, tapi dah alang-alang tak berzuriat, jadikanlah diri sendiri, umat yang berjaya dan cemerlang, insan yang membantu dalam menyelesaikan masalah, bukan manusia yang menambah-kusutkan lagi masalah yang telah sedia ada ini.

No comments: