Friday, March 30, 2012

Polemik Pejabat


Bos-bos kita tak semistinya hebat bercakap, walau bos kita, saya itu asalnya semua cikgu. Pegawai-pegawai kita, saya ada juga yang kalau bercakap, bikin saya berfikir, dia ni dulu ngajar macam mana agaknya eh, macam mana agaknya dia nak memahamkan murid dia.

Ada juga staff dan pegawai pernah jadi anak murid pegawai, atau bos dia.ie cikgu dengan anak murid kerja di bawah satu bumbung. Dulu mereka, pelajar-guru, kini  anak murid dah jadi anak buah. Saya tanya “eh cikgu ko dulu ngajar macam mana eh?” he he he…

Oklah kita cut short, kita cerita, mengumpat bos saya. Kan, saya pernah kata bos inilah yang masa saya sakit dulu dialah antara orang yang saya tumpang kereta ke pejabat. Tika itu saya belum ada lessen,kalu ada lessen pun saya rasa saya tak mampu memandu. Memang dia baiklah, bukan calang-calang orang ohhh mau kasi tumpang orang baru lepas tahan wad mental naik kereta dia oooohhhh. Terima kasih jugalah sama wife dia yang tak kisah kita tumpang kereta suami dieh. Terima kasihlah juga pada wife penyelia cemerlang  yang walau dalam risau/ tak puas hati, bagi juga saya menumpang.

Sebab agaknya latar belakang cikgu ini Maths and science, dia memang awere agaknya ada tokoh-tokoh pemikir barat yang  bermasalah mental, seperti Nash. Namun bos saya ini ada juga yang tak suka. Kira kalu dia ada, aku tak mau ada kat situ. Kira macam Imran Khan dan Salman Rusdielah gitu. Kalau Rusdie ada, Imran tak mau ada sama.  Dan permusuhan mereka memang kalu ko nak kata tahap polemik serang-serang-sendir peribadi secara terbuka, tapi balik blakang tak berdepan, gitu pun bulehlah. Tak, bos saya, math & sains dia tak ada ilmu seni polemic, dia guna kuasa merit , slamba aje bagi tau pengarah “ kalu dia ada saya tak mau masuk sana, tuan pilih dia atau saya, you cannot have both, sir!” Dia tak mainlah tikam-tikam belakang, dia kalau tikam, tikam depan habis, kasi, KO.

Pegawai tak ngam sama pegawai, kena tukar itu biasa. Yang dia tak ngam ini guru sastera. Dari segi orator pergh memang memukau habis. Iyalah orang senilah kata, kan memang bidang dialah tu mengadun seni dan segalanya dalam seni bercakap-cakap yang memukau dan  berpengaruh lagi boleh mempengaruhi khalayak.  Jadi yang melakukan polemic ini yang si sastera inilah. Dah tau nak terkeluar, sempat menghasut tuh, “kalau dia masuk jangan biar dia ubah apa yang ada.” Bila dah kompen kena tendang, lagi mau tanam benih benci, disindirnya janganlah kita ini menjadi staff/pegawai sialan. Yang membawa sial kepada organisasi. Sampai saya terfikir nak isi borang tukarlah sebab takut sial bos ini menjangkit pada saya pula. Mana taknya, gossip kata, bos saya ni sialanya 7petala langit dan 7 petala bumi, esok mati tuh memang nak kena sambar petir, hempap hujan batulah gamaknya tu…he he he…idaklah macam itu sekali sialnya, saya aje yang menambah-nambah, menyedapkan cerita aje. Pendek kata  ke mana dia pergi memang sial, kes ponteng skolah meningkat, kes itu ini meningkat.

Tapi macam orang kata, dia ada meritnya sampai dia boleh duduk di kedudukannya sekarang. Kenapa yang berabuk dan memukau, menyinar,  tadi tak jadi bos saya?  Tapi yang ang—ang—ang—anu-anu ini boleh jadi Bos. Rezki ketentuan tuhan, jadi kita kena REDHOOO…

Berangin pun satu orang tua ini. Dah tua-tua pun hangin satu badan dan moody. Semalam puaslah kita mengumpat perihal bos yang satu ini. Iyalah saya suka sangat nak tau macam mana nak tackle orang hangin satu badan ini. Dia senang aje, kalau dia tak tegur dia, kita jangan tegur dia, nak pegi mana-mana jangan sampai dia tangkap kita, atau jangan sampai orang lain sampaikan pada dia yang kita dah pergi tanpa pengetahuan dia. Nahas ko. Lagi satu, ko iyakan ajelah cakap dia.  Iyakan cakapnya bukan bererti dia ni langsung tak boleh terima pandangan ko, kena gaya dia mau juga mengikut. Tapi sebagai staff bawahan, kami memang tak ada isu nak melawan cakap dia, pun sebenarnya.

Kalau dia marah, memang marah ikut sedap mulut, tak ada berlapik-lapiknya dia tuh.  Namun orang kata, kalau ada rezeki jadi bos, saya tak maulah jadi bos yang macam itu, sebab memang kalau saya bayang-bayangkan bos saya itu perempuan, hallamak memang hodoh benarnya jika perempuan bercakap lepas macam itu. Lelaki still ok, memang orang lelakilah memang macam itu, memang  saya yang terdidik dalam masyarakat patriarch feudal,  lelaki-lelaki nipis cuping telinga lagi panas baran ini, memang HERO kita. Especially bila dia “sembur” orang yang kita pun memang geram, cewah…kita jadi suka pun ada juga. Hmmm padan muka ko. Jangan satu hari nanti kita kena sembur depan-depan orang ramai udahlah…ngeriiii!!!! Oh tidakkkkkkk!!!!

Mungkin sebab latar blakang Maths dan Sains itu bikin dia agak “kurang” dari segi skill bercakap itulah agaknya. Yang penting kita hormat dan boleh ngam. Kalau tak ngam, sila “keluar”  ha ha ha… Tapi kita perempuan, memang kalau buleh kita tak mau bos perempuan yang macam itu. Dalam ertikata lain, orang perempuan kalau nak jadi bos, kena berganda lebih baik dari orang lelaki. Apa lelaki boleh buat, kita tak boleh buat, sebab ada benda yang kita boleh buat dia tak boleh buat. Tiada istilah dalam persamaan gender lelaki-wanita.  1 lelaki nilainya bersamaan dengan 4 wanita??? Wallahuallam. 

No comments: