Saturday, March 17, 2012

Wat old monkey don't tell young monkey

We all semua monkey, tapi itu hanya perasaan saya. Wat I mean is bila u duduk kewangan, u nothing but monkey he he he...sarcastic, ada orang marah, tak kisahla itu hanya perasaan saya, emosi dan imaginasi saya sahajalah tu. okey no hard feeling eh. I kata Ilah monyet, bukan anda okey.

Apa monkey, monkey ni? Inilah pasal kawan yang bersungut kunun tak dihargai. Ceritanya macam ini, dalam mesyuarat, bos umum itu ini, itu tak boleh, ini tak boleh, bila berlaku sesuatu pelanggaran aturan, bila dirayu, bos kata bulehlah pula. Budi-bicara mydear, budi-bicara.

Akta Acara kewangan, peraturan, pekeliling, surat pekeliling kewangan, memo, minit, ketetapan dalam sesuatu mesyuarat pengurusan, kewangan umpama bible, ko langgar ko jahanam. Itu pandangan idealis-idealis kewangan dan perakaunan. Namun bila dah berjaman kerja, kita akan lalui pengalaman-pengalaman budi-bicara. Mula-mula kita lawan, tapi kalau asyik budi-bicara sahaja yang menang, mula-mula kita frust juga dan rasa segala pengetahuan dan ilmu kita tidak dihargai langsung.

Lama-lama kita pujuk hati kita dan redha. Macam cerita monyet dalam zoo yang pensyarah Management saya pernah cerita. Monyet yang baru dikurung akan rasa nak melepaskan diri dengan memanjat pagar sangkar mereka, tapi pagar itu ada renjatan elektrik, panjat tinggi sikit, terpelantinglah monyet itu ke tanah. Monyet tua memang tau pasal ini, tapi monyet tua mana boleh cakap, kalau bule berkomunikasi cara monyet pun, monyet tua tidak akan halang monyet baru, dari melepaskan dirinya. Bila monyet muda terpelanting jatuh ke tanah, monyet tua senyum-senyum sumbing ajelah agaknya kut. ha ha ha...cerita ini cerita betul ka, tidak, idak saya mau siasat kebenaran cerita ini. Kalau rekaan, anggap saja ianya sebagai sebuah analogi kepada cerita saya pada hari ini.

Harapan saya hanya satu, jangan sampai kita pun melanggar peraturan dan mencari budi-bicara, sudahlah. Yang melanggar itu dia memang mungkin tak tahu pasal peraturan, tapi kita yang dah tau jangan pula cari-cari lubang budi, untuk membuat perkara-perkara yang tak berbudi langsung.

Memang bila dirasuk rasa tak dihargai, membakul sampahkan semua peraturan dan membudi-bicarakan setiap apa yang bersalahan dengan peraturan akan jadi semacam satu godaan maha dahsyat. Kalau nak ikut budi, kami ini lebih pandai, lebih besar putar-alam budi kami dari mereka. Namun kami boleh bersabar dengan segala kekangan peraturan. dan berharap akan kekal sabarnya kami ini sehingga hari terakhir kami berkhidmat dalam perkhidmatan awam ini.

No comments: