Saturday, January 22, 2011

Mau Standard tak?

Saya baru saja menyiapkan tugasan terakhir sebagai pelajar MMU. No saya tak akan sambung degree sebab cuti saya pun akan berakhir hujung bulan Mac nanti. It’s about the need for convergence, harmonization of an accounting standard through the world. Memang ada “real” need for the convergence due to globalization. I said “real” bukan tak real yang sengaja diada-adakan, pretentious lagi mengada-ngada.

Zaman hari ini memang banyak benda mengada-ngada yang sengaja diada-adakan untuk mengutip laba, keuntungan dan kepuasan peribadi. Self-fish? Ikut nafsu-serakah, tak ingat tuhan. Tak kisahlah. Penganut secular memang sudah lama merajuk sama tuhan lama dulu. Ada yang nak rujuk semula, ada juga yang mau terus merajuk dah tak kisah besok mati nanti kena bakar dalam api neraka. Oleh sebab sudah tidak ada tuhan, cuma ada manusia sesama manusia aje. Undang-undang sumer bikinan akal fikiran manusia.

OK berbalik kepada standard dalam perakuanan ini. Busisnesslah. Orang Inggeris memang handal dalam bidang business ini. Mereka tak sama macam Portugis. Mereka datang nak berniaga. Ratu mereka bukan kisah pun ko Islam ka, pagan ka, hindu ka, Budha ka, asal kita boleh berniaga, boleh buat untung kita boleh bersama. Freemason? Ada tujuan lain disebalik penubuhan East-India Company? Ntahlah. Saya lebih suka memikir East-India Company hanya sebuah badan perniagaan biasa yang objektif utamanya mau untung. Sultan Muhammad Jiwalah yang gatal-gatal tulis surat pada Sir Francis Light minta mereka campur tangan dalam urusan Istana.

Ratu England tidak pernah merestui permintaan Sultan Muhammad Jiwa ini, tapi Sir Francis Light yang memandai masuk campur dan natijahnya East-India Company untung besar. Ratu pun tak marah, yang penting saham dia dalam East-India Company melonjak naik dan tiap-tiap tahun dia dapat dividen yang bagus. Namun busisness mana yang akan kekal, penghabisannya East-India Company pun dah tak wujud lagi dah. Perang dengan Jepun dan Jerman menyebabkan kerugian yang penghabisannya membuat syarikat ini terpaksa gulung tikar.

Evolusi perniagaan moden bermula di England. Penyata kewangan, analisa semua bermula bila yang berniaga itu orang lain, yang keluar modal orang lain. Bermulalah ada ntah saya pun dah lupa apa dia, macam pihak ketigalah gitu untuk mengesahkan kesahihan pelapuran dalam penyata kewangan. Ini bagi menjamin pengeluar modal tidak tertipu manakala pihak yang “menjalankan” modal tersebut berlaku jujur dan berkerja bersungguh-sungguh untuk memajukan syarikat.

Hari ini cara pelapuran dan analisa kewangan jadi semakin kompleks dan ada bermacam-macam cara dan gaya orang melapurkan kedudukan kewangan mereka. Bila kita mau menjemput orang luar melabur, cara yang paling baik ialah memastikan apa yang kita lapurkan adalah real dan boleh dipercayai, bukan sebarangan pelapuran yang boleh dipetik-petik dari langit. Dengan kemudahan internet, lagilah pula, orang dari mana ntah sapa-sapa tah boleh melabur dengan sapa-sapa tah, walau tak pernah jumpa bersua mukapun boleh bikin business deal yang kemudian harinya akan mendatangkan sama ada laba atau rugi.

Sapa mau rugikan, jadi sebelum melabur kenalah tilik betul-betul, boleh jalan atau tidak, sungguh bagai dikata bagus sesebuah perniagaan itu. Jadi cara menilik ini ialah dengan membaca lapuran kewangan. Nak suruh orang luar baca lapuran kita dan percaya kita ini trustworthy untuk menjadikan pelaburan mereka bertambah, kenalah bikin lapuran yang standard dan difahami semua.

Kini seperti sudah ada dwi standard, satu yang berbudayakan komeresial, satu lagi pula yang menjaga kepentingan penguasa cukai dan pemuitang. Kita di Malaysia cukup bertuah kerana kerjaan kita telah meng“enact”kan Financial Reporting Act 1997 yang membolehkan satu lembaga yang diberi nama Malaysian Accounting Standard Boad (MASB) menjalankan apa-apa tugas yang patutlah. MASB ini pula di awasi oleh ntah dah lupa ada badannya, fondation. Financil reporting Foundation. Kita ini dalam hal ini pula kita dah nama Malaysia, dan pengasas ekonomi baru kita tu Tun Mahathir, tentulah kita ini pro pada penguasa cukai. Jadi ini mau full convergence dengan IFRS by 2010.

Berlainan pula kepada England yang pernah mengaset syarikatkan Malaya dalam akaun East-India company mereka lebih cenderung kepada menjaga kepentingan pemodal maka kiblat mereka adalah Amerika dan kitab panduan mereka adalah US GAAP. Memang ada banyak bezalah jika kita guna dua standard yang berbeza ini. Nak cerita bezanya saya kenalah belajar lagi dan tulis sebuah buku barulah ngam gitukan.

Kat Malaysia ni pula macam nak tak nak aje dengan IFRS. Iyalah syarikat ini kalau untung, kalau buleh memang tak sorok seberapa banyak untunglahkan, mau taknya cukai Corprate 25% ooohhh gitu-gitu aje bagi kat kerajaan. Kalu buleh tu tak mohlah, memang nak buat derk ajelah dengan IFRSkan. Tak pepasal kena bayar cukai lebih, sapa mau. Tak pepapasal kena disclose apa-apa kurap kudis untuk tontonan bakan pemuitang, sapa mau. Kalau ada bentuk pelapuran yang boleh menyorokkan segala gala untung dari disingkap Lembaga hasil dalam Negeri, bagus juga boleh bikin make-up yang hodoh dan jelik jadi cantik, kenapa mau dedah-dedah benda ini semua.

Persoalan utama kalu tak mau standard, pelabur jeling pun tak mau. Lagi satu MASB memang komited mau laksanakan standard IFRS pada tahun 2012, kalau tak ikut…apa akan jadi? Boleh sajalah mereka ini buat apa-apa, sampai tak kasi disenaraikan dalam KLSE pun buleh. Ntah saya pun belum arif lagi. Memandangkan topic standard, convergence, harmonization ini memang mengujakan nampak gaya saya kena belajar lagilah ni. Terpaksalah den kerja sama blajar sebab cuti belajar dah habis.

No comments: