Sunday, February 12, 2017

NOPEN 10

KEMPEN AI, MENTAL, AI OK

Di Semanggol Lonjong cerita penobatan pengganti Tok Tua Amal dah tak ada lagi. Kata nak bikin Majlis gilang-gemilang menyambut pengganti Tok Pun tak ada. Orang yang diharap-harap nak mengganti,  dah lari ke Siberia. Katanya kena sihir Dajjal, dia tak boleh tinggal di rumahnya, asyik nampak bayangan arwah kekasihnya sahaja. Dia mengembara, sampai di Seberia dia jumpa perempuan persis kekasihnya, lalu mereka berkahwin dan duduk senyap, tak senyap juga tapi aktif dalam mengupdate status FB. Orang kata dia tunjuk kat family dia yang dia ok-ok-aje bahkan lebih bahagia walau tolak tawaran Majlis Rumah Agam. Dia masuk dalam FB senang, mak ayah, nenek, wanchu, anak-murid, bekas anak murid, segala sedara-mara semua tau perkembangan dia. Sebelum itu teruk juga dia kena "balun" sebab melarikan diri. Ada juga yang celupar mulut kata dia akan kena tulah sebab tolak tawaran rumah Agam. Jadi dia nak tunjuklah yang rumah Agam tak ada Tulah, apa kebendanya,pun.

Yang paling teruk kena, bini dialah sapa lagi. Kunun Minion, orang suruhan Dajjallah, macam-macam. Dalam update-update gambar bahagia mereka, mula-mula tu banyak juga komen-komen negetif marah-marah bininya. Mereka menjerit Pulangkan-pulangkan-pulangkan. Tapi pengantin baru itu buat "stone". Hari-hari dia update pemandangan cantik-cantik, gambar makanan, masakan tradisi, gambar busana tradisi Negara bininya dalam FB. Orang nak meroyan-meroyanlah,kan, orang meroyan, sedara, kawan-kawan, anak murid like. Saya pun sesekali like juga bila ada gambar makanan yang sedap-sedap. dan pemandangan yang cantik-cantik. Dia istiqamah update satu update sehari, paling lama tak update, seminggu, seminggu lebih sikit.

Satu hari mereka tunjuk pose swafoto mereka bertiga dengan Beruang Madu skali, orang pun terus terkejut. Hah perempuan ini bukan calang-calang perempuan, Beruang pun dia boleh tawan. Semua takut nak meroyan. Senyap dalam 1, 2 bulan jer.  Lepas tu dia tunjuk baby bumb bini dia.... wah meroyan balik dengan doa-doa celaka agar dapat anak mata-satu dok kat tengah-tengah dahi. Wah nak dekat 3 bulan jugalah mereka meratibkan agar budak mata satu cepat keluar dari celah kengkang bini kawan tu. Bapak budak update gambar budak comel dengan caption "tak cukup bulan, tapi both baby dan ibu selamat" Saja agaknya tunjuk gambar bayi telanjang bulat untuk membuktikan bayi yang lahir hanya ada satu kemaluan sahaja. Hapa lagi meroyan lagilah warga-on-line-Semanggol, siap kata penipu, itula inilah sehingga ada yang  mencabar agar tunjuk bidio kelengkang bininya yang tengah meneran budak keluar. Ketua Rumah Agam terpaksa campur tangan dan minta maaf bagi pihak, hah lepas tu barulah royanan berhenti terus. Sekarang ni cuma puji-puji dan ucapan tahniah dari sahabat handai dan keluarga.

Maka sudah diterimalah ketentuan tak bole doa celaka sesuka hati pada sesiapa walau pada musuh. Untuk musuh pula, Ketua Rumah Agam bawa kitab lama dan highlightkan mentera doa sejahtera, doa lembut hati. Kempen-kempen doa cinta lembut hati pun dilancarkan. Ini bagi mengambil keberkatan Nabi doa lembut hati buat Omar, musuh nabi satu masa dulu, sampai jadi Omarlah orang yang paling gagah perkasa membela dan melindungi Nabi. Tak lama lepas tu satu produk doa baru jadi viral. Namanya Doa di Awan Biru. Upah baca doa lebih tinggi dari gaji pilot bawa kapal terbang yang hari-hari rentas awan biru tu, tau!. Semua orang happy? Tak de maknanya. Yang meroyan tetap meroyan juga. Negara Semanggol Lonjong ini penduduknya memang perihatin dan menunjukkan keperihatinannya dengan meroyan-royan. Agaknya nama Negara ini patut ditukar sebagai Darul ArRoyyannslah,kan.

Belum habis kempen doa cinta-kawan-cinta-musuh-doa-rakan-taulan-sedara-mara atas Awan, timbul kempen ala-ala cinta juga, iaitu cinta pesakit mental. Namanya sekerat Melayu-sekerat-omputeh---Hipster katanya. Apa ke nama kempennya, tu mak? Hah! Kempen 'to end stigma' pada penyakit mental. Alah ini zaman cyber,kan nak buat kempen senang aje, tinggal ada sambutan atau tidak aje. Kalau dah 25% rakyat mental, hah tentula dapat sambutan. Yang sakit tu pula anak, bini orang kekaya, ada duit segala bagai, hai, menjadi jer. Tak bule nak nafilah ini zaman, zaman duit.

Pemimpin Parti Lawan, cepat jer amik peluang. Pemimpin Pemerintah, sunyi sepi. Ada beraniii???? Tetiba saya teringat cakap-cakap orang kampung kunun PM Semanggol Lonjong sekarang tinggalkan bini tuanya sebab post natal disorder. Hari ini orang kampung kata, padan muka PM bini yang ini lagi gila. Tulah dapat bini lagi besar gila sebab inaya orang tak bersalah.

Itu cakap orang kampung. ntah betul ka tidak tak tahulah. Orang kampung percaya bini PM sekarang bunuh gundik PM dengan bom tangan sampai pecah berkecai badan wanita tersebut. Itu kerja orang gila. Dia boleh saja tembak, cekik, atau bagi racun, tapi dia nak wanita itu pecah berkecai sebagaimana pecah seribunya hati dia agaknya. Orang gila aje yang buat kerja macam itu.

Cerita si Maddie pula, dia sudah gembira. Selain mengkhabarkan saya yang dia sudah ada kerja tetap, dengan membelanja saya makan sempena sambutan hari lahirnya, dia juga cakap sudah ada publisher berkenankan novel kreatif tulisan dia. Dia juga ada bikin blog. Trafic blognya sangat tinggi. Dia ada fan pagenya dan peminat-peminat dia tak sabar menanti novel sulungnya keluar. Maddie ni dari dia duduk rumah Agam lagi,kan hari tu saya dah cerita dia ramai peminat.

Bos dia yang banyak cekadak tu? Bakul sampahkan ajelah. Ada, pun serupa tak ada. janji dia tak busy body nak tau apa aktiviti Maddie lepas waktu berkerja dan baik dalam bagi tips serta komisyen. Gaji tetap tu toksah nak cakap. Memang tak kalah dia bayar dengan gaji pasaran. Memang bos dia tak lokeklah. Gasakla dia nak mencarut,ka memaki-maki, ka, yang penting duit masyuuuukkkkk. Maddie kata setiap kali dia nak menangis sebab kena maki, dia bayangkan komisyen yang dia akan terima kalau lukisan bosnya berjaya dijual. Maddie ada cakap "aku rasa, budak tu bayar dosa dia mencarutkan aku dengan bagi tips" Well, who cares?kheen. Kau dewa Sakti Cinta dalam Drama Petang-petang boleh ubah orang murung jadi ceria, kaki rasuah bertukar kaki penderma, kaki cinta hedonista, bertukar jadi kaki cinta masjid dengan cinta-suci-luhur-kau, ka? Well Maddie sudah cukup "kena basuh" yang dia tiada kuasa ubah perangai orang jadi wali-wali harapan dunia.

Granny cakap "buat apa orang tu, well behave sebab dia tertawan dengan kecantikan kau, keberanian kau melawan budak-budak perempuan gemuk itu, tapi sebenarnya balik belakang derang tetap curi-curi buat maksiat, salur sumbangan tetap pada gerakan budak gemuk?"

Opah macam biasa salah sorang akan tambah garam dan cuka pada luka Maddie dengan menambah
"lebih baik orang yang tunjuk true colour dari orang yang bermuka-muka, musang berbulu ayam, depan kau semua baik, blakang kau---let-go-party--joget--bueh-joget---lambak, melambak segala bagai?"

Tetiba ketika baring-baring di rumah Maddie, sebelum pulang ke ladang saya, Maddie tanya, kau percaya,ka manusia boleh berubah jadi positif sebab cinta? Saya angkat kening, Saya, ntah? tak tahu, dan tak pernah fikir. Saya jawab sepatah "ntah" Lepas itu saya sambung "boleh kut, mestilah boleh,kan sebab cinta dibalas cinta. maksud aku kalau kau cinta dan sayangkan bos engkau, bos engkau akan sayang kau balik, dengan cara bagi kau tips lebih. tapi nama dia nak bertukar jadi macam hero poyo kau macam dalam drama '7 hari mencintaimu', aku nasihatkan kau, baik kau berhenti beranganlah, Kau pergilah cari lelaki macam si Annan tu.hehehe. tapi kau jangan kacau Annan tau, dia sudah bertunang dan akan kawen hujung tahun ini"

Tika ini saya tengah baring-baring dengan Bobo...dan anak-anak dia. Ada dua ekor, Mini dan Nini Kesian Bobo bini dia tinggalkannya untuk bersama jantan lain. Ntah tak taula apa salah si Bobo tu. Agaknya terlalu pandai meniru manusia, dah rupa tak serupa hanjing dah, bini pun lari ikut jantan lain yang betul-betul anjing.

----SEKIAN, TAMAT----

No comments: