Saturday, March 30, 2013

Gading dah Kembali...Siap ko (Pre-Monday Blues)


Bos saya memang garang, semua orang tak suka. Yang bikin orang tak suka ialah dia pandai bikin staff biasa-biasa rasa rendah dan lekeh, orang kata. Saya tak dapat menyaksikan semua itu, sebab bila saya sampai-sampai aje dia dah baik he he he…rezeki sayalah tu.

Kawan kata bukannya dia dah baik, tapi dia mengalami episode post-murung bila dia bergaduh sakan dengan orang yang sangat dia sayangi dan percayai.  Lama jugalah. Dah nak dekat setahun dah. Tapi tu buat kata pemuisi terkenal yang say abaca, pun. Hati jika tak berganti, walau remuk macam mana pun pastikan pulih jika tak ada berganti, lama-lama mereka akan berbaik juga. Itu ramalan saya.

Takkan ada orang dapat mengganti staff tersebut, sebab dialah yang terbaik. Dan jumaat lalu ramalan saya semacam sudah mau jadi kenyataan. Kawan sudah mencucuk-cucuk ku. Cucuk betullah. Cucuk pinggang saya dengan pen sambil sok-sek-sok-sek. Dia orang dah berdamai , habisla kita lepas ni. Ini kes kucing depress tikus menari-narilah nih.

True semua kita suka kalau mereka terus berperang dingin, dan bos berada dalam keadaan depressi yang berterusan, sampai dia pencen pun kita suka. Pun begitu, kan dalam quran ada tulis, menyarankan agar menjadi agen pendamai, walau lepas berdamai, kita yang teruk. Saya harap lepas berdamai, bos biarlah sikit mellow dan pandanglah kami yang tak seberapa ini seadanya.

Selama ko berperang dingin, orang  yang kata-kata  bodoh, yang ko pandang sebelah mata inilah yang tunggang-langgan siapkan kerja. Janganlah bila gading bertuah, sudah kembali, tanduk bukan sahaja tak diguna, malah dipijak-pijak pula.

Saya yakin jika kita berpegang pada saranan dalam Quran Allah akan bantu kita. Moga di Mellowkan sikit sikap eksyen bos saya itu. 

No comments: