Thursday, November 17, 2011

Diamonds Are Women Best Friend


Saya baca naskah Manisnya Epal pun on-line, saya kenal Faisal Tehrani pun on-line dan melalui karya-karya fiction dia, saya tahu dia kawan sepupu saya pun setelah saya perang mulut, bom-mengbom di internet on-line. I just see him as a mere budak KISAS, yang confused menggunakan mata pena ke arah jihad menegakkan Daulah Islamiyah (that is to say Malaysia ini tidak cukup Islamik, pemimpin kita tidak cukup Islamik. Pegawai dan penjawat awam kita walau majority Melayu beragama Islam tapi tak cukup Islamik) and when I made such judgement years ago, I fail to see now Faisal is a MAN who has many followers, as describe by my cikgu, “a famous people” . A famous people with many followerslah tu…Faisal sendiri mungkin ok pada kritikan, sementalah kritikan itu datangnya dari “kakak” dia juga instead of big bully, atau puak-puak Illuminiti yang sangat kita takuti itu. My cousin told me once, if it is come from her, Faisal know it is come from a sister not from a person who hate him and wish him die. Things that come from Mardhiah consider coming from Jannah too. Memang jujur saya akui memang saya pernah ada menyimpan rasa macam nak siat-siat, atau cincang saja bagi makan kat jerung  budak Faizal bin Musa itu, dan saya sangat menyesal atas rasa-rasa itu dan minta maaf.

Tapi tulah, kami fail to see apa pula perasaan peminat, mungkin juga pentaksub dikalangan peminat Faisal. Saya nak mengumpat, memburuk-burukkan Faisal ka, nak n’gritik karya Faisal ka? EEDak, eh, saya ni nak memimjam Manisah manisnya Epal. Iya ka Manisah nama watak utama dalam cerpen tu, lantak ko lah…saya pun tak brapa ingat, sebab baca on-line dan tak print outkan. Malas plak nak google, jadi kalu tersalah, dan kalu ada peminat Faisal yang baca tulisan ini, saya mintak maaflah ye bukan sengaja, nak pandai-pandai bubuh nama Manisah, makcik memang malas nak mengoogle, nak buat research.

Ok meh kita cite pasal Manisah. Sebab saya jumpa Manisah nih, masa saya dah berkerja. Kalau saya jumpa Manisah masa saya skola Sains dulu memang saya akan suka banget dan kata, aha, ada gak lelaki yang macam kita tak suka budak pempuan kuat bersolek dan menggedik. Tapi malangnya kita jumpa Manisnya Epal setelah saya berkerja.

Manisnya Epal pun dikarang tika Faisal masih bersekolah. Saya fikir semua budak lelaki dalam tingkatan 5 Tegas SPM 90 pun kalau nak pilih bini tak moh bini yang kuat bersolek dan maukan Manisah, namun tika itu mereka pun belum tau, Manisah ada potensi untuk paranoia dan beberan Manisah tika paranoia  buleh bikin mereka gila. Bukan mereka aje gila, semua boleh jadi stress, kalau dengar tiap-tiap hari boleh jadi gila.

Ya dah terperuk di SK JUS yang ADSL (harga RM588 2Mb, RM518 1Mb sebulan) tak buleh tembus, kena guna teknologi VSAT, parabola (RM599 sebulan) baru dapat internet, atau di PPD Jasin ka, dan kuat membebel itu tak betul, ini tak betul, amboi gatal ni budak ini jaman kecik-kecik dah nak berlaki bla bla blab la, atau dia membebel “budak krani ini jaman dan dapat kerja tak nak kerja betul-betul, bla bla bla bla…” alamak bingit telinga makcik tau! Nyindir makcik lah tu. Mak cik stress tau! Mak cik taulah makcik dah tua, kadang-kadang tu terlupa, ada terlepas pandang, ada tercicir, ada kena kuiri, alahai ko anak satu Kuiri pun ko nak heboh satu Jasin, yang berpuluh baucar makcik yang dah berbayar dan suksess tu tak ko nampaklah pula…mentan-mentang lah makcik ini 4 bulan skali jumpa doctor pegawai kesihatan mental, asal ada masalah jah makciklah yang buat tuuuuhhh…ai ai ai macam korang tak pernah kena kuiri, kena dapat teguran audit.

Tika itu juga makcik yang stress ini akan pergi ke sigedik-gedik kuat bersolek, che mek che mek molek, meh adik  kakak yang cantik meh kita pegi shopping, pegi berenang, meh kita pegi tangkak meh, tolong kakak pilih baju, kain ela yang cantik-cantik sikit, corak-corak kain yang buleh bikin kakak Nampak “kurus” sikit.

In the end, how distructive pun kita rasa perangai perempuan-perempuan yang kuat bersolek ini boleh bikin. Kalau dia jadi bini PM orang kata lagilah haru, duit rakyat pun habis dia pegi buat shopping, kalau dia jadi bini pengarah, dia asyik pergi berjalan dan tak kisahkan pelajaran anak-anak dia, anak-anak dia pun kecik-kecik dah diajar bershopping sampaikan SPM  pun dapat tak elok sedangkan bapak dia Pengarah, well kita akan think twice, if living with Manisah yang panjang akal dan “care” pasal tanah, care pasal pokok Epal,  tapi suka mengungkit, membebel (kalau among us, care sangat tak mau ada satu pun baucar kena Quiri, masuk dalam daftar kelewatan bil, perfectionist lah tu) akan indeed driving us crazy…

In the end juga we see orang yang suka bersolek tidaklah seteruk mana pun, biasa-biasa aje, dah kalu dia mampu nak bersolek nak beli alat mekap dia sendiri apa salahnya bersolek. Eish tabaruj, memesongkan hati lelaki tuh…kalau wangi sangat, satu langkah, satu mahligai diperbuat dari api neraka dah Allah sediakan. Entahlah tak berani nak hukum orang lebih-lebih, kalau ko dah busuk bau tak sedap, orang ngumpat ko, masalah juga. Sebab ada ustaz cakap kalu ko bikin prangai yang bikin orang lain umpat-umpat ko, ko pun dapat saham dosa mengumpat juga. Kalau pergi kerja bau ikan kering goring, tak ka memang nak kena umpat tu. Kalu orang tu sabar pun, nak duduk tenang duduk dalam air-cond, bau ikan kering, itu memang susah, payah tuh…pakat-pakat dia bawa penyembur pewangi, ko pulak kecik ati, MC, cuti, tak mai keja berhari-harilah pulak.

Idaklah pernah saya bau ikan kering kat pejabat sana tu, idak. Semua kat pejabat ni comel, tidak busuk, tidak juga wangi semerbak sampai orang boleh cam siapakah yang lalu itu. Tak ada orang amik MC sebab kecik ati, orang lain sembur air freshner, sebab belum lagi ada orang keluarkan air freshner dari kotaknya dan sembur direct air fresher, tika orang lain khusyuk, atau pura-pura khusyuk buat kerja.  Kira man-man oklah tu. Tak ada antagonist pun kat pejabat tu, cuma sikit-sikit aja datang angin pus-pus yang bikin orang tak senang duduk dan huru-hara.

Berbalik pada perempuan dan keperempuanan, perempuan memang perlukan reward yang berbentuk materi. Saya tak tau perempuan lain, tapi saya memang cepat senang hati dengan benda-benda materi ini, saya bukan jenis yang keep, hold my grudges, till the end. Cepat marah cepat sejuk dan cuma kini, kalau boleh tak nak marah-marah, sebab la ni saya dah sedar sebenarnya orang lelaki boleh hancur, boleh pengsang, boleh self-destruct kalau kita orang perempuan suka marah-marah.

No comments: