Monday, July 24, 2017

Easy Money

Ramai orang memandang jelek bidang profesional seperti Seni Bina, Perundangan, Perakaunan. Mereka kata kita masuk sini sebab nak duit sahaja. Pada saya pula, saya sebenarnya tak tahu nak ambil apa. Main ikut-ikut aje.

Lepas SPM result ok amik Archi sebab suka lukis-lukis, tapi belajar sekerat jalan sahaja. Susah sangat? Stress cinta ditolak, bergaduh berebut jantan? ntahlah. Tapi memang sekerat jalah sebab susah, stress belajar bercampur aduk. Tapi thank God juga masa tu diagnoss schizophernia. Kira disebalik kesusahan ada kemudahan. Mujur dikesan awal, jadi langkah-langkah mengubati itu dapat berjalan lebih awal dan kini diusia ini saya sudah boleh berdikari, mengesan sendiri simptom dan menguruskan krisis dengan lebih baik untuk tidak masuk semula dalam fasa "crisis" atau apa yang selalu kami panggil sebagai "relaps".

If you want to know more, boleh saja google, atau mungkin saya akan tulis kalau saya rajin. atau boleh juga baca buku karangan Che Vishalatchi Arunagiri dengan judul In My Shoes untuk baca versi yang lebih santai dan mengujakan. Untuk saya tulis, rasa macam malas sebab benda berlaku sudah berpuluh-puluh tahun, jadi malas mau recall. Buat masa ini saya juga sibuk dengan kerja-kerja hakiki, kuliah dan program-program recovery saya.

Chop...Iklan sekejap. Jika berminat mau tau pengalaman warna-warni peghidap Schizophrenia, bacalah buku ini. 

Ok enuf iklan.... kita cerita pasal tajuk atas, apakah dia Easy Money itu?

Bidang-bidang seperti yang saya sebut is an access to easy Money. Senang-senang saja boleh dapat pendapatan 5 angka jika anda menekuni bidang tersebut. But most of the time ramai kecundang dan mula menuduh mereka yang tegar teguh berdiri sebagai bla bla bla... (dah compromise certain ethical code of ethic demi wang dan pangkat) tak kisahlah... saya belum sampai 5 angka lagi. Sebab saya mula serius pun pada 2009. Oh ya saya switch from Achie to Acct, sejak lepas baik sakit lagi. Masa tu saya guna sijil Alevel & SPM je untuk dapat kerja kerani Percukainan/Akaun/bookkeeper. Nak terus belajar saya rasa tak yakin, jadi saya cari kerja apa sahajalah,kan. Dapatlah kerja bidang duit-duit. Syukurlah tu. Masa itu tak fikir cinta, ka hapa ka, janji dapat duit dan tidak perlu mengusarkan hati sesiapa terutamanya mak saya.

So far so good. Good doesn't mean I am angle, no. Good means I don't feel kisah sangat pasal cakap-cakap orang yang kata bidang kami ini kotor, penuh "sampah-sarap".Saya tak ambil port sangatlah cakap-cakap orang yang banyak merendah-rendahkan profession saya. buat apa nak fikir cakap orang? Dia bersyarah mengata yang bukan-bukan, kita pun berenti kerja sebab itu, dah berenti, dia nak tanggung kita ka? Nak bagi kita makan ka? Baik pekakkan telinga dan terus berkerja apa yang patut.

Bermula memang nak cari duit untuk kelangsungan hidup, lama-lama jadi suka. Macam itulah kita. Jadi janganlah pelik walau ko nak kata apa,pun pasal bidang ini, ramai gak berpusu-pusu nak masuk. Adakah yang nak masuk tu dah tak takut nak masuk neraka? ntahlah. Yang penting kewangan kita secure, tak payah susahkan orang untuk keperluan sendiri.

No comments: