Sunday, May 3, 2015

AMBANG MID-LIFE

Saya rasa bertuah kerna diperkenalkan dengan life crisis pada  pertengahan umur 30’an. Saya melihat-lihat keliling tentang perkara itu, maksud saya kewujudan masalah itu. Saya lihat saya analisa psiko, stalking???? Suka hati kolah eh…dia yang rela hati mengaku mengalami lost the sense of purpose in life dan mereka-mereka yang menunjukkan tanda menghadapi krisis tersebut.

Saya jua bertanya adakah aku mengalami krisis tersebut? Saya ini masih ada ibu dan hidup saya disibukkan dengan melayan ekspektasi dia. Jadi saya kira saya bukanlah termasuk golongan yang mengalami masalah itu. Tapi, kan tu, what if ibu saya pergi? Adakah saya akan rasa seperti sunyi, sepi yang tak bertepi?

Wah…mungkin,kan. Wah takutnya. Jadi saya pun mencari purpose in life yang baru. Saya cari subjek paling mengujakan untuk saya fikir, apa topic, perkara yang saya tak tau lagi jawabnya dan mau tau, apa jawab sebenarnya. Saya memburu sebuah jawaban.

Apakah topic itu. Tentulah saya kerja kewangan, tentulah iyanya sesuatu yang berkaitan dengan kewangan dan urustadbir Negara. Konspirasi. Kunun ada kuasa jahat mau hancur bangsa Melayu dengan mengucar-kacirkan sistem pentadbiran Negara, merompak, menggelapkan wang rakyat, bla bla bla.... Betul ka itu? Ntah saya pun tak tau. Betul ada dajjal ka, atau ko yang dajjalnya, dah gagal, tak mau mengaku gagal, lalu cipta momok, kata momok gagalkan ko. ko terpedaya, ko tertipu. Saya tidak boleh berteka-teki begitu-begitu sahaja. Ada cara lebih konstruktif dan tidak akan dianggap gila.

Caranya ialah pergi balik sekolah, bikin cara orang sarjana bikin untuk temui sebuah jawaban. Yup itu yang saya tengah kerjakan kini. Kalau saya membebel di sini bercakap  itu ini, tanpa apa-apa kelulusan akademik, orang akan kata  saya gila. Jadi  mau tak mau kenalah dapatkan sijil juga, alah bukannya mahal sangat pun. Kalau betul mahal PTPTN, kana da. Jadi doakan saya berjaya….ya.

No comments: