Saturday, August 3, 2013

Istidraj??

I know, I know,  patut masa ni saya patut revise my FA, exam dah nak dekat, 17 Ogos, ni, tapi nak kira share, dividend, masih terkangkang-kangkang lagi….aduh-aduh, tapi sempat buka facebook. Dah baca facebook dah gatal nak menceceh pula…

Ochehan kali ni, pasal cerita dah lama dah, cerita masa saya belum bikin diploma lagi. Saya menyinggah duduk di tempat kawan untuk “sort” dokumen. Bos saya, Pegawai Pelajaran yang memang saya tak berapa kenal ‘mulut’ dia, bercakap yang saya rasa dia, sebagai bos tak patut cakap. Atau dia fikir ntahlah. Tapi benda yang dia cakap tu pada saya sangat eish tak patut, dan agak kekampungan, tak sesuai benar dibawa bual dalam pejabat. Tapi itulah saya kerja kat kampung memang orang kampung memang itulah kut bual-bicara yang akan mengeratkan dan mengakrabkan hubungan mereka.

Dia cakap macam ni “sayang cik xxxx masih tak berteman. Negara rugi bila orang macam tu tak ada zuriat” Dan dia mula bercerita pasal anak kepada adiknya yang menjawat jawatan tinggi dalam kerajaan tapi beristerikan seorang  minah kilang yang tentulah dah jadi ex-minah kilang the soonest mereka bernikah. Tak usahlah saya menceritakan satu-persatu, sebab saya fikir anda semua boleh teka apa ceritanya.

Masa itu saya rasa nak membidas  tapi sebab bos,kan, semua layan, saya pun layanlah juga, saya senyum, saya kata “hmm, mmm, dan mmm dengan angguk-angguk, sekali macam setuju bebeno. Macam setiap butir cakap bos tu umpama wahyu dari langit,  walau dalam hati saya marah dan cakap, eish bos ni, aku taulah bini ko tu ada phd, ko pula ada master, tapi tak patutlah ko umpat keji darah-daging ko sendiri. Jodohkan tangan tuhan. Dah jodoh adik ko serupa itu, bukannya boleh nak direverse-reverse lagi. Anak sedara pun dan besar-panjang, dah layak ambil lessen bawa motor, pun.

Bila saya sudah makin matang saya fikir, bos saya tu dia bimbang dan sayangkan anak sedaranya. Dia berfikir panjang, berfikir masa depan mereka bukan sahaja di dunia, masa depan Negara tapi lebih kepada masa depan di akhirat nanti. Pening agaknya dia memikir macam mana, kita dari kalangan orang baik-baik, cerdas akal dan minda, tiba-tiba Allah boleh bagi jodoh dengan perempuan IQ rendah yang taunya hanya nak melaram dan bermewah-mewahan sahaja.

Nauzubillah…

Oh ya pasal kawan saya tadi…hmmm dia masih macam saya, infact saya ada 2, 3 orang lagi kawan macam dia. Kenapa Allah tak sampaikan jodoh pada kami. Kalau saya ni, memang orang tak pertikai sangat, memang padan pun tak laku-laku---uish saya ni kalau nak kawen, kalau tak dapat Einstein,  James Dean, cukuplah, kurang dari 2 yang saya sebut tu, memang saya rejek. Tapi kawan-kawan saya semuanya slim, cantik, molek tutur-kata, manis mulut dan berjawatan tinggi, taste mereka idaklah segila saya, tapi masih  tak ada lelaki yang mau .

Kalau kita fikir eh macam dunia ni tak adil, perempuan tak reti jaga anak, cepat jodoh dan beranak, perempuan baik, rasanya orang perempuan ni, kalau dah masuk 40an, tak usah berangan pasal anaklah, kembang tekak. Malaikat pun mengekek ketawa bila Allah mau  bagi anak pada Siti Sarah yang dah tua itu.

Negara rugi? Memang rugi pun, bila Allah tetapkan perempuan tak reti jaga anak, dapat anak. Nak jaga anak bukannya senang, kadang tu jaga selok-elok mungkin, tak menjadi juga, kalau tak masakan anak nabi pun ada yang masuk neraka.  Mungkin juga istidraj akhir zaman, mungkin juga  kifarah. Adalah tu dosa-dosa kita umat Islam yang Allah nak bersihkan dengan jalan kifarah. Allah mau kita pulang kepadaNya sebersih mungkin.  Jadi kita hanya boleh bersabar dengan kegampangan anak-anak orang yang hanya pandai buat anak, tapi ambil semberono akan soal tanggungjawab mendidik anak.  


Sesungguhnya hanya Allah yang tahu. Kita cuma ada mungkin, mungkin, mungkin, dan saya kira dari saya berfikir-fikir pasal kemungkinan-kemungkinan yang ada, ada baiknya juga saya berdoa agar semua anak-anak kecil, yang comel-comel membesar sempurna, berguna kepada agama, bangsa dengan Negara, tak kisahlah mak ayahnya sesuweh macam mana pun.

No comments: