Saturday, January 12, 2013

SHIVER??? ya memang I shivering, u....

Rasa macam nak gi KL jah semalam, nak tengok sendiri ramai tak orang mai berdemo. Tapi, takut mak saya bebel-bebel-bebel….pada dia lebih baik teman dia pergi pasar, kemas rumah bla..bla..bla..bla dari ke KL. Lagi pun kat taman ni ada orang bagi tong sampah percuma. He he memang tak donele nak ke KL.

Saya pun blog-walk/surf kat internet aje. Kalau tengok kat pro-establishment, tentu depa tunjuk gambar-gambar yang orangnya jarang-jarang. Tengok kat blog pro-pembangkang lain le ropenya. Senang google dan tengok picture. Memang gambar orang memang tepu. Gambar yang jarang2 pun ada.


Gambar 1 

Gambar 2


Berapa orang mai den tak kisahlah…. Saya baca blog pro-pembangkang yang mendetail, sekadar melapor, yang saya rasa agak fair dan tak melalut-lalut melakar akan magisnya perjalanan perhimpunan tersebut. Bila terbaca nama Ambiga dan Eli Wong, alamak geligeleman rasa. Kita pu heran kenapa puak-puak pembangkang  suka bebeno 2 pempuan ni. Sorang tu begitu mempertikaikan hukum hudud, yang lagi satu tak payah cite semua suka tengok gambar “curi” itu.


Gambar pempuan-pempuan ni yang bagi chill in my blood , bukan gambar 1 & 2.

Memang  kalu boleh, memang saya tak sukalah perempuan yang dua tu terlalu sangat disanjung-sanjung, dijadikan ikon. I jeles, hai choiii wat pe plak I nak jeles...pun. Kalu nak jadi macam Ambiga tu, kalau sikit rajin baca buku pergi skolah, tak lama lagi, jadilah I macam dia...Kalu dengan si Eli tu...hai takkan le tak bule sabar sikit, kat syurga esok bidara lagi hensem tunggu. Tak lari gunung dikejar. Wat pe nak terkejar-kejar benda yang satu tu kalu sampai yang dalam kain tercicir dan tersepah dalam internet. Nauzubillah-nauzubillah. Namun orang kata nasib politik, majority yang tentukan. Dan, saya pun tak tau ya kenapa ya perempuan macam 2 orang itu boleh “hidup” glemer kat sini. Majoritylah tu. Aduh kalu si Elilah tu, betul-betul jadi ikon Nasional, mencampionkan "women liberty" ala (FEMEN)….waduh kalu ada Melayu yang tak ngeri, tak taulah saya.


Tapi orang kata dah nak kiamat memang macam itulah manusia. Tak payah bernikah tak payah apa-apa.  Simple ajepun boleh tuh. Bila bercakap pasal nak kiamat, sekadar cerita-cerita-cerita…tak ada pula orang nak berceramah, pasal bagaimana kita nak menghadapi orang-orang yang macam ini.

Nak dakwah? He he he…eish kalau dah Tok Guru sendiri yang backing dia, sapalah kita. Saya rasa apa yang lebih utama, kita jaga hati kita, jangan sakit-sakit. Jangan sampai kita pula nantinya terpaksa memback-up perbuatan keji, tersebut, udahlah. Bila dah sampai jadi macam tu, kalu orang jepun dema bunuh diri aje. Kalu kita orang Islam, ai ai ai…memang kita bimbang dengan adik-adik, anak-anak sedara/jiran kita yang hormone mereka tengah aktif-aktif ini. Istigfar doa dalam hati ajelah yang boleh bikin hati sikit jadi tenang bila memikirkan bunga-bunga indah ada yang  bulat-bulat gebu, comel, kecil molek, kurus meleking semua comel,  yang sedang mekar di taman kami ini.

No comments: