Tuesday, November 17, 2015

Whistle Blower

Nampaknya cerita 1MDB dah jadi makin lama makin dah tak mengujakan. Dah tau dah sapa menang. Anti 1MDB pun dah redho kekalahan mereka. Jadi tukang kipas 1MDB kasi panas kena cipta sensasi lain iaitu YaPEIM. Baru kejab nak panas dah mati.

Jadi gigit jarilah sapa yang berangan nak jadi sefemes Madam Cythia Cooper itu. Kita tak moh cite pasal Whistle Blower, tapi saya nak nasihat sikit orang yang selalu harap-harap tiupan wisel dari pejuang-pejuang kebenaran ini agar tidak kecewa, kecewa, dan kecewa lagi.
Madam yang comel
Anda mesti cakap "kenapa saya tak boleh nak gantung keterujaan pada bunyi tiupan wisel yang membingitkan itu? Dulu saya pernah gembira bila Ketua Wanita UMNO tewas kerana kes Lembu Kondo. Kenapa lembu itu sangat berjaya? Kenapa?" Maka jawab saya, dari sapa pula Lembu ini datang? Apa? Tony Phua? Rafizi Ramli? no no no no...bukan. Ok dari mana plak 1MDB terbit? YaPEIM bermula?

Saya bawa kamu mengembara, mengibas kembali kisah Madam Cooper. Siapa dia dengan pihak yang telah tumbang dek kebingitan tiupan wisel beliau. Beliau orang dalam. Jawatan yang disandangnya dalam Enron, juruaudit dalam. Dari dalam dia tiup keluar. Itu yang buat isu yang diangkatnya berjaya menyelamatkan pemegang saham dari terus ditipu oleh pihak pengurusan Enron.

Ok mari jawab sama-sama dari mana Lembu terbit? Jawabnya Laporan Ketua Audit Negara
Dari mana 1MDB bermual? - Sarawak Post dan Suami Ummi Aida
Bagaimana pula YaPEIM? - dari NOW, singkatan dari National Oversight and Whistle Blower

Jadi lain kali kalau ada orang spin isu korupsi, tengok dulu sumber asalnya sebelum kita mau gantung harap ia jadi isu yang Ketua Audit Negara kata "water tight" gerenti manang. Adakah ia datang dari dalam organisasi itu sendiri atau luar.

Ini ramalan untuk ISU tahun depan.... 1Bistari Net, mungkin juga Kolej Vokasional. Yang ini kalau terangkat pasti malatop. Tapi saya fikir our PM seorang lelaki yang amat bijak dan perkara ini tidak akan disensasikan. Kementerian lain saya tak tahulah saya cuma tahu yang dekat dengan saya aje.

Oklah ye kawan-kawan, kalau ada isu fraudulent, cerita peminpin baham duit rakyat, tengok dulu dari sapa...kalau dari Laporan Ketua Audit Negara silalah raikan, kalau bukan baik buat popia basah makan waktu hujan-hujan ini pun lagi sodap.

Selamat berhujung minggu... tau baru Rabu ni, tapi mo cuti-cuti tumpu pada peperiksaan both peperiksaan Jabatan dan final Under grad. Itula tuhan bagi saya rezeki lewat, dah tua-tua baru dapat peluang mengulit buku. Kalu tak dulu berangan 24 mo jadi Pengetua Akademi Fantasia.


No comments: