Tuesday, November 10, 2015

Kini Terserah PAS

"Anak kecil seawal 15 tahun sudah dizalimi pasti akan bangkit dan melawan kezaliman dan kemungkaran Umno. Syukur anak saya Basheer berani," beliau menulis tweet melalui akaun Twitter rasminya @AzminAli petang ini, yang saya petik dari sini.

Sebelum ini ada cerita kunun untuk kekal jadi Menteri Besar Selangor, Azmin Ali akan lompat parti masuk UMNO, PAS pula akan bergabung dengan BN bagi membentuk kerajaan campuran. Tapi nampak gaya kicauan diatas mematikan cerita ini. Sah cerita ini hanyalah ramalan macai Najib yang  tidak akan menjadi.
Azmin Ali ialah seorang politikus yang calculative, meticulous, berhati-hati lagi tidak gelojoh. Memang mutahir ini kita lihat perang antara Tun Dr Mahathir dan Najib macam lebih memihak  kepada PM. Tapi harus diingat Tun bukanlah calang-calang orang.

Terbaru ini Tun mengumumkan akan menubuhkan parti baru, dengan anak beliau sebagai presiden. Sudah pastilah parti ini tidak boleh bersendirian. Ia pasti akan membentuk pakatan bersama DAP dan PKR. Sekarang ini terserah PAS yang seakan meminggir dari Pakatan yang baru ini. Jika PAS rujuk semula, ada kebarangkalian yang BN boleh tumbang dalam pilihan raya akan datang. Mengambil sentiment rakyat, respond bodoh-bodoh alang Menteri yang ada kini dalam menjawab isu rakyat, Azmin Ali ambil jalan selamat untuk bagi tau kita dia setia bersama pakatan. UMNO zalim dan mungkar dan harus dihapuskan.

Azmin Ali pula kita tengok kalau dia ikut ramalan macai Najib, sudah pastilah jawatan menteri Besar terjamin. Tapi Azmin politikus yang bijak, genius, dia pasti sudah nampak jalan yang lebih gemilang jika Tun dapat yakinkan rakyat hayat UMNO harus diberhentikan melalui proses undi PRU akan datang.

Kita sebagai pemerhati yang non-partisan pastilah teruja (walau kita rasa Tun patut berhenti di sini saja) mo lihat prestasi parti baru yang bakal ditubuhkan oleh Tun M.

No comments: