Wednesday, May 14, 2014

BUKAN GADUH TAPI BERJUANG


Dalam kelas mungkin kita juara, rumus, persamaan, imbangan bla…bla..bla..mungkin dapat kita selesaikan dengan pejam mata aje…namun dalam menangani politik pejabat belum tentu kita hebat.

Jadi satu macam benda persepsi, kalau kita duduk satu tempat lama-lama maksudnya kita bagus. Let say kita terjebak dalam permainan politik pejabat, ada orang sungguh-sungguh mau bikin kita keluar, tapi kita kekal, orang tu pula yang minta keluar, makna kita berjaya. Bila resume kita tunjuk banyak pergerakkan means kita orang tak pandai menyesuai diri. Kita kena pandai berpolitik agar kita hapa ek, pandai bikin sesuatulah agar kita tak bikin bos atau kesayangan bos kecil hati dan decide untuk make our life miserable kerna perbezaan pendapat atau apa-apapunlah, sebagai contoh tudung kita lagi freeda dari dia, dompet, kasut, beg tangan kita lebih mengancam dari dompet, kasut, beg tangan dia….well, well well who knows bacaan quran kita lagi baik dari dia, CGPA kita lagi gembak dari dia????? alamak... Pendek kata, di psiko keluar organisai kerna hal peribadi, bukan sangat pasal hal kerja.

Saya belajar pasal ini dari kawan yang kita rasa eleeeh biasa-biasa aje, tapi dia gagah, kekal, cool. Kita tengok cara dia, kita belajar dari mereka yang IQnya jauh lebih rendah dari kita. Politik. Selalu kena libas bagai nak rak, esok dia gagah datang kerja, gagah bagi senyum paling manis, walau semalam (rasanya jika saya yang kena dah berkecai hancur berkecai digilis hancur badang saya esok gak aku isi borang minta tukar), diaibkan, dibikin, umpamanya dia anak delinquent /spoil brat yang paling difficult on earth, sedangkan dia sudah bercucu dan akan pencen cukup tahun ini. Hai hai hai…

Iya saya sedang belajar dari orang-orang ini. Siang tadi saya cuba mempraktikkannya. Tapi agaknya tak menjadi, macam plastik patung kayu yang sengal….ha ha ha…pengsan den, habis kena libas balik. Esok macam nak EL aje. Tapi menumpangkan kawan naik kereta separuh jalan berchatting, bagi semangat baru. Esok mesti gagah. Lawan rasa sedih rasa tak guna yang sedang merasuk fikiran buat masa ini. Saya tidak bermasalah. Kalau saya sorang yang selalu kena, mungkinlah saya yang bermasalah, tapi kalau lepas kena libas, bukan sorang kawan kata tapi 3, 4 orang kata “saya kena lagi teruk dari akak, akak buat bodoh aje dah la…” means memang aku tak bermasalah, tapi yang melibas itu ada masalah bil air tertunggak kut he he…joke siyal yang slalu kita main untuk hibur hati tika esteem kita berada dalam zon bahaya. Aik hari ni Rabuuuulah….bukan Jumaat, Rabu pun ada billing ka, ganas jua orang tua ni ye! Uish, uish, uish uish.

Iya..iya..semangat-semangat-semangat usaha tangga kejayaan. Betapa pun orang cuba bikin ko rasa tak guna, ko lawan-lawan-lawan.

No comments: