Wednesday, April 2, 2014

PADAN MUKA SAYA


Orang alim ada kata sikit lebih kurang yang saya tuliskan dalam ayat saya (orang alim mana ada cakap macam itu, orang alim bahasanya lain) kalau kita bertegas maukan sesuatu tapi semua kawan kata baik ko jangan akan tiba masa tuhan akan begitau kat ko, seolah DIA bercakap kepada mu “Idea ko memang takkan berjaya”

Lalu saya teringat seorang kawan virtual yang masa tu tengah kebengang gile pasal anak-anak murid dia. Saya macam bagus kunun cuba nak mengata belakang parang kalau diasah pun boleh tajamlah gitu. Dia pengajar ok dia kena ada rasa macam itu. Saya jadi lorat macam itu sebab dalam family saya pun ada cikgu dan banyak menerima pelawaan mengajar tuisyen. Ahli keluarga saya ini lebih tepatnya ibu saudara saya, hanya akan menerima murid-murid cemerlang sahaja.

Abeh apa cerita pada murid yang bebal? Demi kesejahteraan minda dialah. Mula-mula saya kata beliau jahat tapi dah lama lah juga saya kata itu satu keputusan yang sesuailah pada dia. DIa punya diri, mana kita tau dia dan masalah serta kekangan/limitasi yang ada padanya.

Wah saya ni pula macam perasan bagus, sangat saya penyabar…hari ini saya memang rasa saya tak boleh…kesabaran yang memang benar-benar teruji…gi mampuslah engkau….eh saya bukan cikgu, saya hanya rakan sekerja aje. Tiba-tiba aje, untuk job yang saya tengah bikin ini, saya mau berkerja hanya dengan orang-orang capable.  Adoiaiiii ada ko masukkan aku dengan orang-orang nih, baiklah aku berundur. Ha ha ha….

For that specific joblah…Job lain ok. Saya bukan ada satu Job aje,ok. Tapi yang ini memang major, for the organisation, tapi peranan saya memang orang takakan nampak pun. Tak diiktiraf as part of the team. Aku bayar baucar jah. Aku penjahat, akulah anjing yang selalu menyalak kalau baucar ko macam sampah. AKu buang dalam tong sampah, bule????? But biasalah kerajaan orang yang bayar tu pulak akan jadi terbeban untuk iron-up things and paling menyakitkan kerja-kerja ini dilakukan the very the laaaassssst minutes gituh. 

Kerja ni memang ramai orang tergila-gila maukannya, tapi tak semua orang boleh. Saya tak tau nak cakap apalah…dahlah ko tak pandai ukur baju kat badan sendiri, bila ko kantul, ko dengan rasa nak bersalah menuding jari ke sana-ke sini, walhal kita semua tau benda tu jadi macam itu pasal engkaulah…Itu yang saya kalah tu. Saya memang tak boleh dengan orang-orang yang macam ini.

Dahlah aku serender…angkat bendera putih ok….Jumaat ni mau cuti, mau nagis-nagis minta tukar. Ahaks. Tak delah saya minta hakiki W22 jer. Memang Jumaat saya cuti, tak esok saya akan pos, by mail. Cuti tu orang nak pegi amik BRIM, nak antar mak gi hospital, nak servis kereta,lah.  Tu pun saya rasa the chances dapat hakiki tu sangat-sangat slim. Orang kat Putrajaya sana melobi bagai nak rak, FB, telefon, jumpa direct, kita ni jauh tercampak kat Melaka, dan tak pernah nak call-call orang bahagian naik pangkat sana, manalah orang nak kenal, kita,kan. Kalau ada serpih-serpih orang dah tolak-tak-mau insyaallah dapatlah kita. Jadi baik saya kumpulkan kekuatan memikir, merancana perancangan untuk kekal waras bila bersama dengan team yang saya tak suka bagi satu complete accounting cycle, dari melobi Putrajaya untuk mengeluarkan saya dari Mahkamah. I feel like as if today GOD is talking to me “hah Mardhiah ko pandailah sangat kunun semua orang boleh, nah ko ambil tugas ni, dan ko buatlah apa ko nak buat….doomed fail uhuks..uhuks”.Itu,lah rasa macam nak flat, rasa macam nak demam pun ada, idung dah mula rasa tersumbat dah nih. Esok macam nak MC jeh....

Mana ada, bila masanya saya ada berfikir gituh...kalau saya kata ko boleh means....memang ko boleh...ni memang aku dah awal-awal lagi nampak korang tak boleh eish..Bolehlah tapi nantinya serba kalut. Akulah nanti jadi tarzan gila terpekik terlolong marahkan kau, aku memang anak dara tua yang jahat. Tadi pun suara aku dah jadi full blast dah...benda kecik, pun aku nak explain kat ko...boleh, boleh saya boleh explain. Dah nak terberak baru nak cari Jamban, memanglah hawa dari neraka akan naik dalam badan, kan. Masa aku tergelek-gelek, senang hati menyanyi-nyanyi ko tak delah plak datang minta tanya itu ini. Masa aku tengah berkelam-kelibutlah nih ko tanya aku macam-macam! Ko nak suruh aku bagi tuisyen kat ko plak. Life is like that, UNFAIR! :)

Aaaahhhhh STRESSSnyer akuh, think positif, think positif…


No comments: