Sunday, June 27, 2010

Bukan mudah nak jadi air

Hari ini saya nak cerita pasal kisah dua sahabat, tapi saya pun terheret sama dalam “fued” dua sahabat ini. Saya cuma nak kata bila kita bersahabat itu kita tak boleh expect dia hanya untuk kita, kita hanya untuk dia. Walau bagai mana rapat pun kita, kita perlu beri ruang pada dia untuk ada circle dia sendiri.

Saya pun tak taulah apa yang best sangat saya ni. Kalau orang tak suka memang tak sukalah saya ni. Tapi bagi yang suka, mereka suka sangat. Ada sekali tu, saya mendapat pujian begini “ saya tak pernah rasa seseronok ini bila keluar dengan kawan sesama perempuan, saya harap nanti kita di United Kingdom, sana boleh keluar bersama-sama lagi walau kita dah tak satu university lagi”. Too bad itulah last percakapan kami berdua, sebab seminggu selepas kami keluar, saya dah sakit mental. Langsung tak pergi UK langsung, sampai hari ini. Bilalah agaknya ek dapat pergi UK, nie? Dapatkah bumi UK menerima kunjungan saya yang bertuah ini?

So dipendekkan cerita, actually kawan dia bengkek dengan dia pun sebab setelah sekian lama mereka bersahabat, kawan ini makin lama makin sarkastik dan yang dia tak boleh tahan, semacam mau bertanding pula dengan dia. Kawan dah nak dijadikan saing/musuh gitu. Mereka bersahabat dari zaman kolej lagi. Habis kolej, kerja tempat sama pula tu.

Habis dengan saya sekali pun nak dia tandingi juga, sehingga terasa bahang percikan amarah dari komunikasi yang agak tegang. Sahabat dia makin bengkek dengan dia lagi hadalah. She favour to embrace her new lifelah. Life orang dah bersuami, dah berkeluarga. Saya susah hatilah juga, kerana seolah-olah macam pelakun tambahan yang terheret dalam plot cerita yang asalnya tak ada, aleh-aleh penulis skrip masukkan untuk mensensasi, lagi mengkontroversikan cerita dengan watak pelakon pembantu dengan skrip besarlah pulak.

I wish I can tell her, (tentulah I keep my mouth shut, sebab kalu aku baca skrip aku karang, boleh jadi perang besar) not to say pergi cari kawan lain. No, it’s not like that. Saya nak cakap the more you cuba nak win her, the more you hurt her actually. You still can be her best friend, but now, you kena respek dengan keluarga baru dan circle of friends baru dia by cooperating with them, not competing with them as there’s not rule in this world yang cakap orang ni tak buleh kawan dengan orang ni. Orang ni kalau dah kawan dengan orang ni, dah tak buleh kawan dengan orang ni dah. But off courselah, it will be very foolish of you to expect things will be the same as masa zaman bujang, masa zaman belajar kat kolej dulu.

Kalau nak brutel cakaplahkan, macam ini:- “Hey her new life’s not stealing her from you, it is your muka taik dan perangai you yang nak berlawan-lawan tak kena tempat tu yang drive her away from you!” Buat kata lagu careless whisper pun, “we hurt each other with the thing we want to say?”

Tapi memang saya dah jumpa quite a number jugalah jenis pempuan macam ini, kita memang tak boleh ajar dia. Dia memang macam tu. One day nanti, dia akan dapat kawan yang sama kutu macam dia, hokeylah tu. But me and my mom muka tak malu dah orang buat kita musuh, dah tarik muka bengkek triedlah juga bagi “open tender” gitu like “you can be my sister, and my mom can be your mum too” Dia budak merantau, dari Selangor mai Melaka sini, belajar, pastu bekerja, so kita orang Melaka ni walau mulut lazer, hati memang baik beb, sebolehnya nak dia feel at home kat Melaka ni, bukan nak bergaduhlah pula. Wait & see hajelah.

Seelah sama ada dia terus menjauhkan diri atau sebaliknya. Orang kata dah bertahun berkawan, takkan nak berputus arang berkerat rotanlah pula. Dah tidur sebantal dan makan sepinggan, sayanglah kalau putus just kerna benda yang remeh temeh yang tak sepatutnya berlaku sama sekali pun. Saya dah cuba jadi air, walau kalau ikutkan hati dan ego...eish, nauzubillah, astagfirullah. Mau aku tuang minyak petrol lagi hada. Kasi bakar sama itu jambatan ukhuwah.

No comments: