Tuesday, July 9, 2013

In between power of DIAm

Tau tau tau sudah mau Ramadhan, dah Ramadhan pun tak bule mengumpat. Tapi jahat nak mengumpat juga, atau bahasa glemernya bergossip. Ini pasal perempuan dan pilihan mereka. Pasal perempuan yang memilih. Memilih harta, dan akhirnya sunyi dan terus lagi terperangkap bercinta (digossip sebagai bercinta) dengan lelaki berkedudukan.

Orang alim, orang cerdik kata perempuan ini kalahnya dengan wang ringgit, pangkat dan kedudukan. Ada juga kawan perempuan kata “kau tak akan bahagia jika kau pilih wang ringgit” Saya tak setuju. Saya dapatkan second opinion dengan orang yang lebih sekepala dengan saya. Dia cakap pula, perempuan itu bijak. Dia berani meletakkan harga dirinya dengan hanya melayan lelaki berkedudukan setaraf dengan apa yang dia miliki.

Yang tak betulnya ialah, adalah tak betulnyalahkan. Tapi orang kata wanita sunyi ada yang kalah dengan kebaikan lelaki. Sukar bagi mereka menolak keperihatinan sang lelaki. Perempuan cantik, biasalahkan, kalau murung berduka, pasti ramai hati yang jatuh cair untuk datang memujuk. Di situlah letaknya ujian tuhan terhadap orang cantik rupawan agaknya. Maka terjebaklah dalam cinta tiga-segi. Ntah iya, ntahkan tidak, tak taulah kita ek.

Yang saya nak cakap bukanlah pasal cinta tiga-segi, tapi pilihan kita orang perempuan. Jika kita pilih lelaki yang berkedudukan tinggi, ketegori HEROlah,kan, sunyi itu adalah harga yang kita perlu bayar. Apatah lagi kita berkongsi HERO. He he heee…. HEROkan busy nak menyelamatkan dunia. Ko tengok ajelah cerita spiderman, superman tu hah….memanglah cerita tu cerita kartun, tapi memang dalam kehidupan seharian memang macam itu,lah,kan.  Kalau dah pasangannya Pengerusi itu ini, memang gitulah dia. Pulak like I said berkongsi pula tu. Memang macam itu. Tapi tengok pula yang ko dapat,kan. Kalau asyik tengok yang ko tak dapat, sampai lupa nak kenang apa yang ko dapat, masuk gaunglah alamatnya.


Kesimpulan saya, kalau kita rasa yang kita ni ada pakej harga yang tinggi di mata orang lelaki, maka pilihlah lelaki yang berkedudukan tinggi, sesuai dengan ketinggian kita, dan setiasa kenang apa yang kita ada. Memang ada orang alim sekarang kata lelaki yang punya kedudukan tinggi ini semua rahsuah, korup dan menjalankan aktiviti yang jahat. Kalau tak jahat tak kaya, namun, zaman sekarang ini kalau kita mau agama kita, bangsa kita dipandang tinggi, kita harus berharta dan berkedudukan tinggi. Kalau nak yang rendah-rendah, duduklah rendah-rendah, pilihlah yang rendah. Kalau kena herdik, kena maki, engkau kerja bagai nak rak, cari duit, dia duduk menangkang,  redha ajelahkan.

No comments: