Kek dalam gambar ini hanya suku sahaja resipi asal. Jadi macam mana saya dapat 2.5 biji telur? Gunakanlah 3 biji telur yang bergred rendah |
Bahan-bahan
- 10 biji telur ( asingkan putih dan kuning )
- 1 gelas Gula Halus
- 450gm Mentega
- 1 gelas Tepung Biskut Marie ( Biskut Marie yang bulat dikisar jadi serbuk )
- 1 s/t baking powder
- 1 s/t esen vanila
- 1 tin susu pekat
- Pewarna hijau atau kuning
- Hawflakes secukupnya
- 2 Gelas tepung Hong Kong
Cara-cara
- Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit
- Pukul mentega hingga kuning
- Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul hingga kembang
- Masukkan susu, baking powder dan vanila. Pukul lagi.
- Masukkan tepung dan kacau perlahan-lahan.
- Bahagi kpd 2 bahagian. 1 bahagian dimasukkan pewarna hijau dan satu lagi bahagian dimasukan pewarna kuning
- Lapis adunan warna hijau dulu bila separuh masak susun kan hawflakes di atasnya.
- Masukkan adunan warna kuning dan bila sudah separuh masak susunkan hawflakesdi atasnya.
- Buat hingga adunan habis.
(resipi ini saya ambil di sini)
No comments:
Post a Comment