Friday, December 16, 2011

Asam pedas sempoi


Bahan-bahan ( 2-3 orang )
·         Ikan Keli (3 ekor)
·         Bawang Besar (½Labu) - di potong kiub
·         Bawang Putih (2 ulas) - dihiris 
·         Cili digiling bersama sedikit kunyit hidup - (3 sudu besar)
·         Air asam jawa - ½ cawan
·         garam secukup rasa
·         secubit gula
·         Air kosong (1½ cawan)
·         Sedikit daun kesum/ bunga kantan

Cara-cara
1.    Tumiskan bawang besar sehingga naik bau , masukkan bawang putih.
2.    Masukkan cili giling dan tumis sehingga garing
3.    Masukkan air asam jawa biar mendidih
4.    Masukkan ikan, (Biarkan ia mendidih lama sedikit supaya ikan masak ).
5.    Masukkan daun kesum/bunga kantan. Renehkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.




No comments: