Bahan-bahan ( 2-3 orang )
·
Ikan Keli (3 ekor)
·
Bawang Besar (½Labu) - di potong kiub
· Bawang Putih (2 ulas) - dihiris
· Cili digiling bersama sedikit kunyit hidup - (3 sudu besar)
·
Air asam jawa - ½ cawan
·
garam secukup rasa
·
secubit gula
·
Air kosong (1½ cawan)
·
Sedikit daun kesum/ bunga kantan
Cara-cara
1. Tumiskan
bawang besar sehingga naik bau , masukkan bawang putih.
2. Masukkan
cili giling dan tumis sehingga garing
3. Masukkan
air asam jawa biar mendidih
4. Masukkan
ikan, (Biarkan ia mendidih lama sedikit supaya ikan masak ).
5. Masukkan
daun kesum/bunga kantan. Renehkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment