Tuesday, April 20, 2021

LOW CARB BURGER

Asal burger jak makanan tak sihat. Racun.  Yang tak sihat tu, fast food. Burger kalau buat sendiri, not so fast, tau. Lambat, lebih kurang 30 minit jugak. Kalu bunnya dibuat sendiri lagilah lambat. Yang cepat tu kita pakai frozen patty. Hat frozen tu yang tak sihatnya, ada pengawet yang entah apa-apalah,kan? Lagilah pulak dok tambah macam-macam sos yang pelik-pelik, melimpah-limpah, hah mana datang sihatnya? Kalau orang kencing manis, tak boleh makan roti gandum sangat, memang burger is a NO NO foodlah. Cubalah buat sendiri,---- rotinya low carb, pattynya dari fresh ingredient, sos tu janganla yang pelik-pelik dan melimpah-limpah, burger tu jadilah ok je. Ada sayur, ada protien, semua ada. Kalau rasa macam fiber tu kurang, kita tambahlah lagi dengan buah dan salad, kan? Tapi bila dah terkompius dah, asal burger jak fast food, asal fast-food itu burger. Tu yang takut nak makan burger, tu.

Hari ni kita tayanglah sikit gambor Low Carb Burger yang saya dah buat. Idaklah semua saya lahap, ada saya bagi kat kawan opis. Tulah gatal sangat dok upload-upload gambar kat whatsapp/FB, kan. Ada kawan dah berkenan nak rasa, sampai nak beli-beli, bak hangggg----Saya tak berani nak juai. Saya bagi rasa jak dulu. Kut lah tak buleh nak "masuk" low carb roti yang buat dari tepung almond tu, kan?

Tuu diaa---ready nak hantar kat orang yang teliur tengok whatsapp/FB status



Manalah derang tak terliur,kan gambar sikit punya segak😋---

owh, meh saya share sikit resipi bun tu---hat patty tu ikut selera korang, nak ayam, nak daging, nak udang, nak salmon, macam-macam ada. Google je kat internet, tu. Belambak resipinya, follow je:

Resipi Low Carb Bun

Bahan A
3 sudu besar tepung Almond
1/2 sudu kecil xantham gum/psylilium husk
1 sudu kecil baking powder
secubit garam

Bahan B
1 biji telur
1 sudu besar minyak/mentega cair
1 sudu kecil apple cider vinegar (ACV)

Cara-cara

Satukan bahan kering (Bahan A), wisk sikit. Wisk telur dan minyak manja-manja macam nak buat telur dadar. Masa nak masuk bahan basah dalam bahan kering tuang ACV. ACV ni katanya nak bantu baking powder tu bekerja. Tapi setakat yang dah buat ni, idak ada le juga roti saya tu kembang biak tu. Serupa itulah roti kalau tepungnya tak ada gluten. Dia tak boleh naik berganda-ganda. Lepas tu kacau, dan masukkan dalam acuan. Air fried selama 15 minit suhu 180 darjah Celsius.

No comments: