Monday, May 29, 2017

DELUSI HANNAH

Sibuk la ni bila Hanna Yeoh tulis buku pasal cita-cita dan aspirasi dia, tak tahulah ada yang jadi takut. Saya memang tak takut dengan si Hanna ni, saya lagi takut dengan ustaz Kazim hehehe... As people with mental illness, Hannah Yeoh has show support pada kami.

Ustaz Kazim.... banyak kenyataan beliau tentang kami, terutama yang perempuan ini amat mengguris hati. Ustaz tak ada kepakaran untuk menyediakan perkhidmatan bagi pesakit-pesakit mental yang dalam fasa pemulihan, pun tak apalah. Tapi janganlah cakap benda-benda yang buat kita menyampah. Apalah yang menyampah sangat itu,kan mak cik? Dia kata kalau bini sakit mental, kawen aje lagi satu. Kalau dah tak ilmu nak handle bini sakit baik ceraikan sahaja dan pandai-pandailah waris dia bikin apa yang patut,kan. Kadang bini mental ni especially yang delusional memang haru. Dia dahlah mental, penjaga, suami dan anak-anak pula yang jadi mangsa. Ramai penjaga yang kata begitu. Saya tahulah sebab tahun lepas saya ada pergi kursus care taker untuk orang-orang sakit mental di PJ. Iyalah manalah lagi saya mau pergi,kan. Situ ajelah tempat saya. Kebanyakkannya memang tak ada Melayulah. Tapi ada petugas mereka berbangsa Melayu.

Dari situ, saya bercita-cita untuk bina sebuah rumah penjagaan sama macam rumah di tempat saya berkursus itu satu hari nanti. Saya yakin lama-lama orang Melayu kena redha juga sakit mental tak memilih bangsa atau agama. Satu hari nanti mereka akan terbuka dengan konsep rumah pemulihan untuk pesakit mental. 

Saya bukanlah nak mencacai Hannah atau ada agenda peribadi. Iyalah kan dah kata nak buat rumah transit untuk pesakit mental. Kalau baik dengan YB manalah tahu,kan YB sokong dan bagi donation. Saya berangan tak tinggi,lah,kan kita buka talian bagi orang yang lost the sense of purpose in life dan rasa nak bunuh-bunuh diri pun dah baguslah tu. Cewah macamlah,kan ada pengalaman dengan orang yang lost the sense of purpose in life dan ada suicidal thought jerrr.... Anggap sahajalah ini satu delusi Granduar saya. Atau saya mengalami Freudian Projection Syndrom. Mana mungkin orang Islam yang taat, takut nak buat dosa, menderita masalah mid-life-crisis. Kau ingat, ini artis Hollywood ka, apa?

Kita dah cerita pasal Hannah jom puasa-puasa ni kita mengumpat pula pasal Kamarul Yusoff. Sapa dia? Ntah. Yang saya tahu dia pilih jalan untuk jadi pembela bangsa dan Agama dengan membelasah musuh. Dia mengisi "his purpose in life dengan jihad menentang Hannah dan yang sewaktu dengannya".

As for Hannah, kita memang kenal Hannah yang sentiasa bergulat dengan gereja sejak zaman remajanya. Hannah has been working so hard to built her follower since she was young. Seawal pengelibatan beliau dalam dunia politik, Akhbar the Star terutamanya tidak putus-putus membina kredibiliti unggul buat beliau. Dengan wajah manis, berketerampilan sederhana, (tidak-bermewah-mewah, seperti Betty Chew, Isteri Lim Guan Eng yang agak nampak makin tua dah makin macam paku-dulang-paku-serpih-mengata-RosBijan-dia-kalau belum-lebih-dah-sikit-lebih-kurang-tegang-kulit-muka-dek-kerana-tak-nak-nampak-kudut-tua... atau macam DyanaSofya-muka-je-lawa-tapi-bila-berskandal-pandai-makan-tak-pandai-simpan) sentiasa bercakap pasal keadilan. tak susahlah untuk beliau menawan hati-siapa-yang memandang.

Ada juga cubaan membunuh beliau dengan mata-pena. Serangan untuk merendah-rendahkan beliau datang bertubi-tubi hampir setiap hari. Namun Hannah tetap jadi kesayangan pengundi-pengundi Subang Jaya. Hannah diejek-ejek. Macam-macam panggilan buruk diberi dan penganut-kristian-gereja-HANNAH turut dikritik sebagai melacurkan Kritianisasi kerana menganjurkan program yang ntah apa-apa, Gereja dah jadi tempat joget-joget, Hannahlah tu yang kepalanya menganjurkan aktiviti yang funky & cheeky demi menarik remaja kristian agar tidak keluar dari agamanya.

Hari dia keluar buku pasal perasaan dan cita-cita dia. Mamat Kamarul pun datang kritik, Mamat jadi glemer sekelip mata. Saya harap pihak berkuasa cepat-cepat masukkan Hannah dalam jel. Tak payahlah saya nak dengar mamat ni membebel dan buat koncu-koncu-KAMARUL meroyan sama-melebihkan-sudu-dari-kuah saja royanan mereka itu, sampai kita rasa, eh ini ka rupanya Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad? 

Tak kisahlahkan berapa lama mamat ni nak hidup dengan mengkritik Hannah,kan. Selagi ada Hannah, selagi itulah ada dia. Kalau kita baca buku Hannah kita akan kata Hannah itu ada mental Delusi Grenduar lah juga dia tu. Bila masalah pulakkan Negara ini Negara Kristian sampai Hannah kena reclaim negara ni dari tangan orang Islam. Portugis yang kuat agama tu, jajah Melaka beratus-ratus tahun, pun tak berjaya mengkristiankan orang Melayu, bila masa Negara ni jadi negara Kristian? Itulah yang saya katakan sebagai Delusi Hannah. Bukan Hannah aje yang berdelusi, Wan Azizah juga begitu. Najib-Rosmah? Itu lagilah besar delusi. Najib-Rosmah sedang membena imej pilihan TUhan yang dirahmati, lagi berwasatiah. Ini zaman Nik Aziz dah tak ada. Cuma ada Hannah, Azizah & Ros-Bijan hehehe

Itulah dari kita menjerit marah-marah, sampai kadang tu kita marah sampai terkeluar kita ini dari landasan akhlak Islamiyah yang unggul, baik kita berkempen kesedaran Mental,kan. Kita kempen mental, agar Pendelusi-pedelusi yang saya sebut di atas tak bikin kita meroyan sampai dah kita pulak yang nampak dah serupa orang kesurupan jin atau syaitan dalam mengeluarkan kritik dan pendapat di alam maya. hehehehe. 

Saya sendiripun naik terparanoid jugalah dengan perang HANNAH-KAMARUL ini, sampai dah ada dah dalam otak ni nak tulis satu Certot Fiksi untuk mereka. Tengoklah kalau ada kelapangan saya akan tulis. Sekarang saya sibuk benar, sampai tak ada masa nak merapik-meraban melayan delusi jadi-fictitious-story-mori macam dulu-dulu.

No comments: