Thursday, November 24, 2016

DOA KITA

Saya senyum sendiri bila baca doa kengkawan yang bebujang minta jodoh di FB.... dulu selalu juga terbaca, tapi tak ambil port. Tapi entah apa barakahnya hari Jumaat ini, doa minta jodoh kawan FB ini melekat di hati dan bikin kepala saya berfikir.... sebelum saya tulis fikiran saya, marilah kita sama-sama baca doanya:-

  Ya Allah,
   tidak ku pinta pemilik tulang rusukku yang sempurna.
   tidak ku harap yang hartawan dan berkedudukan
   cuma aku inginkan insan yang boleh membimbingku ke jalan mu Ya Allah, yang faham kerenah, ikhlas dan jujur...


itu dia punya pinta.

Saya punya

Saya minta yang macam artis KOREA, bangun pagi sudah menyanyi-nyanyikan saya, lagu-lagu pop ceria, Saya juga minta yang banyak duit, berpangkat dan berkedudukan supaya bila saya minta dia belanja-belanja tolong orang susah, tolong orang kampung, bagi makan jemaah masjid, bla bla bla dia rasa tak terbeban. Supaya dengan kedudukannya mudah dia menolong orang kampung dan mereka yang dalam kesusahan. Dapat memberikan sumbangan kepada masyarakat agama dan bangsa.

Ustazah saya kata kita boleh minta apa saja sama tuhan. Kalau boleh minta yang sempurna, kenapa mau yang tak sempurna,yang tak kuat, yang tak boleh walk the talk, hanya boleh bergebang-gebang di kedai kopi sahaja? Kita meminta, sama ada tuhan kabul atau tidak itu bukan kerja kita untuk tentukan.

Akceli, saya rasa, dia tak perlu faham saya pun. dia tak perlu ikhlas, pun. Cukuplah dia boleh kasi saya makan dan menyanyi-nyanyikan saya selalu-selalu hehehehe.... proses faham-memahami-selam-menyelam tak usahlah nak dibikin, Apa, kita ni semua ada six sense tahap wali, ahli sufi,ka? Ikhlas hanya milik tuhan. Saya dengan ibu sayapun kadang tak ikhlas, pun. Saya buat apa disuruh sebab nak suruh dia berhenti membebel jeerrrr... biasalah tu tipikal Malay Mom. Perfectionista. hehehe.

You don't have to understand me,
all you need to do is to make me happy.
and I am not the type of person which is hard to please....

cuma, cuma....

maybe it is very hard for many of you to sing for your women selalu-selalu. Tak semua orang punya suara yang merdu. Kalau merdu,pun korang ada masalah malu untuk menyanyi di hadapan pujaan hati,kan....hehehhe

No comments: