Monday, March 28, 2016

WAWASAN 2020 DAN 3 ABDUL

Dah lama tak ngumpat kawan-kawan facebook. Memang dah pencen dahla ni tukar aktiviti baru. Lagi pun saya busy dengan my final exam, for my final trimester. Lepas tu saya akan sibuk pula dengan post graduate. Ikut hati sudah-sudahlah tu. Tapi sebab saya sudah berkompang dengan kawan-kawan mau buat master, aiii terpaksalah buat juga. Kalau ikut hati, malas sudah. Cukup-cukuplah kan.
Lagi satu saya ada hobi baru….hah mendoodle.  Tapi hobi ini takkan saya sibuk-sibuk nak jual ka hapa ka saja suka-suka, melembut-lembutkan jari tangan. My target is seni penulisan khat. Saya ada dengar orang cerdik pandai kata “perelokkanlah tulisanmu, ia akan jadi rezki” Ntah sapalah yang cakap tu heh!
Mau saya gossip juga pasal kawan-kawan FB. Tak adalah apa update mereka yang menarik, pun cuma ada sorang mamat tu tengah sesungut pasal wawasan 2020. Wawasan tinggal empat tahun jer lagi tapi kita tetap macam ini. Memperlekeh-lekehkan orang perempuan, tak menghargai perempuan katanyalah. Attitude kita terhadap golongan hawa sangat tak “WORLD”
Saya perempuan juga and I don’t give a damn carelah pasal benda macam ini. Hari itu masa malam penutup induksi, kami berlakun cerita P.Ramlee…3 Abdul. Dia orang yang berlakun saya duduk tengok saja. Tiga Abdul ini mengukuhkan peribahasa? Kata orang tua? Attitude orang Melayu terhadap orang perempuan “belajar tinggi-tinggi pun, nanti terceruk di bawah dapur” Cerita itu sempoi, bapak ada masalah business, suruh anak pikat anak orang kaya, sattle masalah.
Lalu saya teringat kawan yang ada masalah dengan wawasan yang macam samar-samar aje ni. Eh boleh ka tercapai, ka ini. Saya berkursus selama sebulan di Nilai, tapi peserta, penceramah majority warga Putrajaya. Saya selalu optimis, tapi kali ini saya kata payah juga tu, less then four years tu. Oh kawan saya yang bising pasal Putrajaya tak “WORLD” ini diberikan tugasan yang maha berat “mempromosi minda Inovasi, rakyat Malaysia”
Malaysia ini memang pelik, semua benda kerajaan tanggung, sampai minda pun kerajaan nak tanggung juga. Inovasi kunci survival pada masa hadapan. Maybe kawan itu patut rendahkan sikit ekspektasi dia. Inovasi agak sukar dicapai kalau kita masih berharap pada model 3 Abdul. Kawan patut buat survey-survey sikit dikalangan dia-dia, ada tak Sadik Sigaraga mentua 3 Abdul. Silap hari bulan respondent akan maki balik kawanku itu. “perempuan itu tuhan jadikan untuk enta berseronok-seronok bukan dibina mindanya, perempuan yang berfikir itu, boleh kasi enta kanser prostate, tau”
Saya pula masih rasa terkejut yang one of Tan Sri’s SME’s tak appreciate pun Tan Sri punya tulisan, karya yang bersepah dalam jurnal Audit Negara, Dia respek Tan Sri sebab Tan Sri solat Dhuha. Saya tidakla mau memperkecilkan peranan solat, cuma mau kau fikir sikit, tanpa membaca, menulis, hanya solat, mampukan Tan Sri mengekalkan rasa percaya, segan  dan hormat orang pada Jabatan kami?
So adakah lagi 4 tahun kita akan dapat wawasan 2020? Kan saya dah kata wawasan tu, wawasan psiko kuat berangan Tun Mahathir jerk tu. Lebih baiklah kita happy bikin masak-masak kat rumahlah. Tok susah-susah hati sangat kalau kempen inovasi kau tu tak laku. Hahahaha they don’t believe in innovation, yang dia orang percaya ialah kawenkan anak diaorang dengan orang macam Tan Sri. The problem is, orang macam Tan Sri tu berapa ketul jerk.
Haaaaa, itu pasal literature contemporary Melayu dipenuhi cerita perempuan psiko berebut hero, lelaki psiko berebutkan heroin. Punyalah berebut sampai nak berbunuh-bunuh. Ada tu memang hero dengan heroin mati, banyak sangat kena pawang, kena santau ubat guna-guna Asal cerita Melayu aje mesti ada watak mentel yang jadi mental sebab tak dapat bermentel dengan pujaan hatinya. Suka, percaya sangat solution Tuan Sadik Sigaragar dalam 3 Abdul. Ada peminat Tan Sri P. Ramlee nak marah, jangan marah, kalau marah nanti kena jual.

No comments: