Friday, April 3, 2015

Minggu Lepas Punya Cerita

Bila saya dapat tawaran ke Kota Kinabalu, perkara pertama yang paling mak risau ialah pasal makan. Makan elok elok makan elok...ada ka macam itu, patutnya kerja elok-elok,kan. Macamlah saya mau ke Jepun ka, ke Korea ka,kan. Dia risau akan kesejahteraan perut saya. Takut dia saya termakan di tempat yang tak ada sijil halal. Ok jadinya saya merajinkan diri memasak...

Last week saya masak tomyan. Jom layan gambar-gambar...

Bahan-bahan mentah. Bumbunya rahasia.


Ala bumbu tomyam biasa aje bawang, cili, digoreng kemudian blender, lepas tu rebus dengan serai ketuk dan daun limau perut


Bila dah mendidih, masuk ayam,ka daging, kalau mau seafood masukkanlah makanan laut seperti sotong, udang kupang dan lain-lain, ikut kesukaan. rasa dah ok masukkan sayur-sayur tadi. Siap


Tom yam sedap dimakan dengan nasi dan telur dadar
Itu saja menu kali ini.

No comments: