Monday, January 26, 2015

PENGGANTI

Satu yang menariknya tentang Negara Semanggol Lonjong ini, masyarakat di sini masih kalau kita di Malaysia ini kata mereka superstitiouslah. Walau nak kata infra Negara ini setaraf dunia. Hah cuba bayangkan. Maksud saya mereka masih mempercayai Bomoh. Iya Bomoh atau Pawang.

Tugas bomoh amat berat. Antara tugas utamanya ialah untuk membaca mentera untuk menjahanamkan Musuh Negara. Harus difahami Negara yang amat mewah dengan hasil bumi ini amat dicemburui oleh Negara-negara Jiran, terutamanya Negara Setompok Tembun yang hasil utamanya ialah setakat pelancungan yang diadun dengan rencah-rempah ratus hedonis, seperti tari-tarian dan hidangan arak yang memabukkan.

Oleh yang demikian dapatlah kita lihat antara senarai tugas utama Bomoh ialah memagar Negara agar anak-muda tak lepas lari berlibur di Negara Setompok Tembun. Cara memagarnya ialah dengan memberikan mereka pelbagai mentera dan memastikan mereka hafaz mentara-mentara tersebut. Antara mentera wajib yang paling mahsyur ialah Mentera Nyah Celak Mata Satu.

Pun begitu tidaklah dapat dipastikan yang mentera ini mujarab. Tetidak-mujaraban mentera ini bukanlah kerana Negara Setompok Tembun ada pakai anti-Mentera Nyah Celak Mata Satu, tapi kerana ntah tak taulah, kenapa. Mungkin sifat manusia itu sendirilah agaknya. Malas membaca dan menghafal. Mungkin juga faktor usia Bomoh Utama yang kian lanjut, menjadikan mungkin juga dia sedikit nyanyuk dalam membaca mentera Nyah-nyah Utama. Terlalu banyak mentera yang dia harus baca mengakibatkan menteranya jadi caca-marba.

Namun kecacamarbaan ini dirahsiakan Perwakilan Bomoh-Bomoh Tempatan yang tidak mau ada bomoh lain menggantikan Bomoh Utama ini. Lama-kelamaan ketidak-mujaraban mentera ini semakin lama seperti macam bangkai gajah yang tidak dapat ditutupi lagi. Kes-kes sakit kelamin, makin meningkat dicatatkan di hospital Negara. Masalah lain turut menular, seperti buli, gensterism, ponteng sekolah, tak payah cerita,lah,kan. Untuk mengelabui mata rakyat, Lalu, Tukang-tulis Perwakilan Bomoh-Bomoh telah menceritakan yang konon Negara Setompok Tembun telah buat onar menyebabkan Mentera Bomoh Utama sudah seperti tidak berkesan, justeru menjadikan akhlak muda-mudi Negara itu kian membimbangkan.

Keadaan jadi makin kacau mutahir ini apabila Bomoh Utama telah terlantar sakit di hospital. Semua risau, tapi semua marahkan dan taksub percaya ini semua angkara Negara Setompok Tembun. Kelihatannya seperti macam tidak ada usaha untuk mencari Bomoh Pengganti aje. Kian hari kesihatan Bomoh Utama kian membimbangkan sedangkan Pengganti Bomoh tetap tidak muncul-muncul.


Sekian. Terima Kasih.


Perhatian, perhatian......
Sebelum ini saya ada berkisah tentang Negara Semanggol Lonjong. Bagi yang berminat bolehlah  ke sini dan ke sini 

No comments: