Tuesday, March 11, 2014

JOM MASAK-MASAK

Sapa kata orang yang pandai buat kueh tak pandai masak-masak.... hah cer tengok gambar bawah ni, saya masak, sendiri tau! :)


Memasak juga merupakan terapi minda. Kalau kita ada rasa bengang dan nak kungfu seseorang ada baikknya kita cuba resipi ini. Nama diberi ialah kewtiau kungfu. Memang sedap, cuma lepas makan jangan lupa membakar apa-apa yang patut dibakar. Iya resipi ini memang tinggi kalori. Selain dari kuetiaw yang memang dah tinggi kalorie itu, cara memasaknya juga sangat menambah-naikkan nilai yang telah sedia tinggi itu.

Bayangkan anda terpaksa mengacau kewtiau dalam telur yang dicampur garam dan lada sulah, kalau nak sedap taruk mayonis, kasi gebu, kemudian menggoreng kewtiau tersebut untuk seketika. Habis semua minyak makcik diserapnya he he he.... tapi resipi ini memang sedap dan lebih sedap jika diguna daging sebagai perencah instead of ayam.

Saya tidak pula mau menggunakan sea-food sebab kata orang alim, pantang nabi mencampur makanan laut bersama makanan darat. Sebab kita dah goreng kewtiau dengan telur,kan...so saya abaikan sea-food yang ada dalam list resipi  asal yang saya cuplik di internet. Tapi tu,lah lepas makan hmmm, kalau terus tidur, alamat naik mencanaklah berat badan kita.....

No comments: