Monday, September 23, 2013

Diari Pecah Lemak I

Kecoh pasal abu mayat seorang pemimpin berhaluan kiri masih belum reda rupanya. exIGP Rahim Noor yang merupa hero yang menumpaskan hero kiri yang kini dah jadi abu itu pun dah berbunyi. Kita dapat melihat ketakutan yang teramat yang sangat mengelihatikan, sedangkan sebelum itu ada bijak-pandai yang menyenaraikan bahawa musuh utama Negara buat masa ini adalah obesity. Iya Obesiti.

Saya yang gemuk ini memang sudah lama merasa bahangnya jadi orang gemuk dan sedang berhempas pulas berusaha menurunkan berat badan saya. Iyalah kalau di Amerika kebencian, stigma terhadap orang gemuk sudah bukan lagi jadi satu perkara yang perlu dimalukan, anda tak perlu malu jika anda membenci dan membuli orang gemuk, bahkan sikap anda berbuat demikian adalah merupakan satu kewajaran, Malaysia sebuah Negara yang rakyatnya mula menggemuk pun satu hari pun akan jadi begitu juga.

Satu perkara yang amat merisaukan ialah bila SPA menetapkan Program Assessment Centre yang memerlukan kita cergas. Menurut rakan, kita perlu berlari dalam satu jangka masa yang ditetapkan.  Memang saya rasa agak sikit tertekan dan sedikit terkilan. Bayangkan saya sudah habis banyak wang dan masa, tiba-tiba saya gagal hanya kerana saya tidak boleh berlari, tidak fit.

Maka awal tahun lalu bermula perjalanan saya untuk mengurangkan berat badan. Banyak yang saya baca dan banyak juga yang saya pelajari. Kadang-kadang saya berjaya, kadang-kadang saya gagal. Berat yang dah elok-elok turun, naik semula hanya sebab saya sukar mengawal nafsu makan.  

Dalam berjaya-gagal-berjaya itu, saya pelajari satu benda, saya boleh turun berat badan tanpa berlapar. Tapi kadang-kadang saya malas memasak dan bila saya kekantin, mata saya jadi naik juling melihat juadah yang sedap-sedap itulah yang bikin kadang-kadang saya terbabas.

Dan, masa bulan raya memang berat saya naik mencanak gila babi dek kerana penangan rendang, ketupat, lemang yang sangat sedap itu. Bayangkan dalam masa hanya dua minggu, walau saya tidaklah makan sampai nak pecah perut, berat saya naik sehingga 4kg. Masa itu saya rasa macam, tak tau apa nak cakaplah. Nak turun bukan main susah, nak naik sekejap sahaja.


Ni dah habis raya Alhamdulillah saya dapat balik berat terendah sebelum raya dan ianya stabil.  Mulai minggu ini saya akan mula memasak tak moh tergoda lagi dengan ayam goreng yang sedap itu dan akan mengamal pengambilan makanan kurang lemak, lebihkan sayur-sayuran , juga bersenam…

Ok kita berhenti setakat ni dulu…jumpa next week, tengok ada turun tak berat he he he…


No comments: