Wednesday, August 8, 2012

Bila hatiku sedang marah


Life tak semuannya lurus, senang dan mudah sahaja, ada ketika, kita meradang dan sakit hati, terutama pada rakan sekerja, adik beradik dan mereka yang dekat dengan kitalah yang selalu menyakitkan hati kita. Dan sudah tentulah orang itu kita sayang. Kalu tak sayang, ada aku kisah. Ini sayalah. Orang lain saya tak tahulahkan. Dan, lagi-lagi dan, dan betapapun berkali kita terluka, kita tetap menyanyangi mereka tanpa ragu, tanpa mengharap balasan.

Bila dah meradang, apa pesan tok guru, apa pesan doctor, apa ubat telan, semua sudah tiada guna. Hilang macam itu aje….GERAMMMM aje yang ada. Ok ini sebenarnya mukadimah cerita pasal saya yang walau sudah makan ubat, walau sudah diberi peringatan Doktor, bukan sebarang doctor tapi doctor pakar sakit mental, saya masih buat perangai yang akhirnya kalau dibiar tak dibendung akan jadi saya sakit jiwa yang berpanjangan.

Inilah cerita pasal kawan sekerja yang ntah tau apa masalah…saya perati mostly Melayu memang perangai mereka macam itu. Kedekut ilmu??? Kan kita pernah dengar cerita pasal orang mintak resipi…hah, lepas tu dia bagi resipi salah-salah….itu le perangainya. Kat opis kita tak masak, kita buat kerja, tapi diajar benda yang ntah-apa-apa, jadi kerja kita, pun jadi ntah apa-apa.

Kita yang terkena ni, jadi marahlah. Dah marah tu mulalah kita menghukum, tak reti kerja berkumpulanlah, tiada semangat sitia kawanlah, ceh macam –macam, lagi banyak membaca, lagi macam-macam istilah yang boleh dikeluarkan. Nasib baik puasa, kalu tak puasa, label hukumannya bertambah lagi menjele-jela, bertela-tela agaknya.  Tapi tu doctor pesan apa? Lupa u, pesan doctor. Dah pergi makan Kambing bakar di buffet Ramadhan, barulah ok rasa rusuh dan resah di hati…he he he.

Itulah dia manusia…sering menghukum, walau udah tau, what’s come around, will come around. You’ll get what you give. If you give bad judgment for your officemate day you’ll get back what you give.  Dah prangai dia macam itu! Aish aish aish aish… kata hati kecil yang tak mau kalah.

Wahai tuhan kau tundukkanlah rasa hati yang selalu ingin memberontak ini.

Life is not perfect. But that is not the reason to hate life. 

No comments: