Friday, February 17, 2012

BUNUH MEMBUNUH


Saya sudah ceritakan apakah ketakutan saya, iaitu takut kehilangan pekerjaan dan sumber rezeki. Bayangkan jika anda takut ada orang mau bunuh anda, apakah yang akan anda buat?  Bunuh orang itu balik, sebelum dia bunuh anda?

Apa yang saya mengarut ini? Tadi saya baca pasal orang-orang, individu-individu yang pada asanya sangat ditakuti oleh manusia-manusia intelek dan terpelajar. Manusia intelek yang suci bersih ini takut bahawa manusia-manusia “dajjal” ini membawa bencana pada sekelian alam. Manusia dajjal itu ialah manusia yang orang yang benci kerana kemaksiatan,  kesesatan dan kerosakkan yang mereka bawa. Dan tak terlupa juga manusia yang sudah sangat terpesong pendirian mereka tentang tuhan dan mengajak manusia lain memusuhi tuhan. Orang intelek yang suci bersih ini sangat percaya bahawa kewujudan manusia dajjal  ini akan membawa pada kiamat.

Namun ada lagi sejenis manusia yang manusia lain lagi takut. Orang yang membawa perwatakan orang alim, tapi berperangai keji. Wujud ka orang ini? Wallhuaalam. Saya lebih selesa untuk percaya bahawa orang-orang ini hanyalah mainan-lakunan orang-orang yang suka tengok kita lagi benci kepada orang agama yang pada masa ini masih lagi kita pandang tinggi dan sanjung. Ya, memang di Melaka dulu ada seorang Imam yang bikin maksiat, berzina. Lepas tu ada juga cerita orang agama yang berzina juga. Cerita ustazah berzina dan macam-macam lagi.

Nak percaya, percayalah, tapi nak percaya dengan membunuh penzina-penzina dikalangan orang yang pakai pakaian agama bagi mengelak kiamat berlaku adalah satu perkara yang saya tak berani nak cakap lebih-lebih. Apa bukti dia berzina? Jika dia ditangkap khalwat dalam keadaan mencurigakan, kita suruh dia nikah baik-baik dan bertaubat. Itu standard procedure bagi menyelamatkan kemungkinan orang marhean yang tidak berapa pandai agama macam saya dari membenci agama. Kita tak pernah bunuh orang berzina pun. Kalau dia ditangkap curi duit tabung masjid??? Huh! Adaka? Kalau ada pun kita lucut sahaja jawatannya dan ganti degan orang lain.

Kita jaga nama baik mereka, kita sentiasa mendoakan ustaz-ustazah yang terlanjur ini bertaubat dan menjadi manusia yang lebih baik pada masa hadapan depan demi kelangsungan hidup beragama. Kita tak tergamak menceritakan, mau pun meuar-uarkan keterlanjuran-keterlajuran yang memang ada berlaku. Namun, adakah ustaz-ustazah mendoakan sekelian umat yang pada dasarnya perasan Islam, tapi tak berapa peka dengan tuntutan sebagai orang Islam, tidak takut melakukan dosa  baik kecil, maupun besar, diberikan taufik dan hidayah dan kembali kepada agama?

Jadi, kesimpulannya, anda semua takutkan kiamat sehingga kalau boleh,  anda mau bunuh semua orang yang anda rasa boleh menyumbang kepada kejadian kiamat. Orang itu termasuklah pencinta FRINJAN macam saya agaknya…ha ha

No comments: