Monday, October 31, 2011

Kek Lapis Asam Manis

Kek dalam gambar ini hanya suku sahaja resipi asal.
Jadi macam mana saya dapat 2.5 biji telur?
Gunakanlah 3 biji telur yang bergred rendah




Bahan-bahan

  • 10 biji telur ( asingkan putih dan kuning )
  • 1 gelas Gula Halus
  • 450gm Mentega
  • 1 gelas Tepung Biskut Marie ( Biskut Marie yang bulat dikisar jadi serbuk )
  • 1 s/t baking powder
  • 1 s/t esen vanila
  • 1 tin susu pekat
  • Pewarna hijau atau kuning
  • Hawflakes secukupnya
  • 2 Gelas tepung Hong Kong

Cara-cara

  1. Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit
  2. Pukul mentega hingga kuning
  3. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul hingga kembang
  4. Masukkan susu, baking powder dan vanila. Pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan kacau perlahan-lahan.
  6. Bahagi kpd 2 bahagian. 1 bahagian dimasukkan pewarna hijau dan satu lagi bahagian dimasukan pewarna kuning
  7. Lapis adunan warna hijau dulu bila separuh masak susun kan hawflakes di atasnya.
  8. Masukkan adunan warna kuning dan bila sudah separuh masak susunkan hawflakesdi atasnya.
  9. Buat hingga adunan habis.

(resipi ini saya ambil di sini)

No comments: